b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Business_3fb7df43f3d2cde2a50d17327faa926b7f0b3bb1.jpg

Знову на Полтавщині випадок гостроінфекційної хвороби -  африканської чуми свиней (АЧС). В особистому підсобному господарстві гр. Христича М.В., жителя с. Дзержинське Кременчуцького району Полтавської області, 17 грудня 2015 року зареєстровано загибель 5 свиней із 44 наявних у домогосподарстві. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) встановлено діагноз на АЧС. 

Раніше ця хвороба, двічі на протязі 2015 року, реєструвалась на території Полтавської області. В період з 23 по 27 липня 2015 року, з свинокомплексу ПАТ АК «Калита» (Київська область), де утримувалось 62 тисячі свиней, було завезено 1150 голів свиней для забою на ПП «Лукулл», що розташована в с. Харківці Пирятинського району. 28 липня 2015 року встановлена АЧС на ПАТ АК «Калита». Рішенням Державної Надзвичайної Протиепізоотичної Комісії (ДНПК) 7 серпня 2015 року було встановлено карантин на с. Харківці Пирятинського району.

Другий випадок АЧС було зареєстровано в Гребінківському районі. Житель с. Короваї Ніколаєвич О.А. придбав 1 жовтня на стихійному ринку смт. Шрамківка Драбівського району Черкаської області у невстановлених осіб, без ветеринарних документів 5 голів молодняка свиней, віком 2 місяці. Упродовж 7-ми днів все поголів’я свиней загинуло і власник закопав трупи  на городі. Закуплені свині утримувались разом із власними 11-ма головами, які також захворіли і почали гинуть. 22 жовтня рішенням ДНПК встановлено карантин на с. Короваї.

Найважливішою особливістю (підступністю) АЧС є надзвичайно швидка зміна форм перебігу інфекції серед домашніх свиней від гострого з 100% летальністю до хронічного і безсимптомного перебігу і непередбачуваного поширення. Профілактика хвороби не розроблено, лікування заборонено. Людині ця хвороба не передається, але надзвичайно великі економічні збитки, заподіяні захворюванням. За кілька діб вірус здатен знищити тисячі голів свиней. Якщо захворювання попадає у господарство або у населений пункт, вихід один - умертвіння всього поголів’я та спалювання трупів.

Серед тварин захворювання передається при контакті здорових тварин із хворими, розповсюджується через м‘ясо та м‘ясопродукти та всі продукти забою, корми, пасовища, транспорт, забруднений виділеннями хворих тварин. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (кліщі, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Осередками вірусу в природі є дикі свині.

З метою недопущення  розповсюдження  хвороби в особистих підсобних господарствах  приміщення де утримуються свині повинні бути закритими, надійно ізольованими, без доступу сторонніх осіб, обов’язково проводити  регулярне прибирання, дезінфекцію та знищувати гризунів. Заходити в приміщення де утримуються свині в змінному одязі та взутті. Не використовувати харчові відходи для годівлі свиней без обов’язкової термічної обробки (кип’ятіння понад 30 хвилин).  В жодному разі не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках, а живих тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів. Забій  тварини проводити тільки після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини. Для свиноферм всіх форм власності  забезпечити закритий режим роботи. Обов'язково надавати свиней для ветеринарного огляду, вакцинацій та інших обробок, що проводяться ветеринарними фахівцями. Не викидати трупи тварин, залишки від їх  переробки на звалища, узбіччя доріг.

Законодавством України, стаття 251 КК, передбачена кримінальна відповідальність за порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки. Ветеринарні правила можуть бути порушені шляхом вчинення дії або бездіяльності (виробництво або продаж заражених продуктів чи сировини тваринного походження, продаж хворих тварин, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення органів державної ветеринарної медицини про виникнення захворювання тварин, непред’явлення тварин для проведення ветеринарного огляду, профілактичних і лікувально-профілактичних обробок, досліджень або щеплень, недотримання вимог правового режиму карантину тварин, використання хворих або підозрюваних у захворюванні  тварин та їх приплоду для відтворення стада).

Начальник УВМ району                                               О.Вендін

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!