kaban.jpg

Одним з найпоширеніших видів парнокопитних по ТОВ «Сапсан-Семенівка» є дикий кабан . За матеріалами обліку на Семенівщині налічується більше ніж 200 голів даного виду .

Кабан дикий – поширений в усіх болотних угіддях ТОВ «Сапсан Семеннівка» . Денні лігва влаштовує в глухих заростях очерету се- ред боліт , або болотистих лозах.

У літку дикий кабан тримається зріджених ділянок болота недале- ко від берега , вночі виходить кормитись на кукурудзяні та пшенич- ні поля інтенсивно риє грунт поїдаючи корінці різних рослин , до- щових черв’яків та інші компоненти грунтової фауни .

Коли випадає сніг , стадність дикого кабана зростає, а кормові до- бові індивідуальні ділянки зменшуються до 1-2 км квадратних . Та- ким чином , кабани активні протягом цілого року , переважно у ніч- ний час , тримаючись певних місць у межах 10 км.

Гін починається з першої декади листопада і триває до кінця груд  ня . У дорослих самців-сікачів добре розвинутий калкан , або тук . Це – сполучнотканинне утворення  від 3 см і більше, що залягає під шкірою з обох боків – від лопаток до останнього ребра . Калкан слу  жить для захисту від поранення іклами під час боїв між самцями су перниками . Коли гін закінчується , сікачі втрачають до 1/5 своєї ма си . Вагітність самки триває 115-120 діб . Перед опоросом свиня ро- бить велике кубло з очерету та сухого листя де і проходять пологи . Молодь з’являється у березні-травні . У виплоді в середньому по 6 смугастих поросят , а іноді навіть по 10-12 .

Співвідношення статей у кабана дикого змінюється залежно від віку та буває різним . У 1-2 річних особин співвідношення статей близьке 1:1 , у 3-5 річних переважають самки , а в 6-річних і стар- ших особин переважають самці .

Як показав аналіз ліцензій , найбільше диких кабанів добувають у віці 2-4 років , тобто таких що мають вирішальне значення для від- творення популяції . Такий стан , коли при використанні фауни не враховується структура популяції , не сприяє росту чисельності по- голів’я .

Від різних факторів гине в середньому 68% сьоголіток та інших особин , тобто приріст на кінець року становить 32% загального складу популяції . Крім того дикий кабан реагує на зміну кормових і захисних умов , а тому мігрує з одних угідь в інші , що призводить до різких коливань чисельності даного виду . Тривалість життя ди- кого кабана – до 20 років . 

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!