merkel11.jpg

Канцлер Німеччини Ангела Меркель напередодні святкування 25-ї річниці падіння Берлінської стіни назвала цю подію дивом.

"За кілька днів до падіння стіни у місті панували напруженість, страх і наснага, - сказала Меркель, яка зазвичай неохоче розповідає про своє життя у НДР. - На вулиці, де я жила, із сьомого жовтня стояли танки. Це справжнє диво, що падіння стіни відбулося мирно, без жодного пострілу". У той час 35-річна Ангела Меркель працювала вченим у Східному Берліні. Коли ввечері дев'ятого листопада 1989 року вона поверталася додому, то змогла вперше перейти в іншу частину міста, де святкувала падіння стіни з абсолютно незнайомими людьми. 

"Навколо панувала просто надзвичайна радість, - заявила бундесканцлер. - Я ніколи не забуду цю ніч". Ангела Меркель, опинившись у Західному Берліні, намагалася додзвонитися своїм родичам, що жили у цій частині міста, а потім їй довелося повернутися у східну частину - вранці потрібно було йти на роботу. 

Незважаючи на широке святкування ювілею, кожен шостий німець, згідно з опитуванням, результати якого наводить німецька газета Thüringische Landeszeitung, виступає за повернення Берлінської стіни. В основному за відновлення стіни виступають прихильники Піратської партії та "Альтернативи для Німеччини". 

Стіна з'явилася в 1961 році як "антифашистське загородження", яким соціалістична НДР відокремилася від своїх західних сусідів. Стіну багато разів перебудовували і придумували нові способи запобігти втечі. 

По периметру Західного Берліна офіційно діяла ціла низка вуличних пропускних пунктів. Лише в 1989 році 160-кілометрова стіна як межа була знищена. Зараз у багатьох місцях, де збереглися залишки стіни і КПП, розташовані меморіали та музеї.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Аттила 09.11.2014 14:19
Меркель святкує падіння стіни а Яценюк початок будівництва... Дивні діла Твої, о Господи!
# Самсон 28.11.2014 11:40
Обидві ці події проплачені однією країною.