b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_08_SAM_5419.jpg

9 серпня голова районної ради Віктор Юрченко провів чергове засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, яке стосувалось одного із найбільш ефективних на сьогодні напрямів роботи громад – проектної діяльності.

Відкриваючи засідання, голова районної ради підкреслив важливість продовження напрацювань попередніх років, конкретики у підходах до вирішення цього питання. Сільські голови, спираючись на думку населення, мають визначити пріоритети місцевого розвитку, що мають шанс реалізуватися через проекти обласного та районного конкурсів. На основних критеріях опрацювання проектів як конкретного кроку до залучення соціальних інвестицій зосередила увагу керівник районного ресурсного центру розвитку громад Світлана Феденко. Вона підкреслила, що перевага сьогодні надається креативним, творчим проектам, означеним нестандартними, обґрунтованими ідеями. Об’єднані територіальні громади, місцеві ради можуть випробувати себе в проектних конкурсах за трьома напрямами: Бюджеті участі Полтавської області, обласному конкурсі розвитку територіальних громад, районному конкурсі розвитку територіальних громад. Особливо цінуються проекти співробітництва територіальних громад, де Семенівщина вже має помітний досвід.

Враховуючи позитивні тенденції партнерської співпраці, частина сільських голів в процесі обговорення теми висловили готовність стати учасниками ще одного спільного проекту – тепер уже в рамках розбудови туристичної індустрії в районі. Проект планується подати на обласний конкурс розвитку територіальних громад, окрім того, є певні задуми щодо подання на обласний рівень і проектів окремих сільських рад. Зацікавленість викликає також Бюджет участі Полтавської області 2018 року, де реалізувати свій творчий потенціал можуть небайдужі громадяни, що вболівають за розвиток своїх населених пунктів. Про бажання жителів громад взяти участь у конкурсному відборі Бюджету розвитку на засіданні висловились Погребняківський (Антоніна Мошківська), Пузирівський (Юлія Жидок), Жовтневий (Олександр Баранник) сільські голови. Але є сподівання, що діапазон активності щодо Бюджету участі розшириться.

До того ж, є приклади успішної реалізації минулорічних проектів, таких як альтанка WI-FI в райцентрі та проведення на початку серпня інклюзивного фестивалю на базі комунального дитячого оздоровчого табору «Світанок». Цьогоріч також почав діяти районний конкурс розвитку територіальних громад – таке рішення прийняли депутати районної ради на двадцять першій сесії 2.03.2018 року. Тож сільські ради можуть отримати певну фінансову підтримку на реалізацію своїх проектних планів і з районного бюджету та від партнерів проектів. Сільським та селищній радам з метою залучення додаткових інвестицій в соціальний розвиток громад рекомендовано активізувати роботу щодо участі в конкурсах проектів: Бюджеті участі Полтавської області, обласному конкурсі розвитку територіальних громад, районному конкурсі розвитку територіальних громад. Отже перспективи проектних інвестицій є, але часу для роздумів обмаль, тому робота має бути оперативною, мобільною, злагодженою, чітко скоординованою між радами району різного рівня.

Віктор Юрченко висловив впевненість, що сільські ради, активні громадяни зуміють в стислий термін знайти цікаві конкурентоспроможні ідеї для розробки проектів, які у випадку перемоги в конкурсах стануть черговою сходинкою в розвитку громад, наближенні рівня нашого життя до сучасних стандартів.

Семенівська районна рада

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!