kreh.jpg

Середовище існування

Крех великий є голарктичним видом; область поширення - смуга лісотундри і північного бореального лісу західної і східної півкуль. У Євразії мешкає переважно на схід від північної Данії та Скандинавії, однак невеликі популяції відзначені в Альпах, Великобританії та Ісландії. В Україні крех великий гніздиться в Північно-Західному Поліссі, випадки гніздування спостерігалися на Закарпатті.

У періоди міграцій трапляється скрізь. Регулярно зимує біля морського узбережжя та на водоймах у глибині суходолу. У гніздовий період крех великий оселяється на прісноводних водоймах з лісистими берегами: невеликих незарослих озера з відкритими плесами, водосховищах, швидкоплинних річках у верхній течії, де зазвичай тримається недалеко від берега в тіні дерев. Для злету креху великому потрібна досить велика відстань на воді - з цієї причини він часто уникає зовсім невеликих водойм, які цілком відповідають усім іншим умовам проживання. Надає перевагу піднесеним ділянкам ландшафту, зокрема передгір'ям і нижньому ярусу гір. Зимує на великих незамерзаючих озерах і лагунах з солонуватою водою, зрідка в естуаріях річок і на морських узбережжях. 

Опис

Довжина тіла – 58 – 66 см
Розмах крил – 82 – 97 см
Вага – 900 – 2150 г

У дорослого самця в шлюбному вбранні голова чорна, з зеленим металічним полиском; на потилиці короткий «чуб»; спина чорна; поперек і надхвістя сірі; шия, воло, боки та низ тулуба кремово-рожеві; покривні пера другорядних махових і «дзеркальце» білі; першорядні махові і їх покривні пера чорно-бурі; хвіст темно-сірий; дзьоб і ноги червоні. Дорослий самець у позашлюбному оперенні подібний до дорослої самки, але зберігає білі покривні пера верху крил. У дорослої самки голова і верх шиї каштаново-бурі; горло біле; спина, більша частина покривних пер верху крил і боки тулуба бурувато-сірі; спина більша частина покривних пер верху крил і боки тулуба бурувато-сірі; низ білий. Молодий птах подібний до дорослої самки. 

Спосіб життя

Основу раціону креха великого складає досить велика, довжиною до 25 см, риба. Здобуває поживу переважно на внутрішніх водоймах, однак наприкінці літа і на зимівниках іноді трапляється в естуаріях річок та біля морських узбереж, де в цей час зосереджуються косяки оселедця та іншої морської риби. У невеликих кількостях споживає різноманітних водних безхребетних - ракоподібних, молюсків, черв'яків, комах і їх личинок (жуків-плавунців, личинок хірономід, волохокрильців і бабок). У пошуках їжі спочатку обстежує воду з наполовину зануреною головою, а потім пірнає і хапає здобич. Під водою керує рухом за допомогою ніг. 

Розмноження

Статева зрілість настає у віці двох років. Пари формуються ще до прибуття до місць гніздування, проте до прильоту птахи тримаються зграями. Приліт креха великого досить ранній - перші особини з'являються на місцях гніздування з утворенням ополонок, хоча основна маса прибуває, коли на річках скресає крига. Самець під час токування нерідко демонструє характерну шлюбну позу - плаває з притиснутими до води грудьми, припущеними крилами і піднятим задом, після чого різко підкидає голову вертикально вгору і настільки ж різко опускає її назад. Нерідко селезень з помахами крил «встає» на воді, при цьому його тулуб приймає майже вертикальне положення, а дзьоб притискається до грудей. Ці жести супроводжуються різким поштовхом вперед з різким сплеском води. Одну ділянка водойми можуть займати як одна, так і декілька пар одночасно. Пошуком місця для гнізда займається самка. Воно зазвичай розташовується в дуплі старої верби, осики, в'яза або вільхи. Дупло може мати як природне походження, так і бути видовбаним чорною жовною. Враховуючи розміри птаха, дупло має бути досить містким: зазвичай, його внутрішній діаметр становить близько 25 см, а ширина льотного отвору не менше 12 см. Відстань від гнізда до води зазвичай не перевищує 1 км. За відсутності відповідного місця гніздо може також бути розташоване в скелястій тріщині або покинутій споруді, а також у штучному гніздовому ящику. Вкрай рідко крех великий облаштовує гніздо прямо на землі між коренів чагарнику або в густій траві. На одному дереві, за наявності декількох підхожих порожнин, спокійно уживаються кілька гніздових пар. 

Стороннього матеріалу в гніздо не додається жодного, рясна вистилка складається лише зі світло-сірого, майже білого пуху, який самка висмикує з своїх грудей. У кладці зазвичай 8-12 яєць вершково-білого або кремового кольору. Насиджує одна самка протягом 30-32 днів. Іноді селезень перебуває поруч з качкою аж до появи нащадків, проте найчастіше він залишає неї назавжди. Самка робить перерви в насиджуванні, прикриваючи яйця пухом і вирушаючи на пошуки їжі. Пташенята, які щойно вилупились покриті пухом - оливково-бурим зверху і білуватим знизу. Пробувши в гнізді добу чи дві, вони парашутом вистрибують з дупла і біжать слідом за мамою до води. Перший час каченята не пірнають, а живляться на мілководді, збираючи комах і їх личинок з поверхні води. У віці близько 10 днів вони починають ловити мальків, вчаться швидко плавати і стають більш самостійними; виводки поступово розпадаються. Рятуючись від переслідування хижака, пташенята швидко і тривалий час біжать по воді, не вибиваючись з сил. Молоді піднімаються на крило у віці 60-70 днів. 

Охорона

Загрозу для популяції креха великого становить вирубування старих дуплистих дерев поблизу річок та озер, заростання водойм через евтрофакацію, спотворення русел річок, чинник неспокою з боку людини та винищення птахів мисливцями. Для збереження виду необхідна сувора охорона заплавних лісів, охорона водно-болотних угідь, збереження старих та дуплистих дерев, а також облаштування штучних гніздівлі у місцях, зручних для гніздування виду. Крех великий перебуває під охороною Директиви ЄС про захист диких птахів, Бонської та Бернської конвенцій, а також Угоди AEWA.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!