b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_sapsan_4948_8d36163f8c816393411a19cf46bab53b.jpg

Місяць лютий – переддень весни. Це місяць останніх морозів, колючих хуртовин та снігових заметів. У лісі все білим-біло. Блищить і виблискує на сонці сніг.

У блискітках інею дрімає принишклий ліс. Яскраво блищить зелений оксамит голчатою хвої, відливають білизною ажурні кучеряві берези. Кругом пишні химерні замети.

У багатьох тварин настає шлюбна пора – гон. Лисиці бігають парами. Про це вас попередить їх хрипкий, уривчастий гавкіт. Хитра лисиця насилу відшукує собі їжу. Доводиться під час прогулянок частіше прислухатися адже з-під снігу запах полівок проникає дуже слабо. Здається, лише тільки вовкам в цей час роздолля. По пухкому глибокому снігу їм нелегко зловити зайця, а як тільки з’явиться міцний наст, вовки зможуть швидше добувати собі їжу. У лютому у вовків відбувається гон. Вовчі зграї розпадаються, досвідчені хижаки відокремлюються від переярків, у них також утворюються пари. Відбуваються запеклі сутички, в яких перемагає сильніший і спритніший самець. До кінця місяця в лісових болотах пари вовків влаштовують лігва.

Лісові велетні-лосі скинули свою важку «корону» – широкі лопатоподібні роги. У них весільник буває восени. До цього часу і роги відростають, і стануть вони ще гарніші і могутніші колишніх – число відростків на них збільшиться. Лосям в цю пору важко переміщатися для відшукування корму, тому вони живуть на обмежених ділянках лісу. Настають «весілля» і у деяких зайців: їх збирається в одному місці декілька і влаштовують вони щось на зразок танців і бігових змагань на снігу. Лише найжвавіший та найшвидший може бути вибраний зайчихою. Козулі збиваються у великі стада в основному в болотистій місцевості. Шлюбний період у козуль відбувається у вересні-жовтні. В цю пору їм теж нелегко, в основний раціон козуль входять деревно-чагарникові рослини у вигляді тоненьких гілочок та бруньок хвойних та листяних дерев.

Все частіше і частіше зустрічаються парні сліди білок. Лише в снігопади і хуртовини відсиджуються вони у своїх гніздах, не наважуючись спуститися з дерев на землю. У ясні сонячні дні лютого самці шукають самок, сваряться між собою. Трохи забарився – будеш не тільки без пари, а й станеш легкою здобиччю куниці – цього обережного і спритного звірка.

Бобри зламують лід і вилазять на волю.

У малосніжні зими з сильними морозами, коли грунт глибоко промерзає, гине велика кількість кротів, вони відносяться до загону комахоїдних.
Підлідний лов риби поліпшується у другій половині лютого. Такі види, як лящ, густера, плотва, синець, починають виходити з глибин на більш дрібні місця. Ловлять їх на різні блешні, на гачки з мотилем і на донки з хробаками. Але не кожному щастить. Хто зловить, а хто й ні – повернеться додому порожній, без улову. Треба вміти коли, де і як взяти рибу.

Триває полювання на вовків та лисиць.

Погано зараз звірам і пернатим. Кормів немає, та й холод здорово пробирає. Ось тому і туляться вони ближче до людського житла, може щось перепаде. Добре лише тим, хто з осені запас достатню кількість корму в свої затишні нори і дупла.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!