b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_rybalka_1436257294.jpg

Епізоотична та епідеміологічна ситуація по сказу на території Семенівської та Оболонської ОТГ залишається неблагополучна. Щорічно реєструється значна кількість захворювань на сказ серед тварин.

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю.

Збудник сказу – вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі, – в головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується в слинних залозах.

Джерелом сказу є дикі тварини, небезпека цих тварин обумовлена наявністю в їх слині великої концентрації вірусу, що потрапляє через покуси, подряпини, вражаючи здорових людей і тварин.

Інкубаційний період від моменту зараження до перших проявів буває у тварин 7-8 днів, у людей від 2 тижнів до року.

Клінічні ознаки у тварин бувають такої форми: агресивність, слиновиділення,параліч, втрата відчуття страху, вражається центральна нервова система, дихальні шляхи, шлунково-кишковий тракт.

Загибель натупає в наслідок дихальної недостатності.

Основним джерелом вірусу сказу є лисиця червона, куниці та інші хижаки. Хворі на сказ дикі тварини контактують з собаками , котами, худобою, що утримується на пасовищах.

Проблемою боротьби та профілактики сказу є не тільки ветеринарною та медичною, а й загальною державною, що пов’язано зі зниженням фінансових витрат.

За 2020 рік було нанесено покуси домашніми, безпритульними дикими тваринами 38 людей. Підтверджено 9 випадків сказу: домашніх тварин 5 гол.( 2 собаки, 1 кішка, 2 безпритульні коти) та 4 голови диких тварин ( 1 куниця та 3 лисиці).

На території району в жовтні місяці 2020 року було проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних проти сказу за допомогою автотранспорту.

Ветеринарною службою проводиться вакцинація свійських тварин. За 2020 рік щеплено великої рогатої худоби 1962 голови, дрібної рогатої худоби 525 голів, собак 5017 голів, котів 6014 голів.

Нажаль, коли в якомусь із населених пунктів фахівцями проводиться щеплення, власники тварин відмовляються від вакцинації домашніх собак і котів.

Власники тварин залишають свої помешкання у зв’язку з переїздом, також залишають своїх улюбленців, тварини залишаються без догляду та являються джерелом поширення сказу.

Щоб запобігти захворюванню на сказ потрібно:

  • щорічно щеплювати домашніх тварин (собак, котів, ДРХ, ВРХ, коні)
  • утримувати собак на прив’язі, у вольєрах
  • тварину, яка отримала покус потрібно ізолювати та спостерігати за нею протягом 14 днів.
  • при прояві змін в поведінці та інших ознак звертатися до державної ветеринарної служби
  • запобігати контакту з безпритульними та дикими тваринами
  • при нанесені покусу звертатися до центральної районної лікарні та лікаря.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх улюбленців!

Недостаточно прав для комментирования:( Пожалуйста зарегистрируйтесь на сайте!