b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_abetka_ab5da6fc373f6678e8c9da2435bf4d92.jpg

Риба є одним із найважливіших продуктів у раціоні харчування людини, починаючи із самого зародження людської раси. Безліч видів річкової та морської риби сьогодні переповнюють вітрини наших магазинів. Її продають свіжу та заморожену, солону, копчену, в’ялену, з неї роблять різні консерви та навіть ковбасу. У чому ж полягає користь для здоров’я людини від вживання в їжу риби?

Одним із найкращих джерел надходження в організм людини тваринного білка є риба. Уживання риби для нас набагато корисніше, ніж м’яса. Її білок містить усі необхідні амінокислоти, і, на відміну від м’яса, в рибі велика кількість такої важливої амінокислоти, як метіонін.

У рибному білку мало сполучних тканин та жиру (усього близько 30% у самих жирних видах), тому він швидше та легше засвоюється. Риба перетравлюється в шлунку за 1,5-2 години, а, наприклад, яловичина за 5 годин. Відсоток засвоюваності риби нашим організмом становить 94-98%, у той час як м’ясо засвоюється тільки на 85-89%.

Калорійність риби є також меншою, ніж м’яса. У 100 г яловичини можна виявити більше 160 ккал, а в річковій рибі їх не більше 90. Крім цього, риба є дуже цінним продуктом харчування ще й тому, що в ній міститься достатньо велика кількість поліненасичених жирних кислот омега-6, омега-3 та бета-каротин. Ці речовини беруть участь у міжклітинних процесах та є просто незамінними для організму.

Учені давно помітили, що в тих країнах, де риба є головним і щоденним продуктом на обідньому столі, люди набагато рідше хворіють на серцево-судинні захворювання, у них майже не буває серцевої аритмії, вони більш активні і менше втомлюються, ніж «м’ясоїди». Доведено, що якщо їсти морську рибу принаймні один раз на 7 днів, ризик виникнення інфаркту зменшується більш ніж у 2 рази, а інсульту – на 22%. Щоденне ж уживання морської риби ще більшою мірою знижує ймовірність цих захворювань. Крім того, регулярне її вживання перешкоджає виникненню онкологічних захворювань. Однак цей ефект властивий тільки жирній морській рибі: скумбрії, тунцю, оселедцю, лососеві, сардині і навіть кільці.

У будь-якій рибі міститься багато мікроелементів – магнію, цинку, калію, кальцію, а особливо фосфору. У морській рибі багато брому, фтору та йоду. Також у рибі є залізо, мідь, марганець, сірка, натрій, селен і навіть золото. Усі види риби багаті на вітаміни В, D, Е, а в риб’ячій печінці високий вміст вітаміну А.

У народній медицині здавна застосовували рибу в якості лікувального засобу. Рибний клей допомагав при крововиливах, риб’ячий жир загоював рани, печінка жирної риби позбавляла від більма на оці, а м’ясом лина лікували подагру та лихоманку. У наші дні з риби виробляють такі лікарські препарати, як комполон, панкреатин, інсулін і ще багато інших.

Морська риба корисна для зниження зайвої ваги (у ній досить мало калорій), при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (легко засвоюється шлунком), при хворобах щитовидної залози (містить багато йоду), має протипухлинний ефект (завдяки високому вмісту в ній вітамінів В і Е, ненасичених кислот), надає протизапальну дію (йод), сприятливо діє на серцево-судинну систему, тим самим знижуючи ризик інсультів та інфарктів (калій, вітаміни В, B1, D, ненасичені кислоти), покращує зір (у рибі багато вітамінів А і B2), знижує рівень холестерину в крові (завдяки високому вмісту в ній ненасичених кислот омега-6, омега-3, вітамінів B3 і B12), сприяє нормалізації вищої нервової діяльності (містить йод, кальцій, залізо, магній, вітаміни групи В, омега-3), збільшує тривалість життя.

Річкова риба менш корисна для здоров’я, ніж морська, але корисніша за будь-яке м’ясо. Серед річкової риби найсмачнішими та корисними вважаються судак, щука, лящ та налим. Кількість білків та жиру у різних видів річкової риби є різною. В окуня, судака та щуки всього 1% жиру, а в лящі, сазані та сомі його вміст становить 2,5%. Цікавий факт: за кількістю білка, що міститься в ньому, судак випереджає курку, а сазан перевершує яловичину.

Найбільш корисною для здоров’я є свіжа риба, тому по можливості намагайтеся вживати в їжу саме її. Заморожена риба вже не така корисна, а копчена риба може взагалі завдати шкоди. У період нересту риба є найбільш корисною та поживною, а під час метання ікри – найбільш виснаженою. Добова норма споживання риби становить 150-200 г для дорослої людини.

Користь риби в житті людини – це богатирське здоров’я, стійкий імунітет, міцний і безтурботний сон. Не варто купувати дорогі ліки, щоб продовжити своє життя і зцілитися, досить правильно харчуватися. Риба допоможе вам у цьому. Із великої кількості страв з риби ви неодмінно знайдете щось для себе.

У кафе «Гармонія» щочетверга рибний день. Завітайте до нас та посмакуйте різними стравами з такого корисного продукту! Будьте здорові!

Надія РИЖИХ,
медична сестра-дієтолог кафе «Гармонія»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!