b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_07_IMG_0127.jpg

Перехідна ситуація з владою Полтавської області, яка триває останніх півроку, схоже досягла свого піку. Коли «врємінщікі» зі старої скомпрометованої команди, які змінюють один одного, не зацікавлені та й не можуть керувати областю так, як того очікує і громада, і депутати.

Навпаки, фігуранти розслідувань НАБУ не тільки не відповіли по закону, а й залишилися на посадах. І сьогодні причетні приміром до підготовки порядку денного обласної сесії. І всіма силами прагнуть її проведення, сподіваючись чергового розподілу грошових потоків. Це ще одна причина, чому в даній ситуації сесію проводити не можна.

Однією з таких представників «старої гвардії» є очільниця ключового департаменту Полтавської ОДА — економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Інна Іщенко. Яка ще наче в реаліях 2016-2018 років вважає за можливе не з’являтися на запрошення комісії з питань бюджету та управління майном з невідкладних питань, вирішення яких потребує громада. Яка продовжує ділити депутатів на «наших і не наших». І яка саме зараз не соромиться придбати службовий автомобіль вартістю в майже 600 тисяч гривень за бюджетні кошти «для потреб» департаменту.

То що відомо про чиновницю Інну Іщенко

b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_07_inna.jpgЦікаво спостерігати за тим, як декларація чиновника стрімко «розбухає» у той самий час, коли службові «здобутки» такої особи наносять величезні збитки громаді на інтереси якої вона мала б працювати та державі.

Широка громадськість дізналася про І. Іщенко завдяки НАБУ, яке у лютому 2019 року потривожило спокій іншого «високодостойника» Полтавщини — голови ОДА Валерія Головка (тепер вже бувшого), який зараз намагається прорватись в народні депутати до українського парламенту. Тоді з матеріалів кримінального провадження стало відомо, що посадовиця відпочивала в Іспанії разом із Валерієм Головком і його заступником Андрієм Пісоцьким.

Відпочинок в Іспанії у жовтні 2018 року вартістю 70 тисяч євро, за даними з розслідування НАБУ, був одним із багатьох хабарів...

Обличчя чиновника — його декларації про доходи

Подивимось, як покращився майновий стан І. Іщенко з 2014 року, коли у країні розпочалося задеклароване очільниками держави омріяне «життя по-новому».

За 2015 рік чиновниця-початківець І.Іщенко, яка була призначена на посаду з грубими порушеннями законодавства, мала геть скромну декларацію: 18 296 грн допомоги по безробіттю, 15 164 грн зарплатні, із нерухомості — будинок у Полтаві площею майже 290 м. кв. (ціною 540 390 грн, у праві власності — з травня 2014 року), кімнату площею 13 кв. м., земельну ділянку у 26 «соток» у Шишацькому районі, авто Hyundai Elantra 2012 р. в. ціною 180 000 грн. та різний «дріб’язок».

За 2016 рік І. Іщенко задекларувала зарплату у 164 902 грн. і дохід від відчуження рухомого майна в 300 000 грн.

За 2017 рік І. Іщенко задекларувала більш ніж 713 000 грн зарплати.

Вже 2018 року посадовиця заробила 579 214 грн. (до слова, її зарплата більша, ніж у екс-голови облдержадміністрації В.Головка, який заробив у цей самий період 213 835 грн і отримав 88 тис. грн пенсії). В її користуванні з’являється автомобіль BMW Х3 (дата набуття 29.11.2018 р.), власником якого є громадянка Криворучко Ніна Анатоліївна.

Як ми бачимо, матеріальне становище керівника одного з ключових департаментів Полтавської ОДА невпинно поліпшується. Чого не скажеш про стан справ в очолюваній нею царині.

Щодо залучення інвестицій, що є прямим службовим обов’язком І. Іщенко, то результат її службової діяльності — прямо протилежний задекларованому функціоналу.

Так, за час керування І.Іщенко зник індустріальний парк в м. Кременчуці. Замість того, щоб не допустити знищення цього потенційно привабливого техно-майданчика в м. Кременчуці, допомогти місцевій владі із залученням інвесторів саме на обласному рівні, можливо, ініціювати виділення субвенції з обласного бюджету для його підтримки, проведення переговорів з міським головою В. Малецьким, депутатами кременчуцької міськради і т. і., Іщенко фактично самоусунулась від вирішення проблеми. Як результат професійної безпорадності — ліквідовано перспективний інвестиційний проект, який міг стати пілотним в масштабах не тільки Полтавської області, але й України. 4500 робочих місць так і не були створені.

Інший приклад. В 2017 році перестало існувати сучасне підприємство з відгодівлі свиней в с. Білики Кобеляцького району. На жаль, І.Іщенко нічого не зробила для того, щоб його зберегти. Щороку воно сплачувало податків тільки до місцевого бюджету на суму понад 2,2 млн грн. Забезпечувало безкоштовною свининою всі соціальні та дитячі заклади с. Білики.

Так, на підприємстві були проблеми з відходами, були й проблеми із забезпеченням населення частини села водою. Керівництво підприємства готове було профінансувати зазначені витрати. Але керівники Департаменту економіки та області з невідомих широкому загалу причин не знайшли порозуміння з бізнесом. Більше того, вони не запобігли фактичному руйнуванню потужного сучасного виробництва.

Із осені 2017 року новітні корпуси свинокомплексу ТОВ «Сільські традиції» стоять пусті і заростають травою. Скорочено 127 робочих місць. Альтернативні робочі місця не створені.

Спотворення волевиявлення громад і саботаж державної програми створення ОТГ

IMG_0065.jpgСаме Департамент, очолюваний Іщенко, відповідальний за формування проекту Перспективного плану формування територій громад Полтавської області.

Скільки палиць в колеса законному об’єднанню в ОТГ цілого ряду громад ставила пані Іщенко.

Новоселівська, Заводська, Остап’євська, Зеленківська, Войнихівська, Опішнянська громади... Це лише незначна частина громад, чий гіркий досвід підкреслює, що проект Перспективного плану, запропонований Полтавською ОДА для затвердження, суперечить Методиці формування спроможних громад, який затверджений Кабміном.

На засіданнях бюджетної комісії Полтавської облради, на сесіях облради обурені представники цих громад вказували, що проект Перспективного плану сформований в деяких випадках в залежності від бажань керівництва Полтавської ОДА та не відображає результатів опитування в самих громадах з приводу об’єднання. Мало того, при його вільному перекроюванні знехтувані вимоги до фінансової спроможності майбутніх громад, а також методичні рекомендації утворення ОТГ в межах реформи децентралізації.

Виникає логічне запитання — що робив Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій під керівництвом Іщенко, якщо громади вказують на грубі порушення і обурені станом речей? Просто їх ігнорував.

Керівництво облдержадміністрації мусить реагувати на таке ставлення до виконання службових обов’язків з боку Іщенко І.С.! Тим більше, що бюджетна комісія облради ще на засіданні 19 квітня 2019 року за ініціативи депутата Віктора Щурова надала рекомендацію щодо недоцільності перебування І.С.Іщенко на посаді. Відповідні заяви подали керівництву ОДА і фактично ошукані громади, також наявна аналогічна заява і від депутатів Полтавської обласної ради.

Але замість звільнення — Іщенко нагородили. 19.06.2019 року Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА, очолюваний І. Іщенко, закуповує для своїх потреб автомобіль вартістю майже 600 тисяч гривень. В період, коли нове керівництво ОДА не призначене, чиновники, доля яких підвішена, продовжують витрачати державні кошти на речі, які сьогодні зовсім не є в пріоритеті.

Але що ті депутати і громади, коли свавілля чинить особа, максимально наближена до тіла самого, нехай вже й бувшого, голови ОДА!

Професійна безпорадність

Професійна безпорадність І. Іщенко проявляється навіть на рівні організації роботи очолюваного нею департаменту.

Команда новообраного президента вже заявила, що на часі скорочення штату обласних держадміністрацій наполовину. І це дуже слушно, так як сьогодні в структурі ОДА і облради співіснують цілі підрозділи, які фактично дублюють функції один одного, не приносячи суттєвої користі громаді. Наприклад, в департаменті ОДА є відділ, який займається проблемами паливно-енергетичного комплексу. Аналогічний відділ є і в структурі апарату облради. Те саме стосується і залучення інвестицій — вказані відділи є і в Департаменті ОДА. Це неприпустимо: збільшення кількості чиновників, відповідальних за один і той же напрямок роботи, призводить до «перетягування» функцій, затягування вирішення питань, зайвих бюджетних витрат.

За керівництва В. Головка департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА також був позбавлений делегованих повноважень від обласної ради щодо погоджень на розробку корисних копалин. Тепер відділ ПЕК апарату облради сам почав надавати вказані погодження, що вже негативно позначається на інтересах саме держави (згадаймо нещодавню передачу газових родовищ компаніям, афільованим з підприємцем П. Фуксом, якого деякі джерела пов’язують з т. з. «кремлівським пулом» бізнесменів).

В департаменті під керівництвом І. Іщенко є відділ регіонального розвитку. Він узагальнює інформацію з усієї області щодо проектів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Хоча реально питаннями ДФРР займається Департамент капбудівництва, архітектури та ЖКГ ОДА, через який фінансуються ці проекти. Про які чіткі зони відповідальності в даному випадку може йти мова?

Безпорадність І. Іщенко як керівника проявляється і на «тактичному» рівні.

В оперативному управлінні Департаменту перебуває комунальне підприємство «Полтавапаливо». Останні роки його стан можна охарактеризувати двома словами: без господаря. На його підтримку виділялись кошти з обласного бюджету, але навіщо — незрозуміло. Створене за часів СРСР підприємство раніше займалося торгівлею вугіллям для населення та організацій. Але сьогодні вугілля в нього ніхто не закуповує — немає економічної доцільності. Вугілля на продаж немає, техніка розбита, працівники фактично без роботи. Намагаються здати в оренду приміщення, територію, проте черга за цим не стоїть: в багатьох виробничих приміщеннях не відремонтований дах, жалюгідний стан... Все, що було треба — розробити план розвитку підприємства, або поставити питання про його ліквідацію і не витрачати на його утримання коштів обласного бюджету. Цього не зроблено, і гроші платників податків продовжують «вилітати у трубу».

Кумівство

І. Іщенко взяла на роботу в департамент, який вона очолює, тобто в пряме підпорядкування до себе, свого зятя Криворучка Романа Сергійовича. Це порушення ст. 27 Закону «Про запобігання корупції». Очолив він саме відділ ПЕК та з питань енергоефективності. При цьому І. Іщенко «передала» напрямок роботи «енергоефективність» в Департамент капбудівництва ОДА, яким керує Тимофій Голбан — ще один фігурант вже згаданого кримінального провадження НАБУ щодо корупції керівництва Полтавської ОДА. Щоб «рокіровка» відбулася зовнішньо пристойно, І. Іщенко прибрала з назви відділу під керівництвом свого родича слово «енергоефективність», а в департаменті Т. Голбана такий відділ створили. Хоча напрямок «енергоефективність» — один з найперспективніших саме для залучення інвестицій, І. Іщенко відмовилась від цього напрямку роботи у складі «свого» департаменту. Кінцева мета цих маніпуляцій стала зрозуміла, коли вже в департаменті Т. Голбана цей відділ одразу очолила рідна сестра І. Іщенко — Ольга Криворучко. Зять (чоловік Ольги) в квітні 2019 року звільнився, а сестра «на службі» залишилась. І так «співпало», що в розпорядженні Інни Іщенко наприкінці 2018 року з’явився автомобіль BMW Х3, власником якого, нагадаємо, є Криворучко Ніна Анатоліївна. Мати зятя?..

Такий собі сімейний підряд Іщенко-Криворучко в ОДА.

На фоні залучення до співпраці родичів дикунством виглядає «кадрова політика» І. Іщенко.

За три роки нею було звільнено 47 (!) підлеглих, більшість з яких успішно працюють в інших структурних підрозділах ОДА, облраді та Полтавському міськвиконкомі.

Цікава деталь: коли І. Іщенко звільняла людей, то за рахунок економії фонду заробітної плати вона собі підняла зарплату до 50 тис грн на місяць.

Підлеглі Іщенко скаржаться, що замість того, щоб пояснити працівникам Департаменту, як вона стала об’єктом кримінального провадження, як опинилась в Іспанії, вона продовжує залякувати працівників, налаштовує їх один проти одного, змушує підписувати заяви негативного змісту один на одного, фактично зруйнувала роботу одного з ключових структурних підрозділів ОДА.

Для звільнення самої Іщенко сьогодні є всі законні підстави. І тільки особисті стосунки з екс-керівником ОДА Валерієм Головко і контрольованість ним, навіть звільненим, процесів в «обезголовленій» Полтавській ОДА стають цьому на заваді.

Сподіваємось, що з появою в облдержадміністрації нової команди, І. Іщенко очікують геть зовсім інші перспективи. Від звільнення з посади «за статтею» до з’ясування слідчими її особистої ролі в кримінальних оборудках екс-очільників ОДА.

І головне, виборці очікують на те, що державні структури нарешті будуть очищені від скомпрометованих посадовців, реорганізовані, максимально скорочені, а можливо навіть збудовані з нуля. Перебування у владі безвідповідальних, профнепридатних чиновників, ласих на хабарі, має бути викорінене. Суспільство хоче бачити результати діяльності чиновників в поліпшенні якості життя громади, а не окремого обмеженого клубу високо посадовців.

Інтернет-видання «Полтавщина»

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!

Комментарии  

# Логопед_Парубія 09.07.2019 13:49
"Тебя посодют, а ты не воруй")))))))))))