Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/news/2017/11/15112017.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2017/11/15112017.jpg'
15112017.jpg

15 листопада у районній рад відбулося засідання круглого столу на тему «Еколого-правові проблеми охорони і використання водних ресурсів малих річок у Семенівському районі».

Засідання провів голова районної ради Віктор Юрченко за участі голови районної державної адміністрації Віктора Федоренка, а також членів постійної комісії районної ради з питань земельних відносин, аграрної політики та екології на чолі з Володимиром Ярошенком.

Відкрив захід Віктор Юрченко, який загострив увагу на актуальності теми, адже вона є надзвичайно гострою і болючою для району. Доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії Правових Наук України Василь Костицький звернув увагу на важливість програми круглого столу та посилення ролі органів місцевого самоврядування у вирішенні екологічних проблем, бо саме на них в умовах децентралізації лягає обов’язок і право використання ресурсів, пошук можливостей для реалізації заходів екологічної безпеки.

Доктор біологічних наук, професор, перший проректор Кременчуцького національного університету імені М. Остроградського Володимир Никифоров зупинився на практичних проблемних аспектах екосистеми середнього Придніпров’я, зокрема Сули як найбільшої водної артерії Семенівщини. У контексті цього науковець особливу увагу звернув на фактор необхідності заліснення території, оскільки це напряму пов’язано із загальним станом та якістю водних ресурсів, рівнем підґрунтових вод. Звернув увагу на ланку «екологічне виховання – екологічна освіта», як суспільний вектор проєвропейського підходу до збереження екосистем.

Завідувач кафедри теорії, історії держави та права Кременчуцького національного університету імені М. Остроградського Валерій Шаповал, доцент кафедри біотехнології та біоінженерії Тетяна Козловська, доцент кафедри екологічної безпеки та природокористування цього ж навчального закладу Анатолій Святенко порушили питання забезпечення права громади на екологічну безпеку та необхідності зменшення антропогенного навантаження на малі річки як чинник оздоровлення екологічного середовища в Україні.

Правову сторону охорони земель водного фонду розкрила доцент кафедри теорії, історії держави та права Вікторія Латишева, а викладач цієї ж кафедри Наталія Шаповал зупинилась на питаннях повноважень органів місцевого самоврядування у сфері екологічної безпеки.

Горошинський сільський голова Юрій Надточій порушив питання перспективи будівництва гідротехнічної споруди в селі Тарасівка Оржицького району з огляду на стурбованість громади щодо наслідків за умови реалізації проекту. Фахівці зауважили, що проект цього будівництва не підкріплений експертною оцінкою щодо впливу на природне середовище, що є порушенням діючого законодавства. Дозвільні документи, які б давали право на початок будівництва шлюзу та дамби, наразі відсутні. Голова райдержадміністрації Віктор Федоренко подякував гостям за детальну інформацію, яка є дуже корисною і дає можливість орієнтуватись в ситуації, оскільки офіційних документів з цього питання в районі немає.

У ході роботи свої думки висловили також депутати районної ради Володимир Ярошенко, Василь Матвієнко, Микола Білоцерківець. Учасниками заходу одноголосно було прийнято резолюцію такого змісту:

  1. Взяти до уваги, що питання охорони і використання водних ресурсів є важливим обов’язком органів державної влади та місцевого самоврядування, громадських організацій, зокрема Української екологічної спілки та її Полтавської обласної організації (голова – доктор біологічних наук, професор В. В. Никифоров)
  2. Відмітити, що Семенівська районна рада, Семенівська районна державна адміністрація здійснюють важливі заходи, спрямовані на охорону і раціональне використання водних ресурсів.
  3. Взяти до відома інформації учасників круглого столу про те, що при вирішенні питання про спорудження шлюзу-регулятора та дамби на ріці Сулі були допущені порушення екологічного, водного, природно-заповідного законодавства.
  4. Звернутися до Міністерства екології і природних ресурсів України щодо впорядкування мережі об’єктів природно-заповідного фонду у басейні ріки Сула.
  5. Просити Семенівську районну раду, сільські ради району:

а) розглянути на сесіях питання охорони і використання природних ресурсів;

б) вирішити разом із Полтавською обласною організацією Української екологічної спілки питання про проведення державної та громадської екологічної експертизи проектів будівництва гідротехнічних споруд на річках області та екологічної оцінки реалізації таких проектів. 

  1. Звернутися до Національного лісового агентства України про перевірку виконання заходів щодо заліснення території в рамках виділених сільськими радами Семенівського та інших районів Полтавської області земель.
  2. Взяти до уваги інформацію учасників круглого столу щодо необхідності інформування Держгеокадастру про можливість проведення будівельних робіт за умови відсутності/наявності відповідних дозволів сільських рад і Полтавській області.
  3. Звернутися до Державної екологічної інспекції України, Полтавської державної адміністрації, Полтавської обласної ради, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  про вирішення питань виконання заходів, спрямованих на охорону природних ресурсів у басейні ріки Дніпро.
  4. Розмістити інформацію про круглий стіл та його резолюцію на сайтах Семенівської районної ради та Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, Асоціації українських правників.

На завершення роботи Круглого столу голова районної ради Віктор Юрченко подякував почесним гостям за увагу до природоохоронних проблем району, всебічне висвітлення теми та висловив готовність до плідної співпраці.

Семенівська районна рада
Відео Олени БУГАЙ

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!