Як проголосували?

  • Проголосували «за» 248 депутатів. З них 224 від «Слуги народу», плюс 2 голоси Руслана Стефанчука і Дмитра Разумкова. 18 голосів від групи «Довіра», 4 голоси від групи «За майбутнє». Разом з ОПЗЖ не голосували або проголосували «проти» фракції Петра Порошенка, Юлії Тимошенко і «Голос».

Чому потрібно було приймати цей закон?

  • У більшості цивілізованих країн гральний бізнес є легальним – у тих чи інших законних рамках. Якщо у Німеччині гральний бізнес є, то чому в Україні його не може бути?
  • Тільки при наявності чіткого державного регулювання можна контролювати, що насправді відбувається в сфері азарту. Це не може бути питанням просто поліцейського контролю за територією, тому що не можна приставити поліцейського до кожного підвалу в країні, щоб там точно ніхто не розмістив гральний заклад. Легалізація створює певний обмежений і контрольований простір, в якому підприємцям вигідно працювати, виконуючи законні правила, щоб бізнес просто існував і не був закритий. Тому легалізація як така – це найкращий спосіб вберегти суспільство від зловживань в цій сфері. Прийнятий закон створює такі умови, в яких самі підприємці, що працюватимуть в сфері азарту, будуть зацікавлені, щоб вимог закону дотримувались на всій території і не створювали якоїсь чорної конкуренції.
  • Прийнятий закон дає чіткий механізм, як не допустити підлітків та людей, хворих на лудоманію, до гральних закладів. Власники гральних закладів самі будуть зацікавлені виконувати норми закону щодо недопущення осіб, яким заборонено грати, як це відбувається у закладах торгівлі, які самі контролюють вік осіб, яким продаються тютюнові вироби чи алкогольні напої. Без легалізації грального бізнесу, коли сфера азарту залишалась в підпіллі, ніякого реального контролю не могло бути за визначенням.

Чому не можна просто заборонити гральний бізнес і позакривати усі гральні заклади?

  • Тому що це як забороняти політику, щоб перемогти політичну корупцію. В будь-якій сфері людської діяльності мають бути чіткі правила. Сфера азарту є дуже давньою і пережила вже багато заборон. Єдиний цивілізований шлях її регуляції – створювати чіткі норми, які дозволять грати без шкоди суспільству.
  • Ми вже бачили протягом 11 років, що таке заборонений гральний бізнес. Реально будь-який кіоск чи підвал могли перетворити на зал гральних автоматів. Чи можна приставити поліцейського до кожного такого місця в країні, щоб не допустити там розміщення нелегального грального закладу? Ні. Тому що просто немає і не може бути стільки поліцейських.

Що конкретно встановлює новий закон?

  • Головна особливість цього закону в тому, що він зосереджує гральні заклади у об’єктах, які легко проконтролювати. Це не будь-яке приміщення, як було раніше, а готелі. Готель – це те, що бачить кожен і що чітко регулюється. Будь-яка незвична чи сумнівна активність навколо того чи іншого готелю буде одразу помічена. Тож, саме це є найбільш безпечним варіантом.
  • Закон запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії. Законопроєкт дозволяє розташовувати зали з ігровими автоматами тільки в готелях, які мають три-п'ять зірок, а в чотири-п'ятизіркових – казино. Також прописали вимогу розміщувати гральні заклади на відстані не менше 500 метрів від навчальних закладів, а також розширили коло людей, які могли б звернутися до суду із заявою про обмеження. Закон передбачає онлайн-систему моніторингу ігрових автоматів.
  • Закон встановлює відповідальність для правоохоронців за бездіяльність щодо незаконної діяльності з проведення азартних ігор чи лотерей. Для недобросовісних правоохоронців це коштуватиме позбавлення волі на строк від 6 до 8 років.
  • Не допускаються до гральних закладів особи віком до 21 року (в Інтернеті теж потрібна буде ідентифікація), а також недієздатні або частково недієздатні люди. Крім того, забороняється брати участь в азартних іграх їх організаторам, особам, які можуть знати про результат гри або вплинути на нього. Спортсменам і спортивному персоналу не можна розміщувати ставки на результати змагань, в яких вони беруть участь.
  • Буде створений реєстр осіб, яким обмежено доступ до гральних закладів та участь в азартних іграх. Закон також передбачає використання організаторами ігор онлайн-системи, яка буде фіксувати кожну операцію і передаватиме інформацію до державної системи моніторингу.
  • Організатору азартних ігор забороняється давати гравцеві можливість грати в борг або з розстрочкою платежу.
  • За ведення грального бізнесу без ліцензії кримінальна відповідальність (штраф від 170 до 680 тисяч гривень, за повторне порушення – від 680 до 850 тисяч гривень) або ж позбавлення волі. Також штрафи можливі за низку порушень організаторів, наприклад, допуск до гри людей, молодших 21 року, – штраф близько 2 млн 360 тисяч гривень, а за повторне порушення – анулювання ліцензії.
  • Надавати послуги у сфері азартних ігор можна буде після отримання ліцензії, яка видається на п'ять років. До організаторів ігор прописані кілька вимог: це має бути юридична особа зі статутним капіталом понад 30 млн грн (на момент подачі заяви на отримання ліцензії), не мати судимості у сфері господарської діяльності, не бути резидентом або кінцевим бенефеціаром держави-агресора.
  • У законі прописано і створення спеціальних гральних зон, які утворюються постановою Кабміну, якщо відповідають таким вимогам: площа готелю повинна становити понад 10 тисяч квадратних метрів, в ігровій зоні працює понад 200 співробітників.
  • У державному бюджеті з'явиться спеціальний фонд підтримки медицини, спорту і культури, куди будуть надходити платежі за ліцензії.
  • Закон визначає спеціальний статус уповноваженого органу – Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей. У документі прописаний порядок конкурсного відбору, призначення та звільнення її членів, порядок прийняття ними рішень.

Що кажуть опоненти про цей закон?

  • Ключова теза опонентів цього закону в тому, що нібито гральний бізнес дістане з кишень бідних українців мільярди гривень. Щоб отримати 4 мільярди податків від грального бізнесу, потрібно витратити принаймні у десять разів більше. Але правда в тому, що і нині люди витрачають гроші у цій сфері, причому нелегально та без жодного контролю за віком чи за станом здоров’я гравців. Тому потрібно вивести цей бізнес, як і будь-який інший на світло, щоб побачити, що реально відбувається та мати змогу контролювати це.
  • Ніхто не веде підрахунків, скільки українці повинні випити алкоголю чи викурити цигарок, щоб бюджет отримав усі заплановані акцизи. Ніхто не підраховує, скільки людей мають потрапити у ДТП, щоб витрати на утримання хірургів були виправданими. Це порочна логіка і звичайне політиканство. Усі частини суспільного життя, якщо вони об’єктивно існують, повинні бути врегульовані законом. Не мати закону чи не мати змоги робити щось законно – це варварство.

Чому гральний бізнес заборонили в 2009 році?

  • Гральний бізнес в Україні був заборонений у 2009 році. Головним лобістом тієї заборони була Юлія Тимошенко, вона і тепер серед противників легалізації. Чому вона зробила це лише під кінець свого другого прем’єрства, хоча могла зробити і в 2005 році, якби хотіла? Тому що у сусідній Росії наприкінці 2000-х років вирішили обмежити гральний бізнес у кількох штучно створених зонах і потребували, щоб російські гравці не вивозили гроші з Росії до України. Тому це була спільна дія між тодішньою української владою в особі Тимошенко і російською владою. Експеримент в Росії з локалізацією грального бізнесу в окремих зонах провалився, а заборона в Україні залишилась.

Чи можливий український Лас-Вегас?

  • В нашому суспільстві зовсім інше сприйняття грошей і багатства, ніж в американському. Та й культура розваг інша. Створювати одне єдине місце на всю територію, де міг би бути гральний бізнес, це підхід, який не є універсальним, він міг спрацювати в Америці, але неодноразово програвав в інших країнах. Багато хто вже пробував зосереджувати гральний бізнес в окремій зоні чи в одному населеному пункті. Але справа в тому, що Лас-Вегас це не тільки азартні ігри, це також феномен культури. Туди їдуть не стільки за грою, скільки за певними враженнями. Чи можливо побудувати щось подібне у нас? Навряд чи. Нам взагалі просто потрібно нарешті навести лад у цій сфері та взяти під контроль азартні ігри. Зокрема, і встановивши сувору відповідальність за порушення, в тому числі і для правоохоронців.

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!