b_385_225_16777215_0_0_images_news_2020_07_IMG_7398.JPG

Минулої п’ятниці, 10 липня, на Семенівщині презентували проєкт-переможець обласного конкурсу проєктів розвитку територіальних громад «Розвиток туристичної галузі району, як суттєвий фактор соціально-економічного розвитку громад».

Принагідно зазначимо, що це масштабне починання є результатом співпраці громад району та було високо оцінене комісією з відбору проєктів при Полтавській обласній раді, її головою Олександром Біленький. Саме Олександр Юрійович і став почесним гостем на семенівській землі цього сонячного літнього дня. Зустріч учасників відбулася о 9-ій ранку біля адмінбудинку Семенівської районної ради. Так як проєкт орієнтований на розвиток перспективного і привабливого напряму туризму фактично всієї території Семенівського району, тому учасники презентації охопили лише частину об’єктів сфери туризму. Це, зокрема, локації в селах Василівка, Заїчинці та Біляки. До складу делегації увійшли голова районної ради Віктор Юрченко, голова райдержадміністрації Іван Дзус, депутати обласної та районної рад, сільські голови і секретарі, а також координатор проєкту, керівник районного ресурсного центру громад Світлана Феденко.

Перша зупинка була у Василівці, цікавій завдяки приїзду до села у XIX столітті Тараса Шевченка. Тут він малював картини, цікавився мечеттю, що була збудована не за українським стилем. Найперше, що кидається в очі, – це прибрана околиця села, де, власне, відбулася інсценізована зустріч «Степан Васильченко вітає гостей».

Також, у межах проєкту, були встановлені банери для впізнаваності туристичних об’єктів. Такі дорожні знаки будуть прикрашати в’їзди до всіх територіальних громад – учасників проєкту. Цікаво, що на них будуть розміщені віршовані рядки, написані місцевою поетесою Лідією Гирявою.

Далі гості зупинилися на Білогубівських пагорбах, де Тарас Григорович намалював у 1845 році акварельний портрет Гаврила Родзянка – сина місцевого поміщика.

Наступною була локація «Заїчинські схили» та екскурсія по ботанічній пам’ятці місцевого значення, яку провела вчитель біології місцевої школи, талановитий педагог Клавдія Власенко. Унікальна пам’ятка природи «Заїчинські схили» відзначилася і тим, що нещодавно міні-проєкт зі створення екологічної стежки на цій території став переможцем обласного конкурсу громадських екологічних ініціатив. Щоправда, на противагу цій новині, є негатив, адже земля, на якій нині ростуть рослини з Червоної книги, опинилася на аукціоні кадастрової карти Держгеокадастру. Те, що заповідні луки можуть «піти з молотка», неабияк стурбувало обласного очільника.

«Село Заїчинці Семенівського району, ботанічна пам’ятка місцевого значення «Заїчинські схили». Унікальна екосистема! Але на публічній карті Держгеокадастру, в розділі аукціони, ділянки цієї місцевості вже сформовані і виставлені на продаж!.. Так що змінилося?», – прокоментував Олександр Біленький.

Заключною частиною маршруту були елементи гостьового туризму в селі Біляки – екскурс по водосховищу, дамбі, «Бджолиної оздоровлювальної тиші» (апі-будинки), репродуктивної матковивідної пасіки асоціації «Кластер «Меди Межиріччя» та цілющого джерела заповідної території «Кононівське урочище».

Це була перша частина презентації загального проєкту – у наступній організатори обіцяють продемонструвати невимушену атмосферу спілкування, традиції української гостинності та красу довколишніх краєвидів посульської зони Семенівщини, а також «серце туристичної ініціативи» – село Криву Руду, як яскравий природо-заповідний осередок.

Михайло ПОГРІБНИЙ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!