b_385_225_16777215_0_0_images_news_2020_09_nedovira.jpg

Я ніколи не читаю «жовтої преси», але напередодні виборів кожна газета хоче донести до громадян будь-яку «вигідну» інформацію про осіб, які її замовили. Я не був передплатником газети «Голос громади», та напередодні виборів вона почала з’являтися у моїй поштовій скриньці, тому довелося почитати її.

Мене, зокрема, дуже зацікавила стаття від 2 жовтня 2020 року «Як колективна земля стає приватною» та стаття від 9 жовтня 2020 року «Хто насправді рейдер?», дані публікації стосувалися мене та мого сина Івана. Напевно, Володимир Миколайович Куцовол вирішив «відбілитися» після крадіжки нашого врожаю і почав видавати бажане за дійсне!

Тож давайте по порядку дам пояснення читачам по першій публікації... Дійсно, до КСП «Оболонське» у 90-х роках із державної власності було передано землі для ведення колективного господарства, на які було видано Державний акт на право колективної власності, також було передано землі для постійного користування, які були засвідчені Державним актом на право постійного користування. Тобто КСП «Оболонське» володіло двома Державними актами. Після указу Президента Л. Кучми 1995 року землі, які входили до Державного акту на право колективної власності і підпадали під розподіл (рілля), були розподілені між членами підприємства та видано сертифікати на землю, де площа обчислювалася в умовних кадастрових гектарах, без виділення в натурі (на місцевості). Інша земля із даного акта, яка не підпадала до розподілу, відповідно до діючого законодавства на той час, залишилася у підприємстві. У 2000 році КСП «Оболонське», відповідно до законодавства, на підставі рішення загальних зборів членів КСП було реорганізовано в ПСП «Оболонь», код ЄДРПОУ не змінився. Усі працівники та майно перейшли в ПСП. У 2004 році за замовленням ПСП «Оболонь» був розроблений проєкт землеустрою щодо виділення земельних часток-паїв в натурі (на місцевості), після чого власники засвідчили свою земельну ділянку шляхом обміну сертифікатів на Державні акти та визначилися з розташуванням свого паю на місцевості.

Але з часом ГУ Держгеокадастру в Полтавській області, без відповідних повноважень, почало розпоряджатися землями, на які видано Державний акт на право колективної власності, що залишилися після розпаювання, та Державний акт на право постійного користування. На мої неодноразові звернення до Держгеокадастру я отримував відповідь, що земель колективної власності не існує. Для захисту прав підприємства я був вимушений звернутися до суду. І лише рішенням Верховного суду у справі 816/1618/17 було визнано Державний акт на право колективної власності дійсним, а ПСП «Оболонь» правонаступником КСП. У травні 2018 року були проведені збори бувших членів КСП, де одним із прийнятих рішень було проведення інвентаризації землі, що залишилася після розпаювання в колективній власності, та подальший розподіл її між членами КСП.

ПСП «Оболонь» через суди почало повертати до підприємства землю, яка перебувала у незаконному користуванні інших осіб. Дане рішення дуже не сподобалося деяким землевласникам та керівникам Оболонської сільської ради, адже у них був інший розрахунок на цю землю.

У даній публікації Володимир Куцовол говорить, що до нього за допомогою звернувся сільський голова Б. В. Пустовойтов і вони спільними зусиллями повернули належні громаді, на його думку, земельні ділянки. Тобто, в громаді з’явилися сотні гектар землі, які можна надати місцевим жителям, котрі чекають її довгі роки!! Деякі мешканці після публікації даної статті на радостях пішли до сільської ради, але землевпорядник розвів руками та повідомив, що землі немає і не буде. Виникає питання, так де земля, яку повернув «благовірний» В. Куцовол? Пояснюю: 161 га пастівника (Зарудка) ПСП «Оболонь», яким користувалися 139 місцевих, «випадково» попало в оренду В. Куцоволу, і тепер там рілля! За «допомогу» в судах Борис Пустовойтов надав ТОВ «Агріс» із земель колективної власності в оренду 16,2 га землі для обслуговування 2-х сараїв (біля току), розчищаючи яку ТОВ «Агріс» вигріб весь бруд на цвинтар, що поруч. А залишок, близько 800 га, сільський голова «склав у портфель» та помчав до Дніпра виставити на аукціон. Після даних подій земель для місцевих не залишилося. Але у своїй статті Володимир Миколайович забув вказати, що Лубенською місцевою прокуратурою подано позов до суду щодо визнання незаконним та розірвання договору оренди на 161 га, а також те, що Лубенською місцевою прокуратурою проводиться досудове розслідування щодо законності проведення аукціону в м. Дніпрі та передачі земель в оренду В. Пустовойтовим. Також В. Куцовол через суд намагається довести, що ПСП «Оболонь» не є правонаступником КСП «Оболонське», так що, шановні колеги, які вийшли на пенсію після 2000 року, майте на увазі, якщо у вас виникнуть проблеми з нарахуванням і виплатою пенсії, то знайте кому «дякувати»!

Стосовно публікації від 9 жовтня 2020 року також хочу пояснити. Після крадіжки ТОВ «Агріс» нашого врожаю соняшника, мій син Іван, член Аграрної партії, звернувся до редакції газети «Голос громади», головним редактором якої є Юлія Єлагіна – голова Аграрної партії району. Але кореспондент, яка знаходилася в редакції, прочитавши статтю, яку хотів опублікувати мій син, відповіла, що керівництво редакції не погодить її до публікації, і зрозумівши, що від однопартійців допомоги не слід чекати, ним було прийняте рішення звернутися до іншої газети. За розслідування не було і мови, все видумки!

Слова Сергія Горошинського хочу спростувати, дані паї перебували у оренді АФ «Вересень». Термін договору закінчився у вересні 2019 року. Про наміри не продовжувати терміни оренди нами було повідомлено АФ завчасно. Після закінчення терміну договорів між нами та керівництвом АФ були підписані акти прийому-передачі паїв з оренди та виділені межовими знаками. Коли в березні 2020 року я помітив, що на наші паї заїхала техніка ТОВ «Агріс», я викликав поліцію. При проведенні поліцією перевірки законності обробітку наших паїв ТОВ «Агріс» С. Горошинський почав говорити, що вони обробляють цю землю давно і в них наявний акт погодження зі мною, я був здивований, та попросив надати його, але цього документа у нього не виявилося. Наступного дня техніка ТОВ знову намагалася обробити наші паї, я намагався припинити їхню незаконну діяльність, але на цей раз вони найняли проти мене, пенсіонера, охоронну структуру «Гайдамаки». Тільки за допомогою поліції мені знову вдалося припинити захват ТОВ «Агріс» наших паїв. Показавши юристу «Гайдамак» оригінали державних актів на власне ім’я, вони вибачилися, пояснили, що представники ТОВ ввели їх в оману, та залишили поле. Після цього С. Горошинський почав пояснювати, що вони восени вносили добрива, проводили обробіток, хоча земля після збору АФ «Вересень» урожаю 2019 року була не оброблена. Через декілька днів С. Горошинський мені зателефонував та попросив зробити обмін земельними ділянками, бо поряд з нашими паями вони орендують два паї по 3,6 га загальною площею 7,2 га, а не 16,5 га, як зазначено в статті, мотивуючи тим, що заради такої площі їм накладно використовувати великогабаритну техніку, і агроном Г. Міщенко запропонує мені декілька варіантів. Дійсно, маючи з Сергієм Горошинським добросусідські відносини, я погодився та зателефонував агроному. При телефонній розмові Міщенко Г. мене повідомив, що С. Горошинський у земельних питаннях нічого не вирішує, тому пропозицій щодо обміну ніяких не буде. Я був дуже здивований цією телефонною розмовою, тому передав її С. Горошинському. Через декілька днів я зателефонував до керівництва АФ «Вересень» та запитав, чи були у них будь-які домовленості з ТОВ «Агріс» щодо обробітку наших паїв, керівник АФ запевнив мене, що домовленостей не було. Я написав листа директору ТОВ «Агріс» з вимогою повернути самовільно зайняті наші земельні ділянки (паї) в придатному для використання стані. 14 квітня 2020 року В. Куцовол надав відповідь, цитую: «Вказані земельні ділянки знаходяться поряд із полем, орендованим ТОВ «Агріс», і ніякий обробіток на них не проводиться, хоча вони повністю придатні для використання за цільовим призначенням». Після наданої відповіді ми обробили землю власною технікою та засіяли соняшником.

Мені стає не зрозумілим, для чого писати в статті про факти, які не відповідають дійсності! Також у даній статті цитуються фрази С. Горошинського: «явно хотіли забрати нашу підготовлену до посіву землю» та О. Пироженка: «Петру Івановичу разом із командою не вдалося привласнити чужий урожай»! Вдумайтеся в ці слова, я власник земельного паю, власноручно його обробляю з метою отримання прибутку, а «завзяті аграрії» на чолі з В. М. Куцоволом вважають, що це їхня земля і їхній урожай! І такі випадки не поодинокі, згадайте минулорічну ситуацію з фермером із Тукалів Олегом К.

Така поведінка співзасновників ТОВ «Агріс» спостерігалась ще до створення даного товариства у 2003 році. З відкритих джерел відомо, що співзасновниками є Куцовол Володимир Миколайович, Горошинський Сергій Володимирович, Пироженко Світлана В’ячеславівна, Касмініна Анфіса Вікторівна – остання з’явилася у складі засновників не випадково.

Так, у кінці 2001 року Горошинський С. В. на території Оболонської сільської ради взяв в оренду поле близько 200 га, на якому були розміщені паї членів КСП (на той час паї в натурі не були виділені, тому оренда проводилася через рішення сесії), до цього часу дане поле перебувало в оренді ПСП «Оболонь».

Пройшов один рік, С. Горошинський зібрав урожай, отримав прибуток, але забув подати інформацію до податкової інспекції в Семенівському районі про зміну користувача, а також забув сплатити податок за дану землю. В один прекрасний день до мене з’явилися представники податкової з відділу примусового стягнення заборгованості (аграрії та підприємці тих часів добре пам’ятають ту структуру) пояснили, що в ПСП «Оболонь» виникла прострочена податкова заборгованість за користування полем, яке з 2001 року обробляє Горошинський С. В. Моїх пояснень ніхто не слухав, швидко описали критий зерновий тік та обслуговуючі його будівлі. Через деякий час приїхав новий власник – Куцовол В. М. Як виявилося пізніше, дане майно за «смішні» гроші було продано на біржових торгах у м. Полтава. Мене забули запросити, хоча відповідно до діючого законодавства ПСП «Оболонь» мало першочергове право на викуп даного майна. По даній схемі ТОВ «Агріс» працювало неодноразово. На той час заступником керівника податкової інспекції нашого району працювала Пироженко С. В., тому я не думаю, що це був збіг обставин! У 2017 році я звертався до Семенівського відділення ОДПІ для ознайомлення із справою про примусове стягнення заборгованості з ПСП «Оболонь» у ті роки, але в архіві її не виявилося. Співробітники розводили руками, самі не розуміючи, де вона могла подітися, адже всіх інших підприємств справи наявні в архіві. Але я розумів, де вона поділася: «пішла на пенсію» разом із заступником і, напевно, стоїть поруч з Образом в квартирі по вулиці Шевченка.

Усі пам’ятають сільськогосподарське підприємство «Промінь», яке було розташоване в с-щі Семенівка по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів (Чапаєва), 69. Не дивно, що адреса співпадає на сьогодні з ТОВ «Агріс». У 2000-і це було одне з найбільших господарств у районі, яке обробляло до 3000 га землі (в основному орендовані паї) . Власник даного підприємства проживав у м. Києві, а доручив керувати на місці Пироженку М.
Господарство мало новітню сільськогосподарську техніку в необмеженій кількості – від культиватора до комбайнів. Працюй та насолоджуйся! Але, напевно, так і було, поки на підприємстві не з’явився молодий та перспективний Куцовол Володимир Миколайович. І тут, маючи зухвалу мету, у «великого махінатора»  виникла авантюра: при розрахунку за землю з орендодавцями їм пропонувалося на певних умовах розірвати договори оренди з «Промінь», а заключити з ТОВ «Агріс». І у Володимира Миколайовича все вийшло, але він не усвідомлював, чим усе може обернутися і як він «підвів» свого керівника – Пироженка М.

Почалася судова тяганина з київським власником, при дивних обставинах сталася ДТП за участю директора підприємства «Промінь». Володимир Куцовол розумів, що нещасний випадок може статися і з ним, і йому потрібна серйозна підтримка, адже ошукали киянина на велику суму. Але Семенівщина славиться великими людьми, і в засновниках ТОВ «Агріс» з’явився не випадково четвертий власник, про якого я писав раніше, чоловік якої на той час займав кабінет в апеляційному суді Полтавської області. І як не дивно, після змін у реєстрі власників Феміда повернулася лицем до
В. Куцовола, і судові рішення почалися прийматися на користь ТОВ «Агріс». У 2013 році той чоловік із кабінету апеляційного суду Полтавської області переїхав до кабінету Конституційного Суду України, тому Феміда не відвертається і зараз від В. Куцовола, чим він і зловживає, але, як буває в природі, всьому приходить кінець.

Шановний Володимир Миколайович, якби ТОВ «Агріс» не вкрало мій урожай та не почали «відбілювати» свої поступки через газету, оговорюючи мою родину, я б і не згадував би за Вас. І ні при чому тут передвиборна кампанія. Є прислів’я: «Не трогай лихо, поки тихо»! Досить писати нісенітниці, вводити в оману читачів та фантазувати, не подобайте французькому письменнику Ів Г’андону.

Петро ЗОРЯ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

+3 # святослав 23.10.2020, 14:17
,,Кому вдалося раз збрехати,тому вже віри більш не ймуть!,говорить народна мудрість, Особливо тим , хто має владу .Вибори завжди дають невеликий шанс змінити життя на краще , бо крім тих , хто ,,приріс до корита,, на ротацію влади приходять і порядні ,професійні люди, які зачасту програють вибори через продажність тих , хто після- скавучить на життя і кляне тих,кому продався.Не дуріть себе ! Брехун не стане чесним,жадібний щедрим,а запроданець-патріотом!Не втрать шанс на краще!
+3 # святослав 23.10.2020, 20:37
Бiзнес i влада
Бiзнесмена до влади – це щуку у рiчку,
Неможливо змiнити породу.
Тому можна поставити хрест або свiчку,
На бажаннях i мрiях народу. В.Костенко
+5 # святослав 24.10.2020, 14:16
На минулих виборах Аграрна партія отримала всю повноту влади у Семенівському районі!Що цю владу ,,цікавило,, і що їй було потрібно - ?! ЗЕМЛЯ! Виключно! Не школи , садочки, розвиток територій , дороги - ЗЕМЛЯ!Втративши через це свої ,,рейтинги,, вона - АП , ,,перефарбувалася,, у ,,Не-довіру,,і знову хоче влади! У2021 році розпочнеться ПРОДАЖ землі!Як думаєте , що їх цікавитиме - ВИ , чи виключно земля! Думайте! У вас - доба на роздуми!