b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_08_obolon.jpg

Оболонь початку XVIII століття була невеличкою козацькою слободою, де витав дух свободи. Називалася вона тоді Вдовиним хутором, бо там проживала вдова з синами.

Поряд із ним знаходилось козацьке сотенне містечко Горошин. Межі козацьких земель простяглися на десятки кілометрів навколо Горошиного. А далі розкинулися безкраї поля, гаї, глибоководні і тихоплинні річки. Свою назву Оболонь отримала від засновника і будівничого – пана Дем’яна Оболонського, який одержав у подарунок від імператриці Єлизавети Петрівни Горошин та усі землі, що були поряд. І у 1744 р. уже розпочалося будівництво Оболоні.

Згодом землі пана Оболонського стали власністю дійсного статського Радника військового міністерства Михайла Павловича Позена, в сім’ї якого в Оболоні в 1849 році народився видатний український скульптор Леонід Позен, автор пам’ятників Івану Котляревському та Миколі Гоголю в Полтаві. Його роботи зберігаються у Полтавському художньому музеї, а також у музеях за межами України. Село розвивалося і після реформи 1861 року: в Оболоні будують кінний, винокурний, селітровий заводи. Пізніше побудовано паровий млин, гуральню та цегельню. У 1882 році відкривається перше початкове училище, а у 1897 році при народному училищі вперше було відкрито публічну народну бібліотеку. На початку 20-го століття була одна земська та дві церковно-парафіяльні школи. Відкриваються майстерні, аптека, лікарня, поштове відділення та багато іншого.

Після повалення царського самодержавства в Оболоні утворені нові органи влади. У грудні 1917 року в селі обрано волосну Раду, створена народна міліція. Відповідно до постанови Президії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету від 7 березня 1923 року, утворено Оболонський район. Будувалося нове життя. В Оболоні виникли різні форми кооперативних об’єднань селян. Існувало машинно-тракторне товариство, споживче товариство, яке вважалося кращим у районі, та сільський комітет взаємодопомоги. На початку 1924 року перші сім господарств незаможників Оболоні стали на шлях колективізації. Згодом до них приєдналося ще кілька колгоспів.

У 1925-1929 роках на території Оболонської сільради виникли ще 13 колективних господарств. Красивою і впорядкованою стала Оболонь, у селі працювали три цегельні, дві олійниці, 4 млини, середня школа, клуб, лікарня, швейна майстерня, відкрили дитячі ясла.

Наступило мирне життя, та раптово воно було перервано нападом фашистських загарбників. Оболонь була окупована німецькими військами 13 вересня 1941 року. Захищаючи Батьківщину, громили ворога на фронтах Великої Вітчизняної війни понад 600 оболонян. Тим часом, фашисти встановили в Оболоні жорстокий окупаційний режим. Вони переслідували і вбивали патріотів, розстріляли і по-звірячому замучили 45 жителів села. Насильно відправили на фашистську каторгу в Німеччину 297 молодих людей. Заслужений лікар України Прокіп Іванович Назарець, який жив в Оболоні в той час, врятував від німецької каторги багато молоді, видаючи фіктивні довідки про хвороби. Оболонь, як і вся Україна боролася з ворогом. Нев’янучою славою увійшли в історію Оболоні геройські подвиги  оболонян на фронтах Вітчизняної війни. Мужньо били ворога танкісти: Микола Петрович Смілянський та Борис Іванович Горбатко, який на  своїй 34-ці дійшов до Берліна, був тяжко поранений, втратив ногу. Героїчними поєдинками в небі прославились льотчики-оболоняни: Петро Семенович Попко, льотчик-винищувач Іван Іванович Сербин, який після війни вже дослужився до звання генерал-майора авіації; Іван Романович Дяченко, в пам’ять про якого вдячні оболоняни назвали одну з вулиць села його іменем.

Нарівні з чоловіками на фронтах війни рідну землю боронили від ворога молоді дівчата. 20-річними пішли на війну молоді медсестрички Білоног Марія Сергіївна та Семенюта Марфа Олександрівна. Пройшла воєнними дорогами боєць Марія Сазонівна Яковина. Солдатською годувальницею, кухаркою польової кухні була Міщенко Одарка Павлівна.

Трудовий героїзм проявляли жінки і діти в тилу, за що кілька десятків оболонян були нагороджені медалями «За доблесний труд в роки війни». Серед них: Головненко Ганна Дмитрівна, Личковаха Марія Миколаївна, Литвиненко Єфросинія Іванівна і багато інших. 23 вересня 1943 року Оболонь була визволена 1237 стрілецьким полком 373 Миргородської армії. Знаменним був 1944 рік, коли Оболонська МТС одержала 32 колісні трактори. Але чоловіки були на фронті. Тоді 50 жінок з Оболонського району закінчили трьохмісячні курси трактористів і сіли за кермо трактора. Серед цих жінок уже була досвідчена Меланія Іванівна Сурмило, котра ще перед війною освоїла трактор у свої  18 років. Жінка все своє трудове життя присвятила механізації, працюючи в тракторній бригаді аж до виходу на пенсію.

Багато сил віддавали оболоняни на відновлення рідного села. Уже 1944 року були відбудовані приміщення районних організацій, МТС, відкрито промартіль (по пошиву і ремонту взуття та одягу). Відбудовано лікарню. Приділялось багато уваги шкільному та культурному будівництву. Було відновлено приміщення 7-річної, а через рік, у 1945 році, середньої школи. Почалося спорудження нових культурно-освітніх та побутових приміщень. У 1957 році всі колгоспи об’єдналися в один колгосп, який був одним із кращих у районі. Виросла й розквітла Оболонь у післявоєнний час. В Оболоні працювали маслозавод, відділення «Сільгосптехніка», міжколгоспна будівельна організація – будівельне управління, що обслуговувало 13 колгоспів. До послуг населення комбінат побутового обслуговування із швейним і взуттєвим цехами та майстернями по ремонту дрібних господарських приладів. У селі функціонували готель, лазня, 10 магазинів. І все це було зроблено працею і наполегливістю наших людей.

У післявоєнні роки оболоняни самовіддано працювали, піднімаючи народне господарство, поліпшуючи  добробут і покращуючи рівень життя. За багаторічну сумлінну працю в тваринництві орденами і медалями були нагороджені телятниця Ганна Максимівна Телешун, свинарка Євдокія Андріївна Салогук, доярка Катерина Іванівна Ячкіна. Водій Біланович Іван Петрович, крім воєнних нагород, був відзначений трудовим орденом. Два бригадири тракторних бригад колгоспу за високі досягнення в роботі нагороджені також орденами. Це Женченко Іван Якович та Сердюк Іван Степанович. І цей перелік можна продовжувати й далі.

Оболонська лікарня стала справжнім медичним містечком. У ній працювали заслужений лікар УРСР, хірург, всіма шанований в Оболоні Прокіп Іванович Назарець, а також Новоселецька Ганна Гордіївна, Козакова Катерина Григорівна.

Із освітніх та культурних закладів працювали восьмирічна та середня школи, вечірня школа молоді, музична школа та Будинок піонерів, а також Будинок культури та дві бібліотеки. У центрі села в сільському парку на честь воїнів- визволителів споруджено пам’ятник та обеліск Слави в пам’ять про загиблих воїнів і підпільників.Справжньою гордістю стали уродженці Оболоні, почесні жителі села, поети: Перепеляк Іван Михайлович, Женченко Віктор Васильович, заслужений артист України Стовбир Валерій Васильович, а також наші земляки, світла пам’ять про яких зберігається в наших серцях, адже вони вже відійшли за межу життя. Це бандурист Лісовол Віктор Іванович, народний умілець Наумовський Анатолій Іванович, заслужений скульптор України  Білоус Володимир Іванович, архітектор Кравченко Володимир Іванович, лікар-терапевт Руденко Анатолій Іванович, працівники Будинку культури: керівник танцювального колективу Дяченко Ольга Іванівна, акомпаніатор Сироватка Іван Іванович, директор Будинку культури Лихенко Любов Володимирівна, самодіяльний композитор Нога Олексій Павлович, пісні якого співають і понині.

У 2017 році взяла старт Оболонська сільська об’єднана територіальна громада, утворена внаслідок реформи децентралізації. До її складу ввійшли села Оболонь, Зікранці, Наталенки, Тукали та Іванівка. Рушійною силою цього союзу були тодішні очільники Оболоні та Іванівки: Сергій Гамбаль та Світлана Діденко, які доклали чимало зусиль, щоб ще одна ОТГ з’явилася на теренах Семенівщини. Одна з найважливіших умов успішної реформи децентралізації – це коли мешканці громади зрозуміють, що добробут та розвиток території залежить насамперед від їхніх дій та ініціатив.

Отож, цими вихідними Оболонь, крім Дня Незалежності України, відзначала 275-й ювілейний день народження села. В оновленому та розбудованому парку зібралися усі, хто хоч якось пов’язує своє життя з цим мальовничим селом. Атмосфера та розмах свята вражали: на новенькій маштабній сцені відбувалися урочистості, поряд функціонувало декілька фотозон, у парку діяли торгові точки та точки харчування, а неподалік були розташовані дитячі атракціони, на яких могли бавитися маленькі гості свята.

На захід завітало чимало почесних гостей – депутат Полтавської обласної ради Володимир Ярошенко, голова Семенівської районної державної адміністрації Віктор Федоренко, заступник голови РДА Артем Даценко, керуючий справами районної ради Юрій Черевик, депутати районної ради від партії «Рідне місто» Сергій Семигреєнко та Валерій Книш, керуюча відділку ТОВ «Райз-Схід», депутат Семенівської селищної ради від партії  «Рідне місто» Лідія Курас, поет, лауреат багатьох літературних премій, почесний житель Семенівщини та Оболоні Іван Перепеляк. Господар свята, голова Оболонської громади Борис Пустовойтов із найщирішими побажаннями звернувся до всіх присутніх та привітав зі святами. На святі було нагороджено чимало оболонян подяками й грамотами за активну громадянську позицію та участь у житті громади. «Ви всі заслуговуєте на те, щоб отримати ці грамоти, адже ви всі працюєте заради розвитку Оболоні», – зазначив Борис Васильович. Свій внесок в організацію свята зробив і засновник ПСП «Дружба», президент Асоціації «Кластер «Меди Межиріччя» Сергій Семигреєнко, а саме – безпрограшну лотерею, яку провела епатажна Вікторія Мироненко.

Родзинкою свята стало проведення урочистостей для подружніх пар, які в цьому році святкують ювілеї сімейного життя. Такими сім’ями були: Олександр та Яна Скляр (5 років ), Ярослав та Тетяна Крутько (10 років), Владислав та Тетяна Мироненко (15 років), Анатолій та Світлана Куцевол (30 років), Володимир та Лідія Соловей (35 років), Віктор та Антоніна Нога, Анатолій та Олександра Буренко (40 років), Василь та Світлана Мироненко, Анатолій та Ірина Кривогуз (45 років). Церемонія дала можливість парам згадати про почуття, які вирували в їхніх серцях у день весілля, в очах загорілися вогники ніжності, в декого виступили сльози. Уже після свята учасники цього дійства дякували організаторам, що дали змогу повернутися в дні перших почуттів.

Також вшанували довгожителів, яким понад 90 років: Дяченко Ніна Панасівна, Кравченко Ганна Федорівна, Білоус Аделія Вікентіївна, Шажко Микола Григорович, Артеменко Ганна Андріївна, Литовченко Марія Василівна, Потапенко Ольга Яківна, Васюк Парасковія Артемівна, Криворучко Ганна Павлівна та Погребняк Марія Петрівна.

Піснями й танцями присутніх радували ансамбль «Любисток» (керівник Олександр Сябро), Ірина Твердохдіб, Віктор Нога, Лариса Шевченко та колектив «Оболонянка». Запальний виступ подарували публіці і наймолодші учасники свята – вихованці ДНЗ «Сонечко».

Захід завершився товариським футбольним матчем між місцевою командою «Оболонь» і чемпіонами Європи – збірною ветеранів Полтавщини. Гра завершилася з рахунком 1:3.

Люди мали змогу поспілкуватися з давніми друзями, згадати історію рідного села і просто гарно відпочити, а значить – свято вдалося!

Тетяна КОРНІЙЧУК

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+1 # святослав 28.08.2019, 18:02
А чому ВИКИНУЛИ,з історії села ,ДЕСЯТОК років - 1930-37 роки і не згадали про величезний безіменний цвинтар за селом , на якому пасуться тепер кози , і скільки оболонян,тоді місцеві бидло- комуно-покидьки зжили зі світу ...?!!!Чому пам'ятний знак загиблим у російсько-українській війні , місцеві СЕПАРИ глумливо назвали ,,учасникам локальних конфліктів,, ?!!Майбутнє треба будувати - на Правді ...!!!
-2 # Кварта 29.08.2019, 03:29
святослав,сколько не читаю твою мазню,столько удивляюсь,где берется столько дерьма в твоей нищей душонке Ты же бывший партийный функционер,тебя советское государств в люди вывело,ты же был в свое время октябренком,пионером,комсомоль цем,а потом и коммунистом.Много таких извращенцев благодаря которым наше государство оказалось на задворках цивилизации.
# святослав 29.08.2019, 17:18
Вам , такі речі-не дано зрозуміти!Тому - ваша реакція на адекватні , правдиві речі - ,,словесний пронос у перемішці з маразматичним лайном , бо у ,,порожніх голова,, більше ніщо не може ,,народитися,,! Це ваш рівень і ваш IQ !Дискутувати цивілізовано, аргументовано ви ніколи не зможете , бо ваше життєве середовище це лайно , яким ви намагаєтеся кинути у кожного ,хто ,,вище вас зростом,,!Ви ж не розумієте - що ,,все повертається,, наче ,,бумеранг,, і ваше лайно - також!
# мішель 29.08.2019, 20:16
тебя советское государств в люди вывело,ты же был в свое время октябренком,пионером,комсомоль цем,а потом и ..........................щось є така підозра.що те государство кудись не туди людей вивело.....А що ті діти розуміли.коли їх в жовтенята та піоненри оформляли.то можна уявити...Досить людям у вуха дурницю дуть...
# Самсон 01.09.2019, 08:11
Да. ти прав, те государство не туди нас вивело. В кінці 80-х та в началі 90-х знайшлося багато таких як ти і твій брат по розуму, за якого ти тут попу рвеш. Такі як ви були хробаками-паразитами у тому государстві. Лізли до влади. вступали в партію, були такими собі фаріоноподібними істотами. А тоді зрадили Батьківщину. Ви справжні сепаратисти! Ви продали страну.
# мішель 01.09.2019, 10:38
Нагадаю тобі.що в 1991 р .на референдумі "зрадило" "баьківщині" 90,3% від тих, хто прийшли на дільниці. Це 28,8 мільйонів людей.які послали на х..р твоїх братків комуно-садистів.що знищили 50 млн. своїх громадян.за яких ти жопу рвеш і в результаті довели свою хунтодержаву до повного краху... 8)
https://www.istpravda.com.ua/images/doc/1/a/1ab83bb-3.jpg
# Самсон 02.09.2019, 13:05
По-перше, була величезна фальсифікація. а по-друге діватись уже нікуди було. На той час Росія вже проголосила свою незалежність. Не ми від них від"єднались. а вони від нас.
# мішель 02.09.2019, 14:19
Тобто .від тебе взагалі нічого не залежало...тебе в яке стойло не загонять.там і сопітимеш...А зараз дали право патякать...ну радуйся |-)
# Самсон 07.09.2019, 12:41
На цьому сайті є волонтер, який лікує твого кумира - андлія полюбія. Мені прийдеться тобою зайтяться. Буду лічити тебе від імбецилізму :D
# мішель 07.09.2019, 17:12
Дивись не надірвись |-)
# Самсон 02.09.2019, 13:07
У 1991 році населення України було 52 млн.чол. А зараз? І 30 немає. І про які 50 млн. знищених ти варнякаєш?
# мішель 02.09.2019, 14:06
https://ic.pics.livejournal.com/aillarionov/14234704/528412/528412_600.png
# Самсон 07.09.2019, 12:48
Да, голод був, і не тільки в Україні. Ходили по дворах активісти, такі як ти, ти ж тоже комунякою був. Відбирали в людей останнє. Цього їх не змушували робить. Повинні були забрать лишки продуктів, а хохлу тільки дай владу.
Ти ж був у комуністичних активістах, тоже несеш за те відповідальність. Кажи, морда комуняцька, скількох людей убив?
# мішель 07.09.2019, 16:52
В тебе знову чергове заготрення????на погоду мабуть :eek:
# Самсон 01.09.2019, 08:16
У тому государстві жовтенят і піонерів учили добру, людяності, інтернаціоналізму. А зараз із дітей роблять майбутніх нацистів.
# мішель 01.09.2019, 10:15
НЕ нацистів . а ПАТРІОТІВ своєї незалежної держави....На відміну від жовтенят-піонерів.з яких робили бездумних рабів .Іванів -безродних. для КРЕМЛІВСЬКОЇ БАНДИ.... ;-)
# Кварта 01.09.2019, 12:44
мішель,а скажи мне,можно ли считать Украину независимой если оной управляют все кому не лень только не украинское правительство.До 1990 года Украина занимала 6 Место по ВВП на душу населения и третье место по ВС.
# мішель 01.09.2019, 14:09
ОЛЕЖЕ....А скажи мені.що простому українцю з того шостого місця по ВВП.коли без блату нічого путного в магазині не купиш.нікуди за кордон без блату не поїдеш...а про незалежність.взагалі нічого балакать.бо без дозволу КРЕМЛЯ взагалі нічого не зробиш... }(
# Кварта 01.09.2019, 14:19
мішель,я вижу у тебя галюники,мои родители дали мне имя совсем другое.
# мішель 01.09.2019, 15:28
ОЙ ОЛЕЖЕ .мабуть ті галюнікі в тебе |-) |-) |-)
забув .як і батько з матірью назвали :eek:
# мішель 01.09.2019, 14:24
Те.що зараз УКАЇНОЮ лізуть править всі кому не лінь.то це лише тому.що є такі .як ти .котрі пхають її в руки кацапам.а інші -в руки Трампу...І лише невеликий процент людей намагається вибудувати самодостатню незалежну державу...
# Кварта 01.09.2019, 14:38
мішель,не надо никого никуда пихать.Надо просто вести прагматичную экономическую политику.Мы обрубили все экономические связи с РФ и этим уничтожили свой промышленный потенциал,хотя США и евросоюз продолжают сотрудничать с Россией.Надо было проанализировать кто больше потеряет от экономической блокады.
# мішель 01.09.2019, 15:22
А ХТО ПРОТИ....тільки на росії світ клином не зійшовся...єще сотні держав у світі...Якщо Рашка провалиться під землю.то і життя закінчиться..?..Економіка.екон мікою .але коли в тебе вивозять завводи і відстрілюють твоїх громадян.то про яку там торгівлю мова...
# Самсон 02.09.2019, 13:00
Той невеликий процент набудував уже за 5 останніх років. Крим, Донбас - класне будівництво!
# мішель 02.09.2019, 13:57
Той невеликий процент ще при владі не був....БУдували то прорадянські.то проамериканскі....
# Самсон 07.09.2019, 12:55
Шо ти мелиш? Куди ти зараз за кордон просто так їздиш. Як тоді було так і зараз. А шо ти путнє в магазині купуєш? Тоді як купляли. то якісне. А тепер якісне тільки в секонд хенді.
# мішель 07.09.2019, 17:09
БРЕШИШ СТЕРВО І НЕ КРАСНІЄШ...але для тебе це характерно.... 8)
# Самсон 02.09.2019, 13:03
Да, патрійотів, які лизатимуть жопи америкосам, німцям .... А своїх співгромадян убиватимуть, як у Донбасі.
# мішель 02.09.2019, 13:54
Та на тих "патріотів".що лизали жопу кацапам ми вже надивились.як і на те.яких своїх співгромадян вони вбивали по всій УКРАЇНІ під час громадянської війни.та і в мирний час.....
# Самсон 07.09.2019, 12:52
Якби не "безродні івани", виховані в союзі, то нікому було б воювать на Донбасі у 14 році. Бо твої "патрійоти і захисники вітчизни" в армії не служили, звикли все за гроші робить. Поодмазувались від армії і ато.
# мішель 07.09.2019, 17:04
Отут ти правий...ЯКБИ не безродні Івани .що ПІДНЯЛИ ЗБРОЮ проти УКРАЇНИ за відродженя СОВКА в окремовзятому регіоні..то війни не було б
# Кварта 07.09.2019, 17:51
мішель,войны б не было если бы вся грязь с майдана не заплыла в ВР. Эти маргиналы во главе с Петей отбросили Украину на несколько десятков лет.Мішель,что то мне подсказывает что в былые времена ты был партийным функционером.По твоих постах видно что ты со шкуры лезешь чтобы угодить действующей власти какой бы она не была.Я таких людей хорошо знаю и оных среди нас много.
# мішель 07.09.2019, 18:29
Олежко...Тобі ще не надоїло гратися у Кварти.Самсонів і двоюрідних братів...ця брехня так дезкредитує твою компартію.що навіть моя апеляція менш дієва..З .Своєю брихнею тобі вже ніхто не віре.навіть тоді.коли ти правду кажеш...ЯКІЙ ЖЕ Я ВЛАДІ ГОЖУ????Ч и тій що була.чи тій що є??? Ти вже якось визначись...А взагалі.ти кінчай з цими роздвоєннями і розтроюваннями.бо це вже нагадує шизофренію... }(
# Логопед_Парубія 29.08.2019, 08:34
Цитую святослав:
.....Майбутнє треба будувати - на Правді ...!!!

Гришо, знову пропустив прийняття пігулок чи не ті випив? Звернися до свого лікаря-хай галоперидол випише, людиною себе відчуєш. |-) Навіть таких як ти-клінічних, витягують. |-)
# Кварта 30.08.2019, 04:55
мішель,а ты знаешь почему не было военного парада на день независимости,правильно,потому что нечего было показывать.Техника то советская осталась сорокалетней давности,а своего сварганить слабо.За 30 лет ничего не построили только все валили,зато пустозвонить научились.
# мішель 30.08.2019, 05:56
ОЛЕЖЕ....А може тому.що у нової влади бажання не було???А решті народу байдуже...?Кому не байдуже ті провели свій парад і відзначили цей день.... ;-)
# мішель 30.08.2019, 09:46
https://www.facebook.com/sostecenko/videos/2958443114229506/UzpfSTEwMDAxMDcwODc3ODUxNDo5NzAxNzI0NjMzNDk3MDQ/?id=100010708778514&__tn__=%2
# мішель 30.08.2019, 15:11
Цитую Кварта:
мішель,а ты знаешь почему не было военного парада на день независимости,правильно,потому что нечего было показывать.Техника то советская осталась сорокалетней давности,а своего сварганить слабо.За 30 лет ничего не построили только все валили,зато пустозвонить научились.

https://novynarnia.com/2019/08/26/marsh-zvit/?fbclid=IwAR20kKBqxl27r04jr-WtOhmYhxXthSstMQOMp4Nn9HjKXHb7n9mFRWOWeok
# Полтавчанка 30.08.2019, 17:32
Цитую святослав:
А чому ВИКИНУЛИ,з історії села ,ДЕСЯТОК років - 1930-37 роки і не згадали про величезний безіменний цвинтар за селом , на якому пасуться тепер кози , і скільки оболонян,тоді місцеві бидло- комуно-покидьки зжили зі світу ...?!!!Чому пам'ятний знак загиблим у російсько-українській війні , місцеві СЕПАРИ глумливо назвали ,,учасникам локальних конфліктів,, ?!!Майбутнє треба будувати - на Правді ...!!!

Боже....Боже...
# Кварта 09.09.2019, 06:12
мішель,сразу видно что в детстве ни одной книжки не прочитал.Кварта это четыре планеты в созвездии Альфа Центавра населенные разумными существами.И про Самсона ,и про Олега.Ты думаешь что большинство в Семеновке такие как ты извращенцы.
# мішель 09.09.2019, 09:51
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0
# мішель 09.09.2019, 09:56
Цитую Кварта:
мішель,сразу видно что в детстве ни одной книжки не прочитал.Кварта это четыре планеты в созвездии Альфа Центавра населенные разумными существами.И про Самсона ,и про Олега.Ты думаешь что большинство в Семеновке такие как ты извращенцы.

Моє діло тебе попередити.а ти дивись сам.ШИЗОФРЕНІЯ хвороба небезпечна ;-)
# Кварта 09.09.2019, 12:35
мішель,с викибедией ты умный аж страшно. :-)
# мішель 09.09.2019, 18:05
ну шо є .то є |-)