b_385_225_16777215_0_0_images_tov-sapsan_2014_gorlica2.jpg

Основні дані: 

РОЗМІРИ 
Довжина: 27 см. 
Розмах крил: до 54 см. 
Маса: близько 150 г. 

РОЗМНОЖЕННЯ 
Статеве дозрівання: з 1 року. 
Період гніздування: з кінця квітня по вересень. 
Несіння: 1-2 рази на рік. 
Кількість яєць: 2. 
Висиджування: 13-16 днів. 
Пташенята залишаються у гнізді: близько 20 днів. 

СПОСІБ ЖИТТЯ 
Звички: літає у зграї та шукає їжу на полях, ще більш полохлива, ніж кільчаста горлиця. 
Іжа: насіння трав і бур'янів, плоди. 
Звуки: воркування „гурр-гурр". 

СПОРІДНЕНІ ВИДИ 
У Центральній Європі гніздується 5 видів голубів. Найближчим родичем горлиці звичайної є кільчаста горлиця. 

Воркування горлиці - „гурр-гурр" - для багатьох є одним з найприємніших спогадів про літо. Цей звук - перше, що можна почути літнім ранком. У поезії часом безпідставно прославляється любов, ніжність і вірність горлиць.

ВОРОГИ

   Найнебезпечніші вороги горлиці - це хижі птахи, в основному, соколи. Горлиця літає швидше за решту голубів, що інколи дозволяє їй уникнути гострих кігтів сокола. Якщо пташка встигне долетіти до лісу - буде врятована, але на відкритому просторі сховатися їй складно. Погані погодні умови становлять небезпеку для молодих і недосвідчених птахів, що літають дуже низько, тому вітер несе їх під рушниці мисливців. 
   На початку літа є мало корму, тому горлиці вимушені часто залишати гнізда, щоб знайти собі їжу. Білки і сойки знищують третину всіх гнізд горлиць. Це відбувається на початку літа, тому втрати невеликі -горлиці можуть встигнути зробити другу кладку. 

РОЗМНОЖЕННЯ

   Під час токування самець з шумом злітає вгору і повертається на попереднє місце, розкривши віялом хвіст. Він сідає на гілку дерева, роздуває зоб і часто кланяється, прагнучи привернути до себе увагу самки. Також самець, воркуючи і настовбурчивши пір'я, проходжується перед самкою з опущеним хвостом. 
   Гніздо горлиці є у вигляді рихлого настилу з сухих віток знаходиться на дереві на висоті приблизно 1,5 м. Тільки в окремих випадках пташка вистилає його шерстю або частинками рослин. Батьки насиджують яйця по черзі. Після появи на світ пташенят вони разом беруть участь у вигодовуванні. Молоді горлиці залишають гніздо, ще не навчившись літати. 
   Горлиця відкладає яйця в кінці травня - на початку червня, але іноді це може відбутися і у вересні. Тому батьки, відлітаючи на зимування, залишають напризволяще пташенят, які з'являються в другій кладці. 

МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ

   3 кінця квітня до початку зимових перельотів у вересні горлиця зустрічається на лісистих і відкритих територіях, де вистачає дерев і чагарників. Її можна зустріти в гаях і на околицях сільськогосподарських утіль, де вона знаходить найбільше їжі. Але перевагу горлиця звичайна віддає листяним лісам - на відміну від кільчастої горлиці, яка селиться серед міських і сільських будинків. Вона полохлива, схильна ховатися серед гілок дерев, Горлиця - перелітний птах, який в кінці літа вирушає на південь, найчастіше до екваторіальної Африки - у південні частини Сахари, Сенегал. 

ЇЖА

   Насіння рослин і різноманітних бур'янів складає основу живлення горлиці. Найбільше їм до смаку насіння гречки і лободи, яка нерідко росте серед культурних рослин. Горлиці збирають насінини з рослин ще до того, як вони впадуть на землю, тобто птахи харчуються ще недостиглим насінням, яке їм вдається зібрати. У вересні вони вже відлітають на зимування - адже рослини, якими вони харчуються, до кінця літа засихають. Це змушує горлицю шукати нові джерела їжі. 
   Горлиці харчуються і зерном - під час сівби або коли зерно тільки-но проростає. У багатьох країнах горлиці їдять просо, що становить торговельну цінність, тому їх вважають шкідниками. Окрім того, горлиці можуть поїдати корм, призначений для курей та іншої свійської птиці. Дорослі пташенята горлиці самостійно годуються на ріпакових і макових полях: поки вони не навчаться знаходити насіння, що годиться в їжу - їдять тверде і позбавлене смаку насіння. Під час сівби землеробам не хотілося б бачити цих птахів на своїх полях. 

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ГОРЛИЦЕЮ

   В Європі горлицю можна зустріти з кінця квітня до середини вересня. Місця знаходження горлиці видають її звуки „гурр-гурр". Вона часто сидить на гіллі дерев і кущів, де також влаштовує собі гніздо. Горлиця є полохливим птахом, проте її все ж таки можна побачити на землі під час денного або вечірнього годування. 

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!