b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_karavay.jpg

Обжинки – старовинний народний звичай святкування закінчення жнив і вшанування хлібодарів, що виростили і зібрали багатий урожай. В останній день жнив женці збираються гуртом і під обжинкові пісні в’яжуть останній сніп.

У цьому снопі зібрана вся життєдайна сила поля, він має назву дідух. Його прикрашають калиною, квітами, перев’язують стрічками й урочисто заносять до хати. Кожна господиня намагалася зробити його особливо гарним та пишним. На Новий рік його ставлять на покутті, а виходячи в поле для першого засіву, домішують до насіння вимолочені з нього зерна. Так через символічну естафету хліба для українців замикалося річне коло аграрного календаря.

Традиція святкувати обжинки збереглася і дотепер. Із розмахом, гостинно, душевно та по-дружньому відзначають свято закінчення жнив у ПСП «Дружба», де з трепетом ставляться до ведення сільського господарства, обрядів наших предків. Останні чотири роки господарство організовує святкування у кожному селі, де має хоча б одного пайовика. Не будуть винятком і цьогорічні жнива – вже з наступного тижня свято завітає до жителів Наріжжя, Дем’янівки та Рокитів.

Будемо з хлібом і до хліба! Гарного всім обжинкування! А наразі пропонуємо до вашої уваги жартівливе відео про святкування одних з минулих обжинок:

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!