b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_09_S1760070.jpg

У хвилини скорботи чи радості, шукаючи підтримки та розради, багато хто з християн звертається з палкою молитвою до Цариці Небесної. Ікони Божої Матері користуються серед вірян особливою любов’ю та повагою.

Її світлий образ був написаний ще святим апостолом та євангелістом Лукою, який особисто спілкувався з Дівою Марією.

З того часу іконографічні канони мало змінилися, і зображення Богоматері з Немовлям опирається на низку класичних сюжетів із Святого Письма.

Інколи і в реальному житті знаходиться місце для дива, і тоді з’являються нові образи. До таких ікон відноситься «Несподівана Радість».

15 вересня о 8 годині у Всіхсвятському храмі селища Семенівка відбулось урочисте представлення списку (копії) ікони «Несподівана Радість». Оригінал цієї святині декілька десятиліть тому перебував у нашому селищі та користувався великою шаною серед місцевих жителів.

Цього дня відбулась зустріч трьох духовенств, які об’єдналися в службі, – Полтавської, Черкаської та Кременчуцької ієрархій. Черкаська єпархія привезла оригінал ікони «Несподівана Радість».

Відбулась зустріч з єпископом Золотоніським Іоаном, настоятелем Іркліївського собору отцем Іоаном (у цьому соборі знаходиться ікона «Несподівана Радість»), благочинним Чорнобаївського району отцем Валерієм та духовенством Полтавської ієрархії.

Після зустрічі духовенства та ікони відбулась Божественна літургія. Під час служби кожен із бажаючих прихожан зміг прикластися до оригіналу ікони. Віряни звершили хресний хід навколо храму, після чого всі прихожани пройшли під іконою та просили благословення у Божої Матері.

Під час хресної ходи Золотоніський єпископ Іоан розповів історію перебування ікони в нашому краї: «Для селища Семенівка сьогодні друга Пасха, тому що прибула ікона Божої Матері «Несподівана Радість», яка багато років перебувала на цій Семенівській землі в молитвенному покрові. Але, на жаль, тоді був такий час, що дітей хрестили таємно або й не хрестили зовсім. Боялися про слово Боже і про Бога сказати на людях, усе це було в тайності. І от із Чорнобаївського району на колишній цукровий завод прибули люди, які тікали з колгоспів.

Прибула й одна жінка, яка до того була послушницею у монастирі Золотоноші, а в того монастиря було 12 десятин землі у с. Лукашівка Чорнобаївського району, які обробляли 20 монахинь. Тітка Марії раби Божої, Анна, була монахинею і в ті голодні 30-і роки НЕПу забрала дівчину. А сама вона була із села Баталі, у це село вернулась у 20-х роках. Монахиня Анна принесла із собою ікону в батьківську хату. Коли тітки Анни не стало, Марія забрала цю ікону і перевезла її в Семенівку. Стояли колись бараки, і в них вона жила, там була й ікона. А коли Марія пішла на пенсію, переселилась у село Тимченки. Перед смертю Марія завіщала цю ікону віддати в церкву. Ікона повернулася в новозбудований храм в Ірклієві.

Протягом багатьох років ця ікона перебувала в Семенівці, заступала і оберігала, була матінкою для Семенівської землі. Тому ікона Божої Матері «Несподівана Радість» має велике відношення до Семенівки».

На закінчення відбулось освячення копії святині, яка назавжди залишилась у нашому Семенівському Всіхсвятському храмі.

Олена БУГАЙ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+6 # святослав 20.09.2018, 15:49
Гарні слова . Лише слова . У реальному житті , більшість з тих , хто ,,набожно,, там піарився перед людьми , ,,лицеміри і фарисеї,, . Сьогодні у духовному житті українців відбуваються доленосні події - ВІДНОВЛЮЄТЬСЯ Єдина Помісна Українська церква , яку москалі-ординці , як і все інше , тисячу років тому у нас УКРАЛИ . ,,Хто є хто ,, на Семенівщині для України і Бога ми ВЖЕ бачимо , і незабаром побачимо їх вже остаточно - без ,,овечих шкур,, .
# Засиратор жизнєй брехунів 20.09.2018, 18:46
так шо виходить..ця ПОМІСНА церква і є та сама......НЕСПОДІВАНА РАДІСТЬ :lol:
+4 # Romashka 21.09.2018, 11:45
А ви думаєте, що коли українська церква буде відновленою - то лицеміри перестануть бути лицемірами? Людей змінює віра, а не релігійна приналежність!