Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/news/2015/Turizm/2015_029.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2015/Turizm/2015_029.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2015/Turizm/DSCN0464.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2015/Turizm/DSCN0464.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2015/Turizm/DSCN0485.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2015/Turizm/DSCN0485.jpg'
2015_029.jpg

У Семенівському районі добре відомий Криворудський дендропарк. Його постійно відвідують жителі району, а особливо школярі. Вони знайомляться з представниками дендрофлори різних кліматичних зон і континентів, які прижилися і добре почувають себе на Полтавщині. Багато інтродукованих рослин дають насіння і відростки. Це означає, що вони розмножуються і цей посадковий матеріал надається різним екологічним об’єктам району, області та за її межі. Приємно зустрічати ці рослини доглянутими у Худоліївці, Біляках, на пришкільних територіях Семенівських НВК №1 та №2, біля Семенівського БДЮТ. За 10 років учнями Криворудської школи зібрано маже 13 тонн насіння лісових культур для лісництва. Цілі ліси дуба червоного, горіха чорного, клена-явора ростуть в Оржиці, Худоліївці, Бурбиному, Лубнах, на Харківщині та в інших місцях.

Ми радіємо, що наш парк розростається. Він був закладений у 1960 році. Ініціатор створення і головний розбудовник – Лопата Сергій Маркович. Він не мав спеціальної освіти, але створив це рукотворне диво за всіма правилами ландшафтного будівництва. Одного разу голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства Віктор Самородов запитав мене: «Чим відрізняється ваш парк від Тростянецького ДП, НДП «Софіївка», «Александрія». Я сказала, що він менший за площею, різноманіттям колекції та т. д. Віктор Миколайович сказав, що це не головне. Дав мені час на роздуми. При наступній зустрічі він повторив запитання. Я наводила різні аргументи, і тоді він мені підказав: «Яким способом його садили?» Я зрозуміла головне: він садився криворудцями способом сільської толоки, не використовувалася підневільна праця. Іншими словами – парк садили з любов’ю. Таку назву ми вирішили дати книзі про історію створення та сьогодення Криворудського дендропарку. Декілька років збирали матеріали для книги. Вона вже написана. Зараз верстається у видавництві «Дивосвіт», і скоро ми будемо її мати.

«Треба обов’язково відмітити ювілей дендропарку», – сказала Олена Байрак, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри заповідної справи ДЕА. Суботнього осіннього дня у Криворудському Будинку культури зібралися люди, які мають відношення до парку. Серед присутніх є ті, що садили дендропарк. На жаль, їх уже небагато: Г. Г. Тарновська, Н. П. Ярина, подружжя Личманів та інші. Особливі слова подяки подружжю Стовбів. Саме Михайло Григорович разом із Сергієм Марковичем привіз до Кривої Руди багато саджанців цінних порід із різних куточків колишнього Радянського Союзу, лебедів і павичів із Голої Пристані. Галина Іванівна довгий час доглядала тварин у зоокуточку дендропарку. Тож свято розпочали з історії створення парку. Присутні у залі згадували, як усе починалося, поринули у спогади своєї юності.

Парк має багато друзів. Ведуча Олена Миколаївна Байрак почала представляти їх. Вони приїхали з дарунками. Фермер В. М. Ярошенко частий гість у нас, завжди порадить і допоможе. Він автор ідеї еко-фестивалю «Лель», який уже шість років проводиться у нас. Голова Української спілки ірису А. М. Черногуз привезла не тільки іриси, а ще й клематиси, кампсиси, троянди, а члени спілки надіслали іриси з Прилук (новий сорт Мамченка Геннадія «Героям Небесної сотні»), з Боярки рідкісні сорти луїзіанських ірисів, з Києва бордюрні. Алла Михайлівна сказала, що радіє з того, що парк розвивається, і вірить, що ми опануємо технологію вирощування цих рідкісних квітів. Дендролог Устимівського дендропарку О. М. Білик завжди допомагає порадами і надає саджанці. Вона подарувала вирощені нею саджанці гінкго дволопатевого, маклюри, клокички перистої, ялиці троянської, самшиту рістряволистого, ялівця звичайного, ліщини пурпурової. Подарунки отримали із Хорольського БС, ДСЛР с. Березоточа, ДДП «Високогірний», що на Івано-Франківщині. 

Свято не обійшлося без творчого об’єднання «Друзі природи». Вони брали участь у святі, але основна їхня заслуга – робота у парку. Навіть у цей день їм довелося попрацювати. Спочатку накопали землі для посадки луїзіанських ірисів, а потім заготовили саджанці для інших парків. Особливо старанно закутували рослини для ДДП «Високогірний» на Івано-Франківщину. Мені цікава думка про нашу роботу. Я запитала у них про це. Анна Попельнух: «Я дуже люблю наш парк. Радію, як він розквітає. Горда з того, що і я вкладаю у цю справу частинку своєї праці. Особливо мені подобаються нові композиції і зони відпочинку. Люди повинні частіше бувати у парку, відновлювати свої сили. Дуже хочеться, щоб вони мали таку можливість». Ігор Ярина: «Я мрію про дощ. І не тільки тому, що нам довелося поливати новопосаджені рослини не тільки влітку, а й восени. Ми бачимо, як дерева і кущі потерпають без вологи, деякі гинуть. А ми не можемо їм допомогти.

До нашої розмови приєдналися вчителі інших шкіл. Валентина Іванівна та Станіслав Григорович Ніколайчуки, учителі Богданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів: «Намагаємося частіше бувати у Криворудському дендропарку. Це для нас як віддушина. Завжди маємо кращий настрій і багато позитивних емоцій. Добре, що такий парк є. Добре, що є люди, котрі про нього дбають». Ними знято і створено кілька фільмів про еко-фестиваль «Лель» та інші події.

Валентина Іванівна Буряк, учитель Семенівського НВК №2: «Уперше я побувала у Криворудському дендропарку разом із своїми учнями у 2010 році. Для учнів, які навчалися у класі біологічного профілю, це дула справжня природна лабораторія. Валентина Геннадіївна розповідала про перспективу розвитку парку. Тепер ми бачимо все це наяву. Тут ніколи слово не розходиться з ділом. Працівники РЦ «Криворудський» переймають досвід і втілюють у своїй роботі».

На святі згадали тих, хто допомагає парку. Постійну підтримку маємо від директора АФ «Семенівська» Петра Петровича Сліпаченка.  За його ініціативи було створено на озері 2 фонтани, які з липня радують відвідувачів парку, а сьогодні наш благодійник подарував картину, на якій квітує магнолія. Він викупив її у подружжя художників Величків, які провели пленер у день VI еко-фестивалю «Лель». Часто приходить на допомогу сільський голова Наталія Григорівна Далієва, наш постійний перевізник Іван Іванович Мороз. Звертаємося за допомогою до підприємців, фермерів і просто жителів села. Більшість нам не відмовляють. Ми вдячні за допомогу. Цієї осені допомогли з кормами керівник ТОВ «Агріс» Володимир Миколайович Куцовол та директор ПП «Граніт-Агро» Віталій Іванович Кабачок.

Усе свято насичене відеоматеріалами, презентаціями. Олена Миколаївна не просто ведуча свята, вона вплела у нього свої прекрасні пісні про природу та любов до неї. Разом із донькою Людмилою співали чудові пісні та читали вірші. Справжнім відкриттям свята став виступ поета і композитора із Полтави Володимира Раковського. Учитель, закоханий у музику і пісню, виконував власні пісні. За короткий час він зачарував присутніх своїм виконанням.

 Були нагороди і подяки, але головне те, що ми залишимо прийдешнім поколінням. Усі учасники свята разом висадили на новій клумбі іриси. На жаль, не всі змогли прибути на свято, але душею вони були з нами. Хочеться всім подякувати і за свято, і за працю. Особливі слова подяки директору РЦ «Криворудський» Тамарі Анатоліївні Дехніч та Олені Миколаївні Байрак за неоціненний вклад у розбудову Криворудського дендропарку.

В. Г. БАБАРИКА, учитель,
науковий співробітник РЦ «Криворудський»

DSCN0464.jpgDSCN0485.jpg

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

# Мисливець за брехунами 15.02.2016, 11:20
а в тому році дякував онищенку та книшу які дали друге життя включивши обласне фінансування а заразні слова зараз другі героі поки такі проекти не будуть обеднувати а служитимуть для політичного піару нічого в нас не буде та і в украіні також зараз премер віддав друзям туркам за 50 млн кредиту кемську область хай беруть у нас ще е :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
# pravda 17.03.2016, 11:27
Шкода ,що Бабарика забув про допомогу Онищенка і Книша.
# Вічно молода подружка очільників 17.03.2016, 12:26
Чого дивуватися?При всій повазі до Павла Миколайовича, він завжди "тримав ніс по вітру". Тоді обіймався з одними, зараз з другими. :sad:
# Хвеська 17.03.2016, 14:09
Цитую Вічно молода подружка очільників:
Чого дивуватися?При всій повазі до Павла Миколайовича, він завжди "тримав ніс по вітру". Тоді обіймався з одними, зараз з другими. :sad:

Головне що ще обнімається і його обнімають. Мабуть в душі справжній комуніст або свободівець?
# София 20.03.2016, 12:10
Бабарыка всегда у власти, какая бы власть не была, он любую власть приветствует и первый от партий отказывается, как только они теряют власть, и тут же пристает к другим партиям которые получили власть!!!и так идут года!!
# София 20.03.2016, 12:16
Бабарыка до 1991 поклонялся Ленину и его партии, с 1991 по 2004 Иващенку, Назаренку, с 2005-2010 Пипиче Гришке и его братве уродов, 2010-2014 Кнышу В.Е. и Сему, 2014 по сей час Федорченку С.Г., Федоренку В.И.!!!и так живет себе дядя Паша, а спроси какая у него сегодня партейная принадлежность и он гордо ответит - конечно БПП!!!!!!!