b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_pchela-sobiraet-nektar-s-donnika.jpg

Про синяк звичайні бджолярі знають із давніх-давен. Мабуть, назвали його так завдяки великим синім квіткам. У народі його ще називають голубоцвіт, волячка синя, громовик, іван-зілля, заячі бурячки, синець тощо.

Ця рослина – цінний, прадавній медонос, наділений лікувальними властивостями, він же отруйний бур’ян, непридатний, скажімо, як корм для худоби.

Що дає господарству синяк, на думку батька раціонального бджільництва

У «Земледельческом журнале» №6 за 1833 рік Петро Іванович Прокопович писав про те, яку користь може мати кожне господарство, вирощуючи синяк:

  1. Квітки для збереження і поліпшення бджільництва у середньому кліматичному поясі, починаючи з половини червня, а південніше – навіть із половини травня.
  2. Насіння синяка дає чудову олію, схожу на маслинову (оливкову), але приємнішу на смак.
  3. Коріння синяка розпушує і угноює неродючу землю.
  4. Якщо мати три смуги (поля) з синяком, де одна є ранньоквітучою, друга – пізньоквітучою і третя – кореневою, в якій синяк зацвіте наступного року, то дві останні можуть бути добрим пасовищем для овець, які залюбки з’їдають жирне синякове листя.
  5. Поле з ранньоквітучим синяком після його скошування, або й не скосивши, можна переорати в липні і згодом посіяти на ньому жито чи залишити під ярину.
  6. Сухі стебла синяка в місцевості, де немає лісів, можна використовувати як паливо, що добре і гаряче горить.

Синяк звичайний – один із кращих медоносів

За період квітування одна квітка синяка виділяє 15-16 мг нектару, або за добу 0,4-1,1 мг цукру в нектарі. Важливою особливістю цих квіток є захищеність нектару від випаровування та вимивання, тому бджоли активно відвідують його протягом усього дня за будь-якої погоди.

Велика кількість квіток у суцвітті, інтенсивне і стабільне нектаровиділення зумовлюють високу медопродуктивність синяка, яка коливається від 300 до 1000 кг/га. За сприятливих умов добове збільшення маси вулика становить більше 8 кг.

Мед і пилок із синяка

Мед із синяка високої якості, світло-бурштинового кольору, з чудовим запахом і приємний на смак. Він густий, довго не кристалізується, добре зберігається, дрібнозернистий.

Практикою пасічникування доведено, що синяк – один із кращих медоносів після липи. З одного гектара площі вдається добути до
850 кг меду (або 6-8кг на одну бджолину сім’ю в день), що в 2-3 рази більше, ніж з інших, менш популярних медоносних рослин. На одному квадратному метрі в сприятливу погоду працюють до 30 бджіл. Найактивніше – у період з 12 до 13 години, але завдяки тому, що синяк виділяє нектар стабільно, то у будь-який час дня і за різних погодних умов бджоли працюють на синяку.

Крім нектару, бджоли збирають із синяка темно-синій пилок. На полі синяка одночасно і продуктивно можуть працювати до п’яти бджолосімей. Тому посійте синяк на своєму полі, будете мати гарний корм для бджілок і врожай для себе.

Координаційний центр «Меди Межиріччя»

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!