b_385_225_16777215_0_0_images_news_2019_08_68462521_1395050913993169_8300436590610612224_n.jpg

Відповідно до плану наукових досліджень на першу декаду серпня було заплановано обстеження стану основних водойм Худоліївської ділянки, а також перевірка відомостей щодо перебування в зазначеній місцевості рідкісних птахів – лелек чорних, про що повідомляли місцеві жителі та співробітник парку Микола Козлов.

Під час обстеження, яке проводилось 7 серпня, перших лелек чорних ми зустріли неподалік с. Строкачі. Три птаха кружляли над територією парка в районі озера Кругляк. Спільно із Миколою Івановичем було прийнято рішення більш ретельно обстежити цей район. На ділянці між с. Худоліївка та озером Кругляк ми зареєстрували близько 35 цих надзвичайно рідкісних птахів, що є унікальним явищем. За всі роки спостережень на території НПП «Нижньосульський» лелеки чорні траплялись переважно у кінці серпня невеликими групами від 3 до 5 особин і не кожного року. Обстеження ділянок луків, на яких тримались лелеки чорні, показало, що вірогідно їхньою їжею тут є прямокрилі — саранові та коники, найбільш представлені у лучних біотопах на даний час. На обстежених ділянках чисельність їх коливалась від 4-5, а ближче до водойм до 20 і більше екземплярів на квадратний метр. В той же час з інших комах були зафіксовані поодинокі метелики синявці та білани ріповий та бруквяний, жовтюх лучний.

Наступною обстеженою ділянкою було урочище Козаче. По дорозі до нього, на засоленій луці, нам трапився дорослий самець польового луня, який полював на дрібних тварин, можливо комах. Цей факт є цікавим, оскільки, по-перше, польовий лунь занесений до Червоної книги України, а по-друге, влітку на території нашого парку трапляється надзвичайно рідко.

Урочище Козаче порадувало нас значною кількістю свіжих слідів свиней диких, які не зустрічались тут навесні. Звичайними були крижні. Їх невеликі зграйки постійно пролітали над водоймами. Полювала тут і пара болотних лунів.
Більшість водойм урочища Баклан виявились висохлими. Тут тримались поодинокі великі білі, сірі та руді чаплі, а також крижні. Було також обстежено озеро Семибокове, де постійно трималось більше півсотні мартинів звичайних та кілька десятків великих білих чапель.

У обстежених водоймах, крім звичайних для парку котушок рогової та облямованої, живородки річкової, ставковиків великого та болотяного, знайдено мушлі ставковика овального.

Під час обстеження, вище вказаних ділянок, нами було відмічено такі основні види рослин: сокирки польові, гикавка сіра, очиток їдкий, перстач сріблястий, конюшина польова, горошок, дрік красильний, нечуйвітер волохатенький, козельці великі, будяк пониклий, жовтозілля, полин австрійський, пирій повзучий, тонконіг бульбастий, мишій сизий, айстра солончакова, осот звичайний, нетреба звичайна, полин гіркий, кермек замшовий, деревій звичайний. Також було відмічено проникнення рудеральних видів та інвазії нетребки звичайної, амброзії полинолистої, будяка акантовидного, лободи білої.

к. б. н. М. Л. КЛЄСТОВ, начальник науково-дослідного відділу, зоолог,
к. б. н. З. Л. БЕРЕСТ, науковий співробітник парку, ентомолог,
ботанік Ю. ГАЛУШКА, молодший науковий співробітник парку

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!