b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Rybalka_55254031061294.jpg

Обсяг споживання риби в Україні становить близько 14 кг на людину на рік, що на 6 кг менше рекомендованої Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) норми, повідомив генеральний директор асоціації «Українських імпортерів риби і морепродуктів» Дмитро Загуменний.

«За чисельності населення в Україні 35 млн осіб, на кожного українця припадає в середньому 9-14 кг риби на рік. У світі ж цей показник перевалив 20 кг на людину на рік», – сказав він на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» у вівторок.

За його словами, в Японії цей показник досягає 65 кг, у країнах Північної Америки – 24 кг, ЄС – 21 кг; постійно зростає споживання риби в Китаї.

«Українці споживають дуже мало риби. Останні 30 років в світі простежується стійке зростання споживання риби. За аналізу показників імпорту за останні три роки створюється враження, що триває зростання. Однак, з огляду на показники 2013 року, можна сказати, що це відновлення ринку. У зв’язку з девальвацією валюти в 2014-15 рр. багато українців були змушені відмовитися від споживання риби і рибної продукції або ж перейти до більш доступного сегменту», – пояснив експерт.

За його даними, з урахуванням обсягу рибної продукції власного вилову (180 тис. тонн, офіційно – 90 тис. тонн) загальний обсяг рибного ринку в Україні в 2017 році становив близько 500 тис. тонн.

При цьому експерт зазначив, що на рибну продукцію припадає левова частка українського імпорту. Рибу імпортують до України з більш ніж 60 країн, основними імпортерами є Норвегія, Ісландія і США. Загалом імпорт риби в Україні в 2017 році становив 320 тис. тонн на суму $500 млн., перевищивши торішній показник (300 тис. тонн на $460 млн.)

Аташе з питань сільського господарства посольства США в Україні Олександр Тарасевич уточнив, що в 2017 році з США було імпортовано 31 тис. тонн рибної продукції. Найбільш імпортованою рибою з США є хек, його наздоганяє минтай.

«Споживчі переваги українців дуже повільно змінюються. Залишаються традиційні види риби – минтай, оселедець, хек, лосось. На цьому ринку дуже жорстка прив’язка до доходів населення: коли доходи падають, то і споживання риби знижується. Девальвація змушує українців переходити на м’ясо, і більше того – на дешеве м’ясо; в раціоні починає переважати курка (понад 50%)» – прокоментував ситуацію на ринку О. Тарасевич.

ua.interfax.com.ua

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!