b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_11_IMG-8a6e2043c7ff1799e42b47e0dd396f3e-V.jpg

Культура – поняття, яке означає певний історичний рівень розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людини. На сьогоднішній день культура відіграє важливу роль у житті кожного з нас.

Культура нашої Семенівки – це цілісна система відтворення творчого, інтелектуального, духовного потенціалу. За участі творчих колективів селища з року в рік проводяться заходи, ініціюються та впроваджуються в життя цікаві ідеї проведення святкових концертів до визначних подій та професійних свят.

З нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та аматорів народного мистецтва хочемо познайомити наших читачів із сімейною парою, що впродовж 26 років працюють методистами районного Будинку культури та є постійними учасниками всіх урочистостей у районі, Ніною та Олександром Новобранцями. Вони навчались у Гадяцькому училищі культури.

Ніна Володимирівна після закінчення хорового відділення у 1991 році почала працювати методистом Семенівського РБК. Олександра Івановича ж після закінчення у 1989 році відділення народного інструментального мистецтва за направленням було призначено художнім керівником Калинівського сільського Будинку культури, звідки він був призваний на військову строкову службу. Після армії, із січня 1992 року, Олександр Іванович почав працювати методистом у Семенівському РБК, де і познайомився з майбутньою дружиною. У 1993 році вони одружилися. У 1995 році у молодого подружжя Новобранців народилась донечка Таня. Уже впродовж 26 років вони дбають про розвиток культури в районі.

Як вам працюється вже стільки років разом?

– Дуже добре. Ми находимо підтримку один в одного, допомагаємо, переживаємо, навіть удома обговорюємо робочі моменти, робимо аналіз проведеного, чи сподобалось людям, як сприйняли, пропускаємо кожний захід через серце та душу. Ми живемо культурою і працюємо не для «галочки», а для людей, щоб вони були задоволені. Ми завжди працюємо над оновленням репертуару та шляхами залучення людей. Часто у нас запитують, чи ми не набридаємо один одному, знаходячись кожного дня поруч. Ми цього не помічаємо, адже завжди чимось зайняті, і насамперед на роботі ми перш за все колеги. Майже кожного тижня у нас захід, якому необхідно приділити багато уваги та зосередженості, аби виступити та сподобатись глядачам.

– На вашу думку, які роки були плідними в роботі закладу?

– Напевно, з 2004 року і по сьогоднішній час. Саме у 2004 році на зміну баяну нам придбали апаратуру, адже до того часу її не було. Матеріально-технічна база РБК почала збагачуватися.

– Розкажіть про ваш гурт «Барви». Коли він був створений?

– Коли ми тільки прийшли працювати в культуру і було поповнення штату молодими працівниками, був створений гурт «Осінні барви», керівником якого був Микола Миколайович Демидченко. Репертуар гурту був народного плану, який здійснювався у супроводі народних інструментів. За період існування гурту назва змінилась на «Барви» та з придбанням музичної апаратури змінився репертуар. Тепер гурт виконує і вокальні пісні естрадного плану. Змінився і склад, адже люди змінювали місця роботи, за весь період існування учасниками гурту були Г. В. Круценко, Ю. А. Бибик, Н. Г. Сирота, В. П. Назаренко, Г. І. Чорнобай, С. В. Дяченко. Незмінним учасником було і залишається наше подружжя. Ольга Любицька – ще одна учасниця нашого колективу, яка уже впродовж семи років виступає з нами.

– За весь період роботи в яких конкурсах брали участь?

– Їх усіх і не перелічити. Ми об’їздили всі сільські клуби та Будинки культури з концертами, були за межами району. Виступали і на Сорочинському ярмарку, і в Багачанському р-ні, селі Скибівщина, брали участь у конкурсі Діани Петриненко у с. Лазірки Оржицького р-ну, ансамблем виступали в Шишаках на конкурсі «Роде наш красний» та в багатьох інших. Ми вже 26 років працюємо у сфері культури, наші нагороди та концерти не злічити.

– Працівник культури нині, що це, професія, хобі чи щось інше?

– Жартома кажучи, це, скоріше, хобі. Адже заробітна плата в культурі майже символічна. Вона відчутно нижча середньостатистичної в області. Гадаю, нині в культурі залишились тільки ті, хто працює за покликанням, хто не уявляє свого життя без роботи в цій галузі. Сподіваюсь на краще у майбутньому, вірю, що культура знову займе у нашому суспільстві гідне місце.

– З якими труднощами вам доводиться боротися? Які проблеми стоять на перешкоді у роботі?

– Найголовніша проблема – відсутність приміщення. Душа болить, що немає Будинку культури. Зараз ми проводимо свята та урочистості в актовій залі РДА. Завжди просимо виступаючих та запрошених тепло вдягатися, адже там холодно. Тому все культурне життя призупиняється. Намагаємося знайти хоч якесь рішення, але поки не виходить нічого. Ми дуже вдячні учасникам художньої самодіяльності, без них, чесно кажучи, було б дуже важко. Це люди, які завжди відкликаються на наші прохання виступити, відпрошуються з роботи, кидають домашні турботи.

– Ми дякуємо вам за змістовну роботу та за те, що поділились своїми думками.

Прийміть найщиріші вітання та найкращі побажання з нагоди професійного свята від редакції газети «Вісник Семенівщини».

Багата талантами наша земля, ви, наші земляки, володієте вагомим творчим потенціалом, який втілюєте у життя народного мистецтва. Ваша самовіддана творча праця вражає своєю неповторністю, яскравим колоритом, різносторонністю репертуару та невичерпною енергією. Ми дякуємо за вашу щоденну працю.

Від усієї душі вдячні за сумлінне служіння благородній справі збереження і розвитку української культури, невтомний творчий пошук, завдяки якому звершуються великі діяння. Здоров’я, добра, благополуччя вам та всій вашій родині, реалізації творчих проектів і невичерпної наснаги. Нехай здійсняться всі ваші життєві плани, надії і мрії, а кожен день вашого життя буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення і життєвих перемог.

Розмову провела Олена БУГАЙ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!