b_385_225_16777215_0_0_images_news_2017_Detsentralizatsiya2.jpg

Закінчився 2019 фінансовий рік та перший квартал 2020 року, протягом якого підводяться певні підсумки, аналізуються показники роботи і на основі цього формуються підвалини економічного та фінансового життя території громади на перспективу.

Ми також хочемо долучити наших місцевих жителів до процесу ознайомлення з діяльністю громад на території Семенівського району. Цією публікацією у нашому виданні ми прагнемо залучити кожного громадянина до процесу життя власної громади. Розуміючи, що точки зору будуть кардинально відрізнятися,  ми віримо афоризму: в суперечці народжується істина...

Насамперед, простими словами про кошторис будь-якої ОТГ. Як відомо, місцеві бюджети в Україні формуються з двох частин: загального і спеціального фондів. Через загальний фонд «перекачують» кошти, призначені для виконання державою та органами місцевого самоврядування загальних функцій (нарахування зарплат посадовцям, надання освітніх і медичних послуг, соціального захисту, оборони і т. д.). У ці ж сфери перерозподіляють і кошти спеціального фонду, але з однією суттєвою відмінністю – вони мають конкретні, чітко визначені джерела наповнення і напрями використання.

Отож, проаналізуємо окремі показники виконання місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад Полтавщини, люб’язно надані прес-центром ініціативи децентралізації влади.

Показник «Доходи загального фонду на 1-го мешканця». Доходи розраховано як співвідношення обсягу надходжень загального фонду до кількості мешканців відповідної ОТГ. Тобто, у цьому розрахунку лише кошти, які мобілізуються до бюджету на відповідній території. Цей показник характеризує фінансовий потен-
ціал ОТГ, спроможність забезпечувати громаду за рахунок ресурсів, які генеруються на її території.

У цьому рейтингу лідирує Сенчанська громада, де на одного жителя припадає майже
30 тис. грн зароблених грошей  бюджетних коштів. «Найгіршою» ж є Заворсклянська ОТГ – 2581,2 грн на 1-го мешканця. Що ж до наших об’єднаних громад на території Семенівського району, маємо наступну картину: Семенівська ОТГ – 5252,5 грн, Оболонська ОТГ – 4178,9 грн на 1-го мешканця.

Показник «Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду» визначено як відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду. Простіше кажучи: відсоток від зароблених власних грошей громади, що утримується на нарахування зарплат з бюджету.

За цим показником кращою знову ж таки є Сенчанська громада, в якої питома вага заробітної плати складає 41,6%, гіршою – Новоавраміська (82,9%). Оболонська ОТГ витрачає 67,5%, а Семенівська ОТГ – 75,5% від зароблених на власній території грошей на утримання своїх працівників.

Показник «Питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків» визначається як співвідношення капітальних видатків до сумарного обсягу видатків загального та спеціального фондів відповідного бюджету відповідної ОТГ.

Тут «лідер» – Пришибська ОТГ (52,8%). Найгірша ситуація в Рокитянській ОТГ – 6,5%. В Оболонській ОТГ питома вага капітальних видатків у загальній сумі видатків складає 36,5%, Семенівській ОТГ – 17,3%.

Як бачимо по останньому показникові, саме обсяги капітальних видатків дають реальну картину спроможності ОТГ забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проєктів інфраструктурного розвитку, створення матеріальних активів або отримання відповідного соціального ефекту.

Офіційна статистика говорить сама за себе... І як би нас не переконували деякі місцеві можновладці, а спроможність Оболонської ОТГ на порядок вище спроможності Семенівської ОТГ. Це вам не голослівні заяви, а суха мова цифр, які чітко показують: спроможність залежить не лише від можливостей, а й від ефективності. Це елементарна політекономіка, яку свого часу описував Карл Маркс: «Кожен за здібностями, кожному – за потребами».

Михайло ПОГРІБНИЙ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+7 # святослав 13.04.2020, 07:39
Досить цікава і ,,красномовна,,аналітика використання коштів ОТГ за головними видатками .Особливо ,,пріоритети,, фінансування і їхнє співвідношення!За такі ,,перекоси,, у бік неспіврозмірного проїдання чиновниками ОТГ народних коштів , ,,роздутими,, по-нікуди штатами , у цивілізованій країні - вони б уже давно ,,ошивалися,, на біржі ! А попереду -дуже складні часи , про які ніхто з них - не думає ! ,,Жирують,,усі одним днем,як перед кінцем світу !
-12 # Олеся 13.04.2020, 08:22
Так, звичайно, спроможність Оболонської ОТГ вище, тільки ви забуваєте вказати, що районна рада не передала на фінансування 2 школи, які знаходяться на території Оболонської ОТГ, до цього часу їх тільки співфінансують з бюджету Оболонської ОТГ. І в даному випадку порівнювати дві ОТГ не доцільно. Будьте справедливими як до себе, так і до інших!
+4 # Засиратор жизнєй брехунів 13.04.2020, 08:58
алєся а ти з якого полесья?ану вспомни скіки в вмерші замів ;-) 8)
-11 # Олеся 13.04.2020, 08:27
І хотілося б докладніше розрахунок питомої ваги заробітної плати з нарахуванням посадовців ОТГ до власних надходжень загального фонду місцевого бюджету.
+3 # Роза 14.04.2020, 08:10
А яким боком??? Чи чужі гроші легше рахувати???????
+7 # Ясне сонечко 13.04.2020, 08:30
а тепер виникає логічне питання, а навіщо нам взагалі місцева влада, в нас же народовладя?? 8)) 8)) давайте самі вирішувати куди дівати наші гроші 8))
+4 # белка 04.05.2020, 07:06
Скільки за два місяці карантину недоотримав бюджет, а скільки ще недоотримає з усіма цими обмеженнями? То вийде не 70-80% на ЗП а всі 100...