b_385_225_16777215_0_0_images_news_2015_Zhittya_raionu_P1220680.jpg

Заїчинська сільська громада об’єднує чотири населені пункти: Заїчинці, Бакумівка, Середино та Тройняки. Центр сільської ради – село Заїчинці розташоване на лівому березі нижньої течії річки Хорол, за 22 км від районного центру – с-ща Семенівка. Уже майже 26 років очолює Заїчинську сільську раду Сергій Гаврилович Сирота. Про те, чим живе громада сьогодні, розповідає сільський голова.

– Сергію Гавриловичу, яка ситуація із соціальною сферою у вашій сільській громаді?

– У селі Заїчинці маємо середню школу, яка налічує 78 учнів. Школа добротна, можна сказати, нова (збудована  у 1983 році). Педагогічними кадрами забезпечені. Є молоді спеціалісти, прекрасні педагоги. Це Яна Янівна Даценко, Лідія Іванівна Приходько, Клавдія Іванівна Власенко, Марина Миколаївна Сирота, Вікторія Андріївна Мороховець.

Це все наша молодь, яким до 35 років і яким ще працювати і працювати. У приміщенні школи розміщується дитячий садок, де працює 4 працівники. Дитсадок гарний. Група налічує 16 діточок. Вона змішана. Згідно із Статутом приймаємо в дитсадок дітей із трьох років.

На території сільради працює Бакумівський сільський клуб, є Заїчинський Будинок культури, який до роботи не придатний, усі заходи проводяться в актовому залі школи. У Бакумівському клубі працює лише завідуюча клубу Марія Станіславівна Велекдар, стаж роботи якої на даній посаді більше 20 років. У цьому році закуплено нову музичну апаратуру на суму близько 20 тис. грн. У приміщенні колишнього дитячого садка для молоді проводиться дискотека. Є дві бібліотеки: Бакумівська та Заїчинська. На сьогоднішній день проводиться капітальний ремонт приміщення колишнього дитячого садка під адміністративну будівлю. Роботи ведуться по відкриттю філіалу територіального центру, де будуть надаватися послуги перукаря, швеї, масажиста та пральні. Казначейство проплачує за виконані роботи, за що їм велика вдячність. У бюджеті на цей рік ми передбачили на ремонт цієї будівлі 465 тис. грн. Звичайно, це мало, бо згідно з кошторисом 2014 року проектна документація коштувала 970 тис. грн. Тільки тоді ми не могли знайти підрядника на виконання цих робіт. Та, дякувати Богу, дане питання вирішено цього року. Але зараз уже дорого, тому дещо міняємо у кошторисі. Роботи ведуться, і маємо надію, що в цьому році терцентр буде функціонувати і замінимо вікна у бібліотеці. На сьогоднішній день працює два художні керівники, але в зв’язку з відсутністю коштів одну штатну одиницю буде скорочено. У нас працює на півставки відповідальний по роботі з молоддю, який займається питанням розвитку спорту. Два рази на тиждень працює секція з волейболу. Молоді є чим зайнятися і є де відпочити. У Заїчинцях працює 4 магазини, в Бакумівці – 2. Населені пункти Тройняки та Середино, де мало людей, обслуговує машина, яка раз на тиждень привозить необхідні товари.

– Який стан медичного обслуговування населення?

– Усього працює два фельдшерсько-акушерські пункти, в с. Бакумівка та с. Заїчинці. Бакумівський ФАП обслуговує жителів сіл Тройняки та Бакумівка. Приміщення добротні. Нарікань від населення на працівників немає. У минулому році проводився поточний ремонт, а у цьому році ми запланували у Заїчинському ФАПі поміняти вікна, із залученням спонсорської  допомогою поточні ремонти на ФАПах зробимо!

– З якими проблемами найчастіше звертаються до Вас люди?

– На сьогоднішній день найбільше цікавить людей питання субсидій, комунальних платежів. Це досить гострі питання не тільки нашої громади. Раніше стояло питання газифікації сіл. Люди на той час будували великі будинки. Та у зв’язку з підвищенням цін на газ їх важко отопити. Є звернення щодо земельних питань, оформлення документів на випас, сінокоси, яких, мабуть, найбільше у нашій сільській раді по району. По Заїчинцях налічується більше 150 корів, по Бакумівці – більше 80, Тройняках та Середино – 11. За рік треба заплатити 230 грн. за випасання худоби та майже 300 грн. за 1 га сінокосу.

– Чи є проблеми з питною водою?

– Через нашу територію протікає річка Хорол, але в цьому році чужої води було мало. На сьогодні води вистачає. Є артезіанська скважина, якою користуються мешканці десь  11 домогосподарств. В основному люди перейшли на водозабір з індивідуальних скважин.

– Що роблять депутати сільської ради для покращення благоустрою громади?

– Кожен депутат займається організацією робіт із благоустрою на своєму виборчому окрузі. Впорядкували сміттєзвалище. Скрізь наведено порядок. На території сільської ради є 7 пам’ятників, з яких 5 – загиблим воїнам. У Заїчинцях вони доглянуті, пофарбовані, огороджені новим парканом. 

– Над розв’язанням яких питань зараз працюєте?

– Займаємося реконструкцією колишнього дитячого садка. За кошти сільської ради було огороджено Бакумівське та Заїчинське сільські кладовища. У цьому році 3,7 км підключено освітлення по Заїчинцях. Планується виділити ще 150 тис. грн., на освітлення, роботи продовжуються, майже всі вулиці села будуть охвачені. Плануємо замінити стели біля пам’ятників на мармур. До 23 вересня це ми зробимо. Працюємо над поповненням сільського бюджету, бо за відсутності грошей нічого не буде. Плануються ремонти на ФАПах та у бібліотеці, потроху поповнюємо книжковий фонд. Нещодавно завезли нові книги.  Також у планах підключення у бібліотеці Інтернету.

– Чи є підтримка від населення?

– Населення розчароване ситуацією, що склалася у державі. Люди хочуть, щоб постійно щось робилося для покращення життя сільського населення, але не на все вистачає коштів. Ми просимо на АТО, комусь на лікування… Фінансування сільської громади обмежене. У цілому люди розуміють ситуацію, яка складається, і підтримують усі добрі починання.

– Які сільгосппідприємства діють на території вашої сільської ради, чи допомагають вони?

– Найбільші – ТОВ «Юнігрейн-Агро», АФ «Степове» агропромхолдингу «Астарта-Київ». Невелику частку земельних угідь має Герой України Іван Балюк та ФГ «Матвієнко». Досі усні угоди працюють. «Юнігрейн -Агро» у минулому році  виділив 27 тис. грн. на огородження школи, на ремонт, каналізацію, АФ «Степове» – близько 20 тис. грн. на придбання музичної апаратури для закладу культури. Усі фірми допомагають у підготовці та відзначенні Дня Перемоги. У нас проживають один учасник Великої Вітчизняної війни, 3 вдови. Орендарі їм вручають подарунки, продуктові набори.

Ми вже 2 роки є учасниками обласної спартакіади на краще спортивне село. У 2013 році зайняли ІІІ місце, а в 2014 р. – ІV. Цього року будемо брати участь у районній спартакіаді, щоб перемогти і знову поїхати на обласні змагання.  Щоб це здійснити, потрібні гроші, транспорт. Знову розраховуємо на допомогу орендарів. При сільській раді діє програма розвитку фізичної культури, спорту «Турбота». Трохи коштів маємо, та це зовсім мало.

Ми вітаємо з ювілеєм тих, кому виповнюється 80, 85 чи 90 років. Нещодавно разом із головою ветеранів та головою ради жінок вітали трьох іменинниць із Бакумівки, які святкували свої 80 та 85 років.

– Чи є ще спонсори, які допомагають?

– Підприємець Гошко Назар Миколайович ніколи не відмовляє та допомагає, за що йому велике спасибі. Усі підприємці, якщо до них звернутися, завжди допоможуть. Це стосується святкування Нового року, Дня села, Дня Перемоги тощо.

– Які Ваші думки щодо адміністративно-територіальної реформи?

– Територіальна реформа необхідна, але коли вона приносить користь людям. Та якщо вона буде «рубатися з плеча»… Треба зробити так, щоб людям було краще і реформа пройшла успішно. Спочатку зробили б експеримент, який би довів її позитивний характер. Дана реформа не прорахована. Кажуть, буде дві громади із центрами у Семенівці та Оболоні. Однак ніхто не говорить про те, що Заїчинці та Біляки випадають із меж Семенівського району та відходять до Ялосовецької громади Хорольського району. Нам це нічого хорошого не дасть, не буде ніякого стимулу до розвитку, адже там відсутня інфраструктура, наприклад, як у Семенівці. Багата громада буде тоді, коли будуть продумані податки. Після зняття прибуткового податку Заїчинська громада втратила більше 300 тис. грн. А що говорити про податок на нерухомість? Якщо людину, яка отримує мінімальну заробітну плату, обкласти ще й такими податками, «дякую» вона не скаже точно.

– На території вашої громади дуже красиві краєвиди. Вони охороняються?

– У нас є 3 га заповідника, який називають Заїчинською Долиною. В основному охороною займається товариство «Сапсан-Семенівка». Велику шкоду завдають випалювання сухої трави. Це спричиняє не тільки знищення флори та фауни, але й загоряння торфу, що може призвести до великої біди.

– У цей нелегкий для всіх час що б Ви хотіли побажати сільським головам, громаді в цілому?

– Насамперед хочу побажати в цей непростий час терпіння, мудрості та виваженості. Усій громаді бажаю здоров’я, благополуччя, добробуту та миру. Людина тоді буде щаслива, коли все це буде об’єднано в нашому житті.

Олена Душко,
фото Михайла Погрібного

 

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# София 16.06.2015, 06:56
Реформатор
# София 16.06.2015, 11:12
20 лет у власти а толку нет никакого, только все в карман да в карман. Сам сельсовет остался в результате работы Сиротки.Пора на заслуженный отдых, нужно дать дорогу молодым и красивым. а самому сидеть дома и ждать когда придет прокурор проверять деятельность за все 20 лет непосильного труда
# Сергей 16.06.2015, 11:31
Ну незнаю.Я його знаю тільки з хорошого боку.
# София 16.06.2015, 12:56
в селе уже ничего нету, только Сиротка и остался один с пенсионерами, вот и хорошая сторона, гнать его уже пора и не только его.
# Сергей 16.06.2015, 18:35
А на взаєм кого?
# София 17.06.2015, 05:22
порядного человека!!!!!!
# София 17.06.2015, 06:03
он при всех властях сидит, и каждой власти служит, таких нужно гнать не думая.Не заменимых людей нет.
# Злидня 17.06.2015, 06:17
Може це й так, але я думаю, що то місцева громада вирішить.
# София 17.06.2015, 07:16
я согласна, только без фальсификации, а то у него же в громаде смеются что Сиротка "Бакумовский голова" , в родном селе не выбрали
# Микита 17.06.2015, 10:47
шож ви так на бідного сироту наїхали
якшо він не буде при власті в селі своєму то хто тоді його дітям буде куплять машини і квартіри в київі
# Микита 17.06.2015, 10:49
і не тіко сироті а і всєм головам сел также це як удар серпом
у каждого голови єсть діти і їм всєм нада куплять квартіри в кієві харьковє полтавє та й іномарки нада ж
# София 17.06.2015, 10:51
вот именно, тем более в скором времени землю можно будет продавать
# София 17.06.2015, 14:13
в Кременчуге точно одна есть, у сына, но сиротка говорит что сын заработал на квартиру непосильным трудом, интересно каким??? :lol: :lol: :lol: :lol:
# София 18.06.2015, 09:19
какая интересно зарплата у этого "бедняка"? я думаю доход за год тысяч 100 есть!почему он доходы не показал в СМИ как того требует закон???????????
# София 18.06.2015, 11:41
Пускай покажет свой доход, он получает зарплату с налогов!!!!!!!!!
# София 18.06.2015, 11:42
а милашевичка такая самая, тоже бедная и несчастная, как послушаешь так аж плакать хочется!!!
# София 18.06.2015, 11:43
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
# святослав 18.06.2015, 15:26
Заходити на цей сєпарський - ригівАнальний сайт , всерівно, що у неприбраний смердячий сортир ! Стільки відвертої чорної злоби і ненависті до всього українського і тих , хто його відстоює! Невеличке кодло ряжених і проплачених ригівських тролів , які змінюючи свої звірині ,,поганяла,, ІМІТУЮТЬ думку всієї громадськості! Нввіть рашистською мовою намагаються гавкати !
# святослав 18.06.2015, 15:31
Та мова не про цих шавок , і не до них ! Я звертаюся до Семенівської громади ! Боріться за Україну ! Навіть на цьому смердячому сайті ! Боріться за СВОЄ майбутнє у своїй країні ! Не ведіться на тих , хто гавкає і бреше , хто люто ненавидить Україну і її Героїв , хто намагається все і всіх купити ! Вони - вороги України ! Друзі ! Бог і Правда на нашій стороні , отже ПЕРЕМОГА буде за нами ! Слава Україні !
# София 19.06.2015, 05:08
Святик, а чего ты сменил свое поганяло, а не пишешь под именем и фамилией которая указано в паспорте гражданина Украины, ты же честный "националист" иди родину защищай, а то у мамы под юбкой сидишь и только лаешь как "собака СС". Ты еще хуже регионалов, такие как ты "патриоты" довели страну до хаоса и бедности. Молчи то греха по дальше. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
# Владимир 19.06.2015, 06:06
София, о чем Вы говорите? Он трус. В его жилах полицайская кровь. Династия такая. Когда все мужчины уходят воевать, он остается и издевается с беззащитных стариков, женщин, детей. Тогда он и покажет свою "любовь" к украинскому народу. Гены делают свое дело.
# София 19.06.2015, 06:55
Я его вызвала на дуэль (бросила перчатку в его "морду"), посмотрим как он будет реагировать. Была бы моя воля я бы Святика отправила бы на фронт, бороться с "русской чумой" или как он там говорит, и пускай себя покажет, как настоящий патриот своего государства ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
# Владимир 19.06.2015, 06:09
Нормальные ЛЮДИ могут разговаривать на каком угодно языке. А сволочи остаются сволочами, на каком бы языке они разговаривали и как бы они не показывали свой "патриотизм".