b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_09_14092019.jpg

14 вересня зібралися 400-літні Заїчинці великою громадою на святкування Дня села. Цього суботнього осіннього дня господар села Сергій Сирота зустрічав гостей, запрошував місцевих жителів – від найменшого до найповажнішого.

Не випадково День народження рідного села припав на День фізичної культури та спорту, адже Заїчинці сім років поспіль удало (6 призових місць) захищають честь району в конкурсі «Краще спортивне село». Та й проживає тут справжній «Прометей-олімпієць» Іван Пилипович Гончаренко. Ще є порох у порохівницях у спортсмена-ветерана, який у розмові зі мною похизувався першістю з шахів на апі-ярмарку «Меди Межирріччя», що нещодавно відшумів в Очеретуватому. Тож міцний і здоровий козацький дух панує в серцях заїчинців і дотепер.

Розпочали урочисте дійство з ушанування сільського голови Сергія Гавриловича Сироти, котрий відзначив 30-річчя мудрого головування, досвіду відродження села, доброзичливого ставлення до людей.

Із вітальним словом до всіх присутніх звернулися заступник директора ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт» Альона Словцова, заступник директора ПАФ «Україна» Антон Яркий, директор СТОВ «Говтва», голова Решетилівської районної організації «Рідне місто» Володимир Колесніченко, отець Афанасій, депутати Семенівської районної ради від політичної партії «Рідне місто» Василь Матвієнко, Олександр Гетьман і Валерій Книш, ветеран органів місцевого самоврядування Іван Ананійович Балюк.

Під час святкового концерту привітання приймали поважні жителі села, найменші його громадяни, молоді родини, громадські активісти.

Найстаршою жителькою села Заїчинці є Сизьоненко Марія Петрівна – надзвичайно добра та трудолюбива жінка, яка виховала 2 дітей. Вона виконує нелегку селянську роботу, іскриться оптимізмом і надією. Найстарший же чоловік – Дуденченко Микола Лукич.

Протягом року сільська родина поповнилася трьома маленькими мешканцями: Саша Лозанов, Златослава Баган, Богдана Вшолик. Народилася в Заїчинцях і молода родина. Це сім’я Сотників, Віталій та Ірина, котрі поєднали свої долі, ставши на весільний рушничок.

Життя в сім’ї – це не лише кохання, але й повне взаєморозуміння та взаємодопомога. Цього дня привітали пари, які багато років ідуть пліч-о-пліч у горі і в радості. Весільні ювілеї у чверть століття цьогоріч у Віктора Миколайовича та Марини Миколаївни Сиротів, а також Миколи Миколайовича і Клавдії Іванівни Власенків.

Так, роки ідуть невпинно. Десь на пустому полі повиростали будинки... У когось виріс садок... Одні молодята, несподівано, стали батьками, інші молодята, так само несподівано, стали бабцею та дідом… А от родини односельців Костенків, Нестьорів та Донців повели дітей до школи і довго не можуть оговтатись, що мають у домівках першачків Василису, Марину, Єву.

А ось, навпаки, неймовірно дорослим став Дмитро Іщенко, який закінчив місцеву Заїчинську школу.

Разом із рідним селом День народження святкували Тетяна Георгіївна Шкарупа та Ганна Яківна Сирота.

Ось уже вісім років Ніна Дуденченко докладає чимало зусиль, щоб село стало охайнішим. Щоднини тендітна жінка працює не покладаючи рук на благо Заїчинців, прибирає та очищає територію від бур’янів і бруду. Односельці подякували Ніні Василівні за нелегку працю та за те, що село по праву можна назвати мальовничим.

Ще декількох місцевих активістів нагородили в окремих номінаціях.

У номінації «Відмінний кур’єр» нагороджено Єльміру Ярову – за вагомий внесок в оформлення субсидій мешканцям Заїчинської громади.

У номінації «Золоте перо» нагороджена громадський кореспондент і наша колега Тетяна Семенівна Пітенько – за небайдужість, вічний неспокій душі, любов до слова та активну життєву позицію. Її робота – це особливий стиль життя, що палає творчим неспокоєм, бентежить серце, зігріває душу селян. Далеко не кожен читач знає про складність процесу народження нею тієї чи іншої статті.

На завершення свята жителів і гостей села почастували знаменитими заїчинськими «шедеврами» польової кухні – кашею і юшкою. Окрім того, всі бажаючі могли поярмаркувати завдяки «Автомагазину» від ПСП «Дружба» та магазину «SV».

Не обійшлося дійство у спортивному селі без духу змагань, що провели Євгеній Третяк, Олександр Гетьман і Володимир Коваленко. Вони організували турніри з дартсу, бочче, городків і метання ядра, відзначивши, що такої активності не було в жодному іншому селі району. Що там і говорити, коли сам автор став їх учасником, уперше спробувавши сили в метанні дротиків та бочче (щоправда, перший млинець нанівець). А найкращими у змаганнях стали Сергій Сирота, Вадим Сурмиленко, Юлія Вальковець, Олександр Дуденченко.

Святкування проведене за сприяння виконавчого комітету Заїчинської сільської ради, а також за підтримки Борблика Івана Андрійовича, Третяка Володимира Борисовича та ПСП «Дружба» (засновник Семигреєнко Сергій Васильович).

Гарний настрій для присутніх створювали чудові артисти, ведучі та співаки: Ірина Гетьман, Анастасія Дуденченко, Лідія Литвиненко, Світлана Сліпаченко, Марія Назаренко, Аня Притула, Альбіна Удовиченко, Віктор Сирота, Олександр Сирота, Маргарита Ракович, Діана Гетьман, Анна Дуденченко, Ярослава Гетьман.

Величезне спасибі за цей настрій та позитив. Хай живуть і процвітають Заїчинці!

Михайло ПОГРІБНИЙ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!