b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_Mohun_Olga.JPG

Минуло чотири роки і два місяці, як працює районна рада VІ скликання. Депутатський склад ради чисельно залишився незмінним – 42 депутати. На жаль, пішов із життя Пироженко Микола Миколайович. Але депутатський корпус поповнився достойним обранцем – Горошинським Сергієм Володимировичем. У складі депутатського корпусу на початок звітного періоду було зареєстровано 2 депутатські групи: «Патріоти Семенівщини» та «Аграрники» і 2 фракції: «Батьківщина» та Комуністична партія України. У звітному періоді зареєстровано також депутатську групу «Полтавщина». Безумовно, звітний рік був найважчим із усіх попередніх років поточного скликання, бо на нашу роботу не могла не впливати загальна напружена ситуація в державі. Проведено 9 пленарних засідань, у ході яких загалом розглянуто близько 120 різнопланових питань, що відображає широкий спектр визначених законодавством депутатських повноважень.

Треба сказати, що на гласність сесійної діяльності увага зверталась завжди. Для цього запрошувалися депутати обласної ради, селищний і сільські голови, керівники відділів, управлінь райдержадміністрації, підприємств району, представники політичних партій, засобів масової інформації. В цьому ж році даний показник через суспільно-політичну ситуацію став помітно виразнішим. Районною радою було підтримано намір Ініціативної групи щодо зібрання представників соціальних інституцій, діючих на території Семенівського району, з метою створення громадської ради. Було дано оголошення у районній газеті щодо обговорення громадськістю необхідності створення такої структури та надання відповідних пропозицій. Після проведення консультацій з громадськістю ініціативною групою було запропоновано на даному етапі активізувати роботу Громадської ради при голові Семенівської райдержадміністрації. Чи не кожне пленарне засідання проходило за участі широкого загалу представників громадськості, зокрема народної ради Євромайдану Семенівського району.

Діяльність райради активно висвітлюється на офіційному web-сайті. В рамках обмеженого фінансування районної ради (в бюджеті 2014 року виділялось на висвітлення діяльності районної ради в ЗМІ лише 4 тис. грн.) найважливіші новини щодо нашої діяльності направлялись для розміщення на сайті Полтавської обласної ради, друкувались в обласних ЗМІ – на сторінках «Зорі Полтавщини» та «Села Полтавського». Чи не на кожній сесії заслуховувались бюджетні питання: прийняття районного бюджету, внесення змін до його показників, звіт про виконання та інше. Хоча всі розуміємо, що недостатність фінансування не дає змоги сьогодні розраховувати на задоволення хоча б частини потреб бюджетних структур. Як і завжди, на чільному місці були питання щодо ефективного управління майном спільної власності територіальних громад. Із загальної кількості розглянутих сесійних питань близько третини стосуються цієї проблематики. Це питання використання та збереження майна, затвердження статутів комунальних підприємств та їх штатних розписів, укладення контрактів з керівниками, внесення відповідних змін до нормативних документів тощо. 10 керівників підрозділів виконавчої влади звітувалися щодо виконання районних програм. Заслуховувались також інформація прокурора Семенівського району про стан законності та заходи щодо її зміцнення і результати діяльності та території району та інформація начальника райвідділу управління Міністерства внутрішніх справ про стан правоохоронної роботи.

Одним із вагомих напрямів в сесійній діяльності, як і в попередні роки, було прийняття галузевих районних програм. За звітний період їх затверджено 8; прийнято також 15 рішень про внесення змін та доповнень до довгострокових та короткострокових програм. Проведення планових заходів районної ради значно ускладнюється повною відсутністю фінансування прийнятої нами Програми розвитку місцевого самоврядування в Семенівському районі. У 2014 році завершився термін дії 3-довгострокових районних програм. Це районна Комплексна Програма соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями, Програма професійної орієнтації учнівської молоді Семенівського району на здобуття актуальних на ринку праці професій та спеціальностей та Програма інформатизації Семенівського району. Зусилля районної ради зосереджувались і на розвитку дошкільної освіти в територіальних громадах району. Зокрема, у 2014 році розпочали роботу дошкільні заклади в селах Біляки та Товсте, надавалась підтримка щодо функціонування другої сезонної групи дитсадка «Дзвіночок» села Вереміївка, вивчалося питання можливості відкриття дитячого садка в селі Горошине.  Розгляду питань в пленарному режимі обов’язково передувало їх обговорення в профільних депутатських комісіях. Всього ж відбулось 31 засідання постійних комісій, в ході яких розглянуто понад 140 питань.

Широко застосовується проведення спільних засідань комісій для обговорення питань, які для різних галузей стикуються в одній площині. Хоча від окремих депутатів звучали зауваження щодо такої практики (і вони враховуються) але нерідко це дійсно є необхідністю. Якщо доводиться одне й теж питання обговорювати в різних комісіях, то доцільніше все таки робити це спільно, щоб врахувати якомога більше позицій та привести їх до спільного знаменника.
Продовжувалась і практика вивчення профільними комісіями стану справ безпосередньо на місці. Проводились виїзні засідання на базі центральної районної лікарні з питання облаштування палати для чорнобильців, афганців, ветеранів Великої Вітчизняної війни в терапевтичному відділенні, та за участю всього колективу в контексті продовження дії трудового договору з головним лікарем. Проведено виїзне засідання комісії з питань земельних відносин, аграрної політики та екології на базі Погребняківської сільської ради. Проблемам поліпшення медичного обслуговування приділялась особлива увага. Зокрема, це стосується питання трансфертів Хорольській ЦРЛ за надані породіллям послуги. Воно було темою розгляду на засіданні постійної комісії, виходили також на контакт з керівництвом Хорольської лікарні та зверталися за роз’ясненням до Мінфіну.

На засіданнях комісій розглядалось і питання оплати навчання лікарів-інтернів Юлії Грицай та Олега Тисяка. Через відсутність коштів призупинено роботу з переведення інфекційного відділення в центральну районну лікарню і облаштування в Оболоні районного будинку ветеранів. Як і попередні роки, профільні комісії в період підготовки тримали в полі зору питання підготовки та проведення дитячого оздоровчого сезону. Цього року потрібно відзначити цілеспрямовану роботу і виконавчої влади, і колективу КДОТ «Світанок», адже вперше з початку функціонування табору було організовано відпочинок у три зміни, під час яких оздоровилась 191 дитина. Поповнилась і матеріальна база комунального закладу: придбано сучасний телевізор, ноутбук, швейну машинку, пилосос, бойлер. Фінансова підтримка з боку Наріжанської сільської ради в сумі 15 тис. грн. дала можливість зняти проблему щодо утримання штату закладу. З року в рік ми порушуємо питання участі депутатів у пленарних засіданнях та засіданнях комісій. І вкотре констатуємо, що вона має бути набагато значно активнішою та продуктивнішою.

Нинішня каденція виходить на фінішну пряму, і не хотілось би загострювати і без того непросту ситуацію критикою не надто активних депутатів. Принаймні щодо відвідувань зібрань ради та її органів, до чого прямо зобов’язує закон. Зрозуміло, що бувають різні причини для неявки, але системою це бути не може.
Всі ми йшли на вибори з палкими обіцянками служити громаді, відстоювати її інтереси. Можливо, депутати, які часто відсутні, і працюють з виборцями в своєму форматі, але важливо, щоб ця робота була в контексті діяльності районної ради як органу. Адже тут обговорюються найважливіші питання життєдіяльності району, в дискусіях формується спільний підхід, і необхідно це використовувати в спілкуванні з громадою. На засіданнях Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної раді розглянуто понад 40 основних питань, загалом це комплекс основних напрямів життєдіяльності наших громад в унісон викликам часу. Окрім традиційних проблем функціонування соціальної сфери, організації відпочинку дітей та молоді, впорядкування та благоустрою населених пунктів, утримання доріг, ефективного використання комунального майна, участі громад в інвестиційних проектах, організації виконання районних програм через міжбюджетні трансферти, взаємодії органів самоврядування з правоохоронними структурами, організації громадських робіт додалися питання координації дій щодо переселенців, підтримка волонтерського руху з допомоги землякам, що перебувають чи перебували на сході України, допомога родинам мобілізованих. Для участі в роботі запрошувалися військовий комісар об‘єднаного райвійськкомату, волонтери.

З метою координації волонтерського руху та адресної допомоги підтримувались постійні зв’язки з сільськими радами. Спілкувалися також і безпосередньо з учасниками АТО, мобілізованими, за потреби сприяли в оформленні їм документів для отримання грошової допомоги від обласної ради. В полі зору тримаються і питання підтримки родин військовослужбовців. За сприяння волонтерів надано допомогу учасникам АТО в межах 550 тис. грн. Окрім цього, в ході роботи виникали також ситуаційні проблемні питання, які тут же обговорювались з метою пошуку найоптимальніших варіантів вирішення. В цьому плані ми тісно співпрацювали з багатьма районними службами, зокрема, правоохоронними органами, районним сектором управління держслужби з надзвичайних ситуацій, районним центром зайнятості, центральною районною лікарнею, Центром ПМСД, центральним відділенням поштового зв’язку та іншими. Постійно в роботі цих зібрань брали участь голова райдержадміністрації, його заступники, керівники управлінь та відділів виконавчої влади. Працівниками виконавчого апарату райради і ради надавалась практична та методична допомоги сільським головам та секретарям сільських рад з питань їх діяльності відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», інших законодавчих актів України.

Керівництвом районної ради постійно проводились зустрічі із виборцями та особисті прийоми громадян в територіальних громадах району. Щонайперше ж вирішувались питання, які стосуються життєзабезпечення населення. У звітному представники району взяли участь в обласному конкурсі «Кращий за професією» серед посадових осіб місцевого самоврядування. в Наші посадовці хоч і не стали переможцями, але гідно представили район в зональному конкурсі, що проходив в місті Кременчук. До Дня місцевого самоврядування були підбиті підсумки щорічного конкурсу селищної та сільських рад. Цього року за рішенням комісії було визначено двох переможців - Семенівську селищну і Очеретуватську сільську ради. На другому і третьому місцях відповідно Веселоподільська та Оболонська сільські ради. Під час урочистостей з нагоди професійного свята їм було вручено сертифікати та подарунки.
Також кожну сільську раду було відзначено за роботу в певному напрямі. З початку звітного року у районній раді зареєстровано 57 звернень, що на 11 більше ніж у 2013 році. У своїх зверненнях громадяни найчастіше порушували питання охорони здоров’я, аграрної політики та земельних відносин, соціального захист, освіти, транспорту і зв’язку. Протягом 2014 року найбільше звернень надійшло від жителів Семенівської селищної ради (26), Устимівської сільської ради (3), Оболонської сільської ради (3), Веселоподільської (3). Робота із заявами, скаргами, пропозиціями громадян триває постійно. Жодне звернення не залишається без розгляду.

Сектором юридичного забезпечення районної ради проводилося навчання сільських голів під час засідань Координаційної ради. Це вивчення нового законодавства, зокрема, Законів «Про запобігання корупції», «Про внесення змін до Конституції України» щодо децентралізації влади, «Про очищення влади» та інших. Широко обговорювалась Концепція реформування місцевого самоврядування. Були розроблені та внесені зміни до ряду статутів шкіл та комунальних установ. Здійснювався правовий супровід у вирішенні питань, порушених у скаргах та зверненнях громадян до голови районної ради. Головою районної ради за звітний період було видано 136 розпоряджень, з них 11 з кадрових питань, інші в переважній більшості з основної діяльності. У виконавчому апараті районної ради середньооблікова чисельність працівників у 2014 році становила 13 чоловік, з них посадових осіб місцевого самоврядування – 10.

Семенівська районна рада перебуває на утриманні місцевого бюджету. Фінансова діяльність ради за 2014 рік здійснювалась згідно затвердженого кошторису, згідно якого виділено 775736 грн., з них 8.05.2014 знято 16900 грн., в тому числі з оплати праці – 9500 грн., нарахування на заробітну плату – 3600 грн., висвітлення діяльності – 2000 грн., ремонт автомобіля – 2000 грн. та 3.11.2014 знято кошти в сумі 2600 грн. (для відділу майна за виконані роботи по налагодженню та повірці приладів обліку газу): із висвітлення діяльності – 2000 грн., видатки на відрядження – 600 грн. Остаточна сума кошторису становила 756236 грн., що на 12,5 % менше 2013 року.

Районна рада за звітний період брала участь в проектах, які дають змогу залучити інвестиційні кошти. Так, у другій фазі Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» завершили проекти компоненту з енергоефективності:громадська організація «Веселоподільська»: «Інноваційні енергоефективні заходи вуличного освітлення сіл Веселий Поділ та Паніванівка. Реконструкція з використанням ВДЕ (енергії сонця)», кошторисною вартістю 271744,8 грн. та СРГО «Мрія»: «Інноваційні енергоефективні заходи в Погребняківській ЗОШ І-ІІІ ст. с. Погребняки. Реконструкція системи опалення з встановленням піролізного котла на біомасі» загальною вартістю 238037,00 грн. Проект Семенівського району щодо реконструкції колишнього кінотеатру під культурно-оздоровчий центр для територіальних громад району з реалізацією на 2015 рік, загальною вартістю 1,0 млн. грн. переміг у Всеукраїнському конкурсі проектів, де частка Державного Фонду підтримки проектів та програм розвитку місцевого самоврядування складає 400,0 тис. грн., селищної ради – 400,0 тис. грн. та районного бюджету – 200,0 тис. грн. На жаль, в такий скрутний час фінансування проекту з Державного Фонду призупинено. Продовжується участь району у проектах міжнародної співпраці. В цьому році наш район став переможцем проекту Німецького товариства міжнародного співробітництва «Реформа управління на сході України». і отримає співфінансування від проекту GIZ у сумі до 20000 євро на придбання нового пожежного автомобіля для місцевої пожежної охорони на базі с. Оболонь. Загальна вартість проекту 550,00 тис. грн., з яких 10 громад району запланували внести 250 тис. грн.

Загалом, до участі у проектній діяльності протягом звітного року було залучено 14 сільських територіальних громад, а це у 2 рази більше порівняно з попереднім періодом. Також минулого року проектами-переможцями обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад визнано проект Веселоподільської сільської ради «Від світла на вулиці – до світла в душі. Частина 2» загальною вартістю 126 тис. грн., та проект Погребняківської сільської ради (с. Дем’янівка) «Нове життя-сільському клубу», загальна вартість якого складає 130,00 тис. грн. У 2014 році завершено т реалізацію проектів-переможців обласного конкурсу 2013 року: «Капітальний ремонт Паніванівського сільського будинку культури» Веселоподільської сільської ради Семенівського району з обсягом фінансування з обласного бюджету 25 тис. грн., загальна вартість проекту 80,00 тис. грн.; «Оновлений будинок культури – запорука змістовного дозвілля громади» Наріжанської сільської ради Семенівського району з обсягом фінансування з обласного бюджету 25 тис. грн. Загальна вартість проекту 125,0 тис. грн. Отже, здійснення проектної діяльності громадами району сприяє посиленню потенціалу територіальних громад, влади у реалізації ініціатив, спрямованих на розвиток громад. Обласним фондом «Власний дім» станом на 1.01.2015 року жителям району надано 20 кредитів на суму 1 млн. 550,7 тис. грн., з них на добудову – 10 кредитів на суму 943 тис. грн.; на придбання – 7 на суму 427,7тис.грн.; 3 кредити на суму 180 тис. грн. надано на газифікацію. Співпраця з депутатами обласної ради В. В. Оніщенком та С. М. Полупаном дала можливість вирішити ряд важливих питань, серед яких найвагомішим є газифікація села Брусове. В реалізації цього проекту безпосередню участь взяв наш колега – депутат районної ради Валерій Книш, за що йому велика вдячність.

На виконання наданих районною радою повноважень щодо управління майном, що є у спільній власності територіальних громад району відділом управління майном підготовлено 24 проекти рішень сесій районної ради. З метою забезпечення більш ефективного використання комунального майна воно в рамках діючого законодавства надається в оренду. Станом на 20.01.2015 року укладено або переукладено 36 договорів оренди. У 2014 році від здачі в оренду приміщень кінотеатру «Ювілейний» та «Побутсервісу» отримано 125879,90 грн. До місцевого бюджету перераховано 62961,50 грн. У 2014 році виготовлено технічні паспорти на слідуючі об’єкти спільної власності: приміщення інфекційного відділення Семенівської ЦРЛ в с. Оболонь по вул. Аеродромна, 13; приміщення краєзнавчого музею з гаражем в с-щі Семенівка пров. Шкільний, 7; приміщення Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів по вул. Леніна, 37, с. Степанівка. Виготовлені документи, що посвідчують право власності на земельні ділянки: земельна ділянка в с-щі Семенівка, вул. Жовтнева 6 (будівля друкарні); земельна ділянка по вул. Поповича, 17 в с-щі Семенівка (НВК№2); земельна ділянка по вул. Шевченка,15 в с-щі Семенівка (НВК№1); земельна ділянка по вул. Жовтнева, 1 в с-щі Семенівка (музична школа); земельна ділянка по вул. Гагаріна, 25 в с-щі Семенівка (МНВК); земельна ділянка по вул. Леніна, 37 в с. Степанівка (Степанівська ЗОШ І-ІІІ ступенів).

Ведеться робота по виготовлення та реєстрації права власності на земельні ділянки під рештою навчальних закладів району. Відділом управління майном проведена переприватизаційна підготовка об’єкту спільної власності – нежитлова будівля по вул. Жовтнева, 6 в с-щі Семенівка. За рахунок ТОВ «Агрофірма Дніпроагролан» придбаний програмний комплекс «Експерт Софт», тим самим створено можливості для участі в розробці проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. В грудні 2014 року ТОВ «Агрофірма Дніпроагролан» проплатила кошти для оновлення цієї програми в сумі 1720 грн. Комунальним підприємством «Семенівський райкомунгосп» проведено ремонт каналізаційного колектора на території очисних споруд на суму 2150 грн. Щоквартально проводиться моніторинг повної та своєчасної сплати орендної плати у відповідності до договорів та методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна.

Наміри на 2015 рік: упорядкування Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад району; проведення робіт по ремонту частини приміщення Семенівської ЦРЛ з переобладнанням їх під потреби інфекційного відділення (орієнтовна сума витрат складає 50 тис. грн.); залучення коштів спонсорів для улаштування каналізації в приміщеннях, які плануються для створення інфекційного відділення; облаштування кімнати відпочинку водіїв в будівлі гаражу адмінбудинку.

Підсумовуючи сказане, хочеться відмітити, що звітний період видався найскладнішим за весь період шостого скликання. Окрім того, що це був рік з режимом жорсткої економії коштів, він проходив на фоні війни на сході України, що не могло не відбитися на всіх напрямах нашого життя. Але дещо спільними зусиллями вдалося зробити: зокрема, по газифікації, благоустрою населених пунктів, покращенню обслуговування населення, відкриттю дитячих садків, введенню в дію медичної амбулаторії в селі Богданівка, покращенню оздоровлення наших дітей на базі КДОТ «Світанок», залученню інвестицій за рахунок участі в програмах та проектах розвитку місцевого самоврядування. Також освоєно близько 450 тис. грн. обласного бюджету на ремонт покрівель двох навчальних закладів – Семенівського НВК №1 та Біляківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Особлива подяка нашим сільськогосподарським виробникам, які поповнюють бюджет району і беруть безпосередню участь і як депутати, і як меценати в розбудові об’єктів соціальної сфери району. Бюджет 2014 року виконано на 104 відсотки завдяки вашим зусиллям. Також ми не забуваємо тих людей, які зробили неоціненний внесок у відвоювання принципів справедливості та європейських цінностей. За ініціативи і підтримки районної ради проведено районне свято з нагоди Дня свободи та гідності, зустрічі випускників шкіл та громадськості району з учасниками подій на Майдані та учасниками АТО. За ініціативою голови районної ради у селі Вербки весною закладено фруктовий сад зі 160 плодових дерев на честь Небесної сотні. Сад активно доглядається громадою.

Також за звітний період прізвищем уродженця Оболоні, самобутнього літератора Івана Перепеляка поповнився список Почесних громадян Семенівщини. Враховуючи рекомендації районної ради, Оболонська сільська рада прийняла рішення про присвоєння місцевому парку імені земляка Євгена Клименка, який загинув в зоні АТО. Там же буде встановлено і меморіальну Дошку на честь героя. Шановні колеги, наша каденція вступає в завершальну фазу, і ми маємо докласти всіх зусиль, щоб залишити позитивний результат своєї діяльності. Ми повинні щоденно відчувати потреби виборців та спільно вирішувати всі питання розвитку громад району. Говорити про плани на майбутнє дуже важко, бо на сьогодні немає бюджету на наступний рік, чіткості у баченні та проведенні реформування. Хочеться вірити, що район житиме і матиме надію комунальної власності в населених пунктах району;на краще.

Районна рада в нелегкий для України час і надалі спрямовуватиме свою роботу: на консолідацію зусиль представників різних політичних поглядів у районному представницькому органі; на підвищення ефективності діяльності місцевого самоврядування в умовах складного бюджетного року; на тісну співпрацю з виконавчою владою, підприємницькими структурами, іншими формуваннями задля розв’язання основних соціально-економічних проблем. Основними напрямами роботи районної ради на наступний звітний період будуть: в умовах бюджетної скрути практикувати співфінансування громад району для вирішення соціально значущих питань; сприяння покращенню інвестиційного клімату в районі для інвестування виробничої та соціальної сфери; координація дій органів місцевого самоврядування по виконанню «Програми розвитку сільських населених пунктів»; здійснення заходів по забезпеченню контролю за ефективним використанням об’єктів спільної власності територіальних громад сіл та селища району; сприяння ефективному використанню земель в районі та зборів до місцевих бюджетів, активізація природоохоронної роботи в районі; проведення роботи по розмежуванню земель державної та продовження роботи з реалізації положень Програми «Власний дім»; координація дій органів місцевого самоврядування у реалізації заходів спільних програм розвитку місцевого самоврядування, сприяння участі громад району у Всеукраїнському, міжнародних, обласних конкурсах співпраці територіальних громад; активізація роботи щодо переведення інфекційного відділення в приміщення Семенівської ЦРЛ та вирішення питання організації роботи КП «Затишок» на базі інфекційного відділення села Оболонь; продовження тісної співпраці з громадськими організаціями району; продовження координації дій виконавчого апарату районної ради в питаннях організації навчання сільських, селищного голів, секретарів рад та працівників органів місцевого самоврядування району в реалізації власних та делегованих повноважень; продовження роботи з Інтернетизації навчальних закладів району та сільських рад; активізація роботи кожного депутата районної ради з метою покращення життя територіальних громад.

Я щиро дякую депутатам усіх рівнів, які роблять добрі справи. І надіюсь, що робота в сьогоднішніх нелегких умовах об’єднає нас, щоб виборці відчули, що ми не зупинилися на півшляху і продовжуємо працювати для людей.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# Дульсинея 04.02.2015, 14:32
"Хоча всі розуміємо, що недостатність фінансування не дає змоги сьогодні розраховувати на задоволення хоча б частини потреб бюджетних структур."
Якщо Ви це розумієте, чому в перших розрахунках бюджету апарату райради було заплановано +42% росту з\п? (нарахування, премії та інш.).
+1 # Дульсинея 04.02.2015, 14:34
"Треба сказати, що на гласність сесійної діяльності увага зверталась завжди. Для цього запрошувалися депутати обласної ради, селищний і сільські голови, керівники відділів, управлінь райдержадміністрації, підприємств району, представники політичних партій, засобів масової інформації. В цьому ж році даний показник через суспільно-політичну ситуацію став помітно виразнішим."
Так, виразнішим.Ухвалення рішень під тиском деяких груп бандитьської зовнішості в камуфляжі.
# Самсон 05.02.2015, 06:07
Я вже говорив. що це тактика нової влади: залякування, шантаж, застосування сили...
# Дульсинея 04.02.2015, 14:45
Можливо неуважно читала, бо таки ж тексту багато, обласних депутатів згадали чи ні?
# Дульсинея 04.02.2015, 14:46
Ага, побачила, аж 2 строчки приділили..
+1 # Сергей 04.02.2015, 15:08
Ну якщо ви почали то я продовжу. Коли буде працювати пологове наше?Пан великий начальник з полтави обіцяв до кінця року (тільки якого?) відновити "спаплюжене ригами" пологове.Рік пройшов. Погралися і всьо?Цікаво було б глянути на бензин.Скільки запланували наші районні очільники на свої поїздки на роботу...
# Самсон 05.02.2015, 06:15
То був один "пан великий начальник з Полтави", тепер там інший "пан великий начальник з Полтави", він теж буде багато обіцяти, потім прийде інший. Що поробиш, нова влада, багато хто хоче стати "пан великий начальник з Полтави", от вони й міняються, як у хокеї.