1486399119_chay-z-medom.jpg

Як з’явилося твердження про те, що гарячий чай і мед несумісні? Цю теорію висунули численні дослідники меду, які помітили, що при нагріванні субстанції в ній починають відбуватися різні руйнівні процеси. Отже, з чого все починається?

Якщо медову масу нагріти вище 60°С, то фруктоза, що міститься в ній, перетворюється в речовину оксиметилфурфурол. З хімічної точки зору це канцероген, який у великих кількостях завдає шкоди стравоходу і шлунку в цілому.

Заради справедливості відзначимо, що оксиметилфурфурол міститься абсолютно в будь-якому вигляді меду, але лише в малих дозах. Ця речовина є природною і в натуральній формі не шкодить людині. Проте все змінюється, якщо мед гріти або, наприклад, і того гірше – кип’ятити, перетоплювати.

Бджолярі знають, що не можна купувати товар у незнайомих пасічників, краще звертатися за цим продуктом до перевірених людей, які точно не «хімічать». Дізнатися, нагрівався мед чи ні, звичайно, складно, але свіжий травневий мед, наприклад, важко сплутати з «хімією».

Перше, що необхідно пам’ятати – температура вище 60°С неприємна для людини, і вода або чай такої температури обпалюють слизову рота. Тому чай ми п’ємо, коли напій у середньому остигає до 40-60°С, значить, фруктоза не розкладається так, як при сильному нагріванні. Друге – це варіант пити чай вприкуску, тобто запивати рідиною мед, який ви їсте окремо. Багатьом таке чаювання подобається набагато більше, ніж просто солодкий медовий чай.

Користь

Щоб вилікувати застуду, не обов’язково класти мед у гарячий чай. Це можна зробити, вживаючи його окремо. Користь від такого споживання буде не меншою. Навіть у старовину при приготуванні медівку не гріли, бо не хотіли втрачати аромату і смаку бджолиного золота.

Можлива шкода

Лікувальний ефект від меду, доданого в гарячу рідину, сходить нанівець, саме тому багато хто не вірить у користь продукту. Щоб активні речовини швидше потрапили в кров, можна класти солодощі відразу на язик і чекати, поки він розтане. Найбільша шкода від топлення меду – це активне вироблення канцерогену. Накопичуючись у шлунку, канцероген завдає шкоди клітинам слизової, збільшуючи ризик розвитку пухлин. Гарячий медовий напій – це не міф, такий чай цілком можна пити, остудивши воду до прийнятної для меду температури.

Координаційний центр «Меди Межиріччя»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!