b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_matkovskiy-andriy.jpg

Якщо б Полтавська міська рада хотіла звільнити Олександра Шамоту, то могла б це давно зробити, адже голоси для цього є

Сьогоднішні заяви секретаря Полтавської міськради Олександра Шамоти (представника СДП) щодо дестабілізації роботи ради з боку команди Андрія Матковського доповнив і лідер соціал-демократів та народний депутат Сергій Каплін.

Він вважає, що сьогодні він працює, а вона заважає. Де «він» — це Олександр Шамота, а «вона» — це заздрість Андрія Матковського до рейтингу молодого політика. Він вважає, що дещо істеричною поведінкою Матковського шоковані не тільки працівники управлінь та відділів, не тільки інші депутати, але й найближче його оточення. Зокрема, за словами нардепа, він підбурює до опозиції до секретаря ради перевізників міста, щоб рішення про підвищення вартості проїзду підписав саме Олександр Шамота і, тим самим, знизив собі політичний рейтинг. Нардеп повідомив, що інколи навіть доходить до бійок і «тягання за петельки».

Голова фракції «БПП «Солідарність» у Полтавській міській раді Андрій Матковський прокоментував такі заяви у форматі інтерв’ю «Полтавщині».

— Це повна дурня. Чому? По-перше, депутати та коаліція — це віртуальний міський голова, який несе відповідальність і керує містом. Коаліція обрала заступників міських голів, політичні сили взяли на себе відповідальність за напрями роботи: ми за 3 напрямки, «Рідне місто» — за 2, Самопоміч за одне, СДП — це секретар міськради. Тому міська рада як працювала, так і працює в звичайному робочому режимі. Робочі наради були проведені безпосередньо в структурних підрозділах. А призначати апаратні наради, виконкоми та сесії має не одноособово секретар, а коаліція, після відповідного обговорення. Минулого тижня коаліція вирішила не проводити нараду у понеділок. Тому що наразі у нас двомісячник чистоти. А проводити нараду за тиждень до виборів по темам, які і так внесені управліннями в робочий план, було не доцільно.

— Олександр Шамота дав доручення зібрати пояснювальні записки від тих представників управлінь, які не прийшли на засідання.

— По-перше, у зв’язку із прийнятим рішенням оргвідділ та апарат нікого на нараду не запрошував. По-друге, пояснювальні записки потрібно писати на безпосереднього керівника — заступника міського голови за напрямом. Олександр Шамота на цьому прикладі показує, що він не знає своєрідної функціональної ієрархії. Минулого тижня коаліція домовилась, що апаратної наради не буде, і 1 квітня її також не буде, тому що буде тривати підрахунок голосів в комісіях. Але якщо Шамоті потрібні пояснення, то на нараді голів фракцій ми можемо їх надати — хто і за що відповідає. 

— Окрім цього зауваження, які ще існують претензії до Олександра Шамоти на посаді секретаря міськради?

— Претензії є. Ми розуміємо, що він має політичний досвід, а не господарський, але не боги горщики обпалюють, тому ми готові його навчати. Перша претензія — коли взимку місто засипало снігом, він без погодження з колегами по більшості та за кошт міського бюджету поїхав в Литву, подивитись на те, як грає «Жальгіріс». Більше того — він не передав першому заступнику права підпису. Якщо б виникла надзвичайна ситуація, то ми б не мали можливості прийняти відповідне рішення. Ми правдиво і спокійно сказали йому про це. Друга претензія стосувалася роботи прес-служби міської ради — це якраз відповідальність секретаря міськради. Він привів туди однопартійця Віталія Улибіна, який піарив СДП та своїх однопартійців. Ми змінили це. Третя претензія, хоча це більше побажання — не піаритись на речах, до яких секретар міськради не має стосунку. Наприклад, команда «Рідного міста» у сфері своєї відповідальності не досипала, прибирала взимку сніг. А Олександр Шамота їздив із друзями вечорами по місту, писати у Facebook, що він там чимось керує.

— Тест-драйв електробусу — це також піар?

— Так. І ви бачили, що інші учасники коаліції, окрім Олександра Шамоти, не брали у цьому участь. Тому що електробус коштує 8 млн грн. І вони, можливо, колись їздитимуть вулицями Полтави. Але звичайний автобус коштує до 3 млн грн. Ми на нові автобуси виділили 25 млн грн. а тут презентують один електробус за 8 млн грн. Із таким же успіхом можна було показати, що ми відкриваємо станцію метро.

— Є інформація, що конфлікт підігрівається тим, що, наприклад, Олександр Шамота не підписує рішення про фактичне фінансування газети «Полтавський вісник». Загальмовані й інші підписання документів.

— Мені про це не відомо, але якщо це рішення ради — то не можна так ставити питання: що хтось хоче або не хоче його підписувати. Відповідальна особа зобов’язана його підписати. Якщо прийнято рішення фінансувати газету, якщо прийнято рішення виділити матеріальну допомогу до дня ЖКГ, то не тільки секретар, але й виконком не мають права на це впливати. Вони зобов’язані організувати виконання рішень. Секретар міськради має забезпечити роботу виконкому, а не проводити із окремими його членами ревізію рішень ради. У противному випадку такий виконком потрібно розпускати. Щодо його висловлювань, що він не буде ручним секретарем, то це знову від нерозуміння функцій. Наприклад, міський голова повинен бути ручним для виборців, інакше кажучи, підзвітним виборцям. А секретар міської ради — ручним для депутатської коаліції, яка його обрала. Головна функція секретаря — об’єднувати депутатів для того, щоб вони приймали рішення на користь громади, а не конкретної політсили. Тому це правда, він має бути ручним і виконувати всі рішення ради. 

— Вище наведені претензії можуть стати підставою для звільнення Олександра Шамоти?

— Якщо б у нас були реальні проблеми із Олександром Шамотою, то ми б в установленому законом порядку вже звільнили б його. До нашої команди, а це 9 депутатів (8 фракційних і позафракційний Сергій Луценко), готові приєднатися й інші політичні сили.

— Давайте порахуємо. «БПП «Солідарність» — 9 депутатів, якщо врахувати депутата Луценка, «Рідне місто» — 7, «Батьківщина» — 5. Це 21 голос. Хто ще, наприклад, «Совість України» готова?

— Я ніколи не рахував голосів, бо повторю — немає такого завдання. Якщо говорити про «Совість України», то зі мною свого часу спілкувався один депутат із цієї фракції. Він запитав, чи правда, що стоїть питання звільнення Олександра Шамоти? Він заявив про готовність проголосувати за його звільнення у повному складі фракції. Бо кандидатура саме Олександра Шамоти була для Олександра Мамая емоційно найважчою. Але я відповів, що це не відповідає дійсності, ми продовжуємо працювати із Шамотою. Більше того, і я, в тому числі, несу відповідальність за його призначення. Просто мені неприємний певний піар перед президентськими виборами.

— Все-таки, якщо питання звільнення Олександра Шамоти не стоїть у своєрідному порядку денному, то як сприймати вашу пропозицію щодо квартальної зміни секретаря?

— Тоді окремі політики сміялись над цією пропозицією, але сьогодні вона тільки підтверджує, що в ситуації, коли у когось починають виростати крила та виникати думки про власні рейтинги, а не про спільну роботу, — це найліпший вихід із ситуації. Якщо місцеві вибори відбудуться у 2020 році — це цілком логічна пропозиція. Це шанс усім молодим депутатам з різних політичних сил коаліції показати себе. Якщо місцеві вибори відбудуться вже в цьому році, тоді це вже інша історія. Тоді Олександр Шамота допрацює термін. Також зауважу, якщо така ротація буде, то він може бути обраний секретарем вдруге.

Джерело: https://poltava.to

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!