Днями в соціальних мережах почали жваво обговорювати реалізацію «Великого будівництва» на теренах Семенівщини.

Якщо хтось не в курсі, «Велике будівництво» – національний проєкт, спрямований на масштабну розбудову якісної інфраструктури України включно з дорогами та соціально важливими об’єктами, такими як школи, дитячі садки, центри екстреної медичної допомоги та стадіони.

Коротше кажучи, президент України ініціював програму, за якою до кінця 2020 року по всій країні побудують чи капітально реконструюють або, по-народному кажучи, «підлатають» 6500 км доріг, 100 шкіл, 100 дитсадків, 25 центрів екстреної медичної допомоги, 100 спорткомплексів.

Як відомо, два такі об’єкти реалізуються в обох центрах ОТГ нашого, вже фактично колишнього, Семенівського району. В Оболоні – це будівництво «з нуля» амбулаторії, а в Семенівці – ремонт Семенівського навчально-виховного комплексу №2.

Як написала Семенівський селищний голова Людмила Милашевич на своїй нещодавно створеній офіційний сторінці у Facebook, у НВК № 2 проводяться масштабні роботи з термомодернізації. «Для мене одне з пріоритетних завдань – забезпечити навчальні заклади громади сучасним обладнанням і зробити їх комфортними», – запевнила своїх читачів Людмила Павлівна.

Ми, звичайно, не будемо акцентувати увагу на тому, де Програма Гаранта Конституції, а де ініціатива голови ОТГ: ці завдання, в даному контексті, не мають розмежовуватися, а повинні бути пріоритетними для всієї вертикалі влади. Нашу редакцію, як і користувачів соціальних мереж, котрі прокоментували допис очільниці, зацікавили результати тендеру на виконання робіт, проведеного відділом освіти, молоді та спорту селищної ради. На цьому цікавому моменті зупинимось детальніше...

За даними офіційного сайту «Велике будівництво», реалізація проєкту «Реконструкція будівлі Семенівського навчально-виховного комплексу № 2 (термомодернізація) по вул. Поповича, 17 в с-щі Семенівка» здійснюється шляхом співфінансування, тобто 6,4 млн грн з державного бюджету і 1,25 млн грн – з місцевого. Після коригування загальна сума робіт склала 7 млн 347 тис. 415 грн (утеплення будівлі, добудова головного ґанку й облаштування пандуса). Електронні торги тривали із 17 липня по 3 серпня, і переможцем у них став підрядник, що надав найдорожчу пропозицію, – фізична особа-підприємець Клінков Олександр Андрійович.

Проведення тендерів, звісно, нова практика взаємовідносин у державному секторі України, але вона має чітко визначені правила. Це, зокрема, стосується оцінки замовником пропозицій. Головним же критерієм оцінки за правилами тендера є економічна вигода, тому першою розглядається заявка з найменшою ціною. Існують ще додаткові чинники, окрім ціни та документації учасників, що аналізуються тендерною комісією: допустимі форми оплати, умови гарантійного обслуговування, експлуатаційні витрати, пропоновані терміни виконання договору.

Можемо припустити, що одним із визначальних факторів на користь ФОП Клінков О. А. є підтримка місцевого підприємця, адже місце його реєстрації: село Вільне, вулиця Молодіжна, будинок 7, корпус 13. Не можна і не врахувати, як запевнило керівництво селищної ради на одному із сесійних засідань, що даний підрядник завжди йде назустріч, проводячи роботи в борг. Але умови оплати договору даного тендеру такі, що розрахунки проводяться за фактично виконані роботи на підставі актів приймання та довідок про вартість виконаних будівельних робіт. Це все здогадки, а ФОП Клінков вже приступив до виконання робіт, за які запропонував 7,15 млн грн, що майже на 300 тисяч більше, ніж полтавське ПП «Просервіс Оптіма» (6,764 млн грн) та оржицьке ПП «Ватерпасбуд» (6,789 млн грн).

Маємо те, що маємо! Нашим дітям ніяких грошей не шкода, якщо вони дійсно до останньої копійки будуть витрачені на них і на якість їхньої освіти. А чи варта «шкурка вичинки» – побачимо 30 листопада, коли підрядник має здати об’єкт.

На сьогодні платники податків усе більше задають питання про особу пана Олександра Клінкова та очолювану ним підрядну організацію, що виграє мільйонні проєкти, більшість з яких реалізуються на території Семенівської ОТГ. У коментарях же все частіше згадується ім’я ще одного «улюбленця семенівського бюджету» – приватного підприємця Андраніка Єсаяна. Нам чомусь важко провести паралель між ФОП Клінковим і ПП Єсаяном, адже в той час, коли Андранік Саруханович – особа публічна і входить до виконавчого комітету селищної ради, то про Олександра Клінкова мало що відомо. Зрештою, вони мають одне спільне – це послуги та товари, що надають виконавчому комітету Семенівської селищної ради. Для прикладу, візьмемо аукціони, виграні обома підрядниками за останні три місяці:

* облаштування території парку ім. Л. І. Глібова в с. Веселий Поділ – 200 тис. грн (ФОП Клінков);

* конструкційні вироби – 39,8 тис. грн (ПП Єсаян);

* облаштування європаркану та воріт кладовища в с. Паніванівка – 49,943 тис. грн (ФОП Клінков);

* капітальний ремонт Будинку культури за адресою: вул. Незалежності, 1 в с. Великі Липняги – 199,992 тис. грн (ФОП Клінков);

* поточний ремонт пам’ятника та облаштування прилеглої території в с. Степанівка – 199 тис. грн (ФОП Клінков);

* пам’ятник «Розстріляним у 1941-1943 рр» – 13,115 тис. грн (ФОП Клінков);

* поточний ремонт пам’ятника «Вічної Слави» в с. Веселий Поділ – 8,141 тис. грн (ФОП Клінков);

* капітальний ремонт вуличного водогону в с. Паніванівка по вул. Перемоги, 37 б – 100,189 тис. грн (ФОП Клінков);

* встановлення бетонних поребриків на клумбі – 10,121 тис. грн (ФОП Клінков);

* урни залізобетонні – 30 тис. грн (ПП Єсаян).

Що ж, як бачимо, всюди криза, але вона оминула Семенівську ОТГ. Адже дві підрядні організації напередодні чергових місцевих виборів спроможні прийти на допомогу громаді та освоїти близько 8 мільйонів бюджетних коштів. Така раптова активність, можливо, могла б зацікавити правоохоронні органи, але з якихось причин цього, поки що, не сталося...

Михайло ПОГРІБНИЙ

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!