b_385_225_16777215_0_0_images_news_2016_Abetka_P1270984.jpg

За традицією, в нашій кулінарії перше блюдо завжди було найголовнішим. Усі знали, що обідати гарячим супом дуже важливо, щоб бути здоровим. Але сьогодні думки про правильне і неправильне харчування, про користь супів для щоденного меню розділилися. Перше блюдо – ситне, але разом з тим, як правило, легке. Воно швидше засвоюється, добре зігріває і сприяє поліпшенню травлення. У порівнянні з гасінням або жаренням, варіння овочів, грибів, м'яса і птиці в супі зберігає набагато більше корисних речовин. Крім того, супи зазвичай менш калорійні, ніж повноцінні другі страви, але при цьому не поступаються їм за кількістю поживних речовин.

Корисні й смачні супи та бульйони просто необхідні тим, хто піклується про своє здоров'я. Овочеві супи не мають собі рівних по своїх стимулюючих і профілактичних властивостях. Рідкі страви також відновлюють необхідний нам баланс рідини, від якого залежить рівень артеріального тиску. Деякі супи та бульйони просто незамінні. Наприклад, курячий бульйон благотворно впливає на кровоносні судини. А суп на ньому навіть полегшує симптоми застуди, оскільки містить інгредієнти, що володіють протизапальною дією.

Супи ідеально підходять тим, хто надає перевагу дієтичному харчуванню. Супом легше насититися, адже в ньому є рідка складова, яка одночасно забезпечує не надто високу калорійність у порівнянні, наприклад, з повноцінним другим блюдом. При цьому кількість енергії, яку організм витрачає на перетравлення супу і другого, практично однакова. Ось і виходить, що із супом ми з'їдаємо менше калорій, а спалюємо стільки ж, скільки при вживанні більше калорійних других страв. У холодну пору року супи особливо актуальні. Вони швидко зігрівають, покращують обмін речовин, дають необхідні організму тепло та енергію. Улітку і в сезон збору врожаю супи дозволяють нам використовувати дари природи з максимальною користю для себе. Наприклад, ароматний борщ на м'ясному бульйоні може містити 7-8 додаткових овочевих інгредієнтів. А деякі дієти просто засновані на супах. Наприклад, суп із селери. Їсти цей суп можна в необмежених кількостях. Чим більше з'їсти, тим більше кілограмів можна скинути і відчути прилив енергії.

І все ж існує інша сторона медалі. Так у чому ж полягає шкода супів? Рідина під час прийому їжі розбавляє шлунковий сік, що значно погіршує травлення. Саме тому, за правилами роздільного харчування, їсти і пити одночасно не рекомендується. Теплова обробка різко скорочує кількість поживних речовин у їжі. Усі вітаміни і біологічно активні речовини гинуть уже при температурі близько 60 градусів. Теплий м'ясний бульйон, потрапляючи в організм, дуже швидко всмоктується кишечником, і печінка не встигає переробити м'ясні екстракти, що містяться у бульйоні і надійшли у великій кількості. Внаслідок цього, екстракти у вигляді нерозщеплених отрут минають печінку і починають свою «подорож» по всьому організму, заподіюючи шкоду внутрішнім органам.

При варінні м'яса в бульйон переходять різні шкідливі хімічні речовини, основними з яких є креатин і креатинін. У наш час при вирощуванні тварин на забій для збільшення їхньої ваги часто застосовуються різні хімічні речовини, які накопичуються в м'ясі і також несуть шкоду споживачеві. За приклад можна навести результати одного цікавого експерименту: куряча тушка, при вирощуванні якої використовувався антибіотик тетрациклін, варилася протягом 30 хв., у підсумку сліди цієї речовини проявилися на м'язах бройлера, а після наступних 30 хв. варіння – речовина в повному обсязі перейшла в бульйон.

Піклуйтесь про свій організм та будьте здорові!

Максим ІВАЩЕНКО,
кухар кафе «Гармонія»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!