b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_P1510219.jpg

У суботу, 14 липня, головний технолог промислової пасіки ПСП «Дружба», віце-президент Спілки пасічників України Леонід Веред та бджоляр, приватний підприємець Микола Дикун відвідали село Пальчики Бахмацького району.

Метою їхнього візиту було відкриття пам’ятного знака-хреста людині, яку називають основоположником бджільництва, Петру Івановичу Прокоповичу з нагоди 243-ї річниці з дня його народження. За ініціативи почесного бджоляра України Петра Балаша, фінансової допомоги віце-президента Спілки пасічників України Віталія Нагорнюка і наших земляків – засновника ПСП «Дружба» Сергія Семигреєнка та приватного підприємця, бджоляра Миколи Дикуна організовано виготовлення пам’ятного знака.

На жаль, через неналежну підготовчу роботу так і не відбулося його встановлення. Органи місцевого самоврядування пообіцяли встановити хрест у найближчий час на місці старого монумента після упорядкування документів щодо його розміщення. Справа в тому, що перший металевий пам’ятник, який був установлений на могилі відомого пасічника, викрадений. Декілька років на могилі «стирчали» одні штирі. Потім зробили аналог першого пам’ятника з алебастру, але його кожного року пошкоджували. Петро Балаш неодноразово закликав усіх українських пасічників приєднатись до збирання коштів на встановлення нового пам’ятника, який був би міцної конструкції та «не по зубах» вандалам, але все було марно.

З упевненістю можна сказати, що історія не знає жодної людини, яка б стільки зробила для розвитку світового бджолярства, як Петро Іванович Прокопович. Його шлях може служити прикладом любові до світу, життя і маленького крилатого створіння, що робить світ і життя радіснішим та – солодшим. У 1814 році
П. І. Прокопович винайшов перший у світі розбірний рамковий вулик. Рамка стала окремою складовою бджолиної оселі, не створювала позарамкового простору, що додавало комфортності бджолиній зимівлі (на жаль, у сучасних вуликах цей винахід не використовується). Застосування рамки дало змогу бджолярам вільно оглядати бджолину сім’ю, запобігати хворобам бджіл. Завдяки вуликові Прокоповича пасічники стали забирати мед, не завдаючи димом шкоди бджолам. Нині рамкою українського бджоляра послуговуються мільйони пасічників у цілому світі. Ще один видатний винахід П. І. Прокоповича — дерев'яна перегородка з отворами, через які проходять тільки робочі бджоли, що дозволяє отримувати чистий мед у рамках.

Неоціненний внесок Петра Прокоповича у розвиток бджолярства – створення першої і єдиної в Європі школи пасічників. Спочатку школа розташовувалася у рідному селі бджоляра – Митченках, згодом із цією метою він придбав хутір Пальчики, де школа запрацювала від 1830 р.

Похований Петро Прокопович на місці, де була його школа. На могилі дві могильні плити – поруч похований наступник Прокоповича, син Степан Великдан.

Під час візиту делегації бджолярів у с. Пальчики головний редактор журналу «Бджолярський круг» Василь Соломка представив загалу нове видання «Петро Прокопович на наших пасіках», у якому висвітлено практичне втілення винаходів видатного бджоляра в наш час. Ушанувати пам’ять генія-науковця, батька бджільництва, мецената та справжнього українця Петра Івановича Прокоповича, низько вклонитись його таланту, щедрості і любові до «сонячної комахи» та ще раз наголосити на вагомості його відкриттів зібралися громадськість та бджолярська спільнота.

З гордістю наголошуємо на тому, що пам’ять про Петра Івановича Прокоповича – жива. А його високі якості людини, талант вченого і педагога, його патріотизм і любов до рідного краю заслуговують глибокого вивчення і популяризації. Він буде служити ще багатьом поколінням українців благородним прапором на шляху до вдосконалення, науково-технічного прогресу та раціонального використання природних ресурсів.

Олена БУГАЙ

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!

Коментарі  

-2 # Українець 18.07.2018, 19:45
Хто мае минуле матиме і майбутне.Пройшло багато років але і сьогодні е чому повчитись у Великого пасічника.
+2 # Oleg 20.07.2018, 19:36
Українець,хто хто,а ти про своє минуле давно забув.
-3 # Українець 20.07.2018, 19:29
Діло великого пасічника живе.Сьогодні міністр по бджільництві а у них крім міністра апк е ще 5 профільних по бджолах по рибі по твариництву птахівництву був з робочим візитом з представником ФАО ООН по харчуванню в рамках програми хочуть навчати 1 групу бджолярів в Україні і проходити практику у нас.
+2 # Oleg 20.07.2018, 19:36
Українець,я тут питання задавав вам із замполітом,ходять слухи що амброзія медоносна рослина і ви її кругом посадили,це правда чи ні,я питаю тебе як заправського любителя кринджол. :lol:
-3 # Українець 20.07.2018, 19:40
Олег хоч і молодець але дурне пишеш амброзію якщо жувати то галюніки починаються люди у що хоч перетворюються ото ти і пишеш що мерша усіх наших обскакала.Кончай траву жувать.
-4 # Українець 20.07.2018, 19:47
Знаеш життя у всіх штука складна але повір живу так як батьки учили коли був малим щоб батькам менше клопоту виріс щоб сімї не стидно друзям рідним хто працюе щоб розуміли один одного а коли умру ми ж усі колись умираемо щоб було за що спомнити.Так що за життя свое мені не стидно я ж тебе запрошував на екскурсію але тобі не дозволяють а жалко.
+6 # Oleg 20.07.2018, 20:00
Українець,в де чому я тебе пітримую,але я б поїхав на екскурсію туди де кругом скільки не їдеш села у яких корови мекають,свині рохкать,кури кудкудачуть. По селах машини снують ,силос на зіму звозять,пшеницю на тік.Хлопцями на канікулах підробляли в колгоспі.А зараз що,ну покажиш ти мені 3 сотнікорівок на 500 км квадратних і все.Ніде ні мекне і нехрюкне.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:10
Знаеш Олег я дещо не прав по відношенню до тебе у нас різні вісові категорії я зараз поясню чому але ти предлижив гру а я вирішив пограти.Тебе використовують щоб хоч якось змягчити до виборів бездіяльність та фінансову мяко кажучи халатність і очернити тих хто щось робе в Україні це нормально ізза чого ми і живемо погано.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:14
Ая якраз той що допомагав вибирати мера перший раз бо хотів щось зробити у селищі і був головою бюджетного але перед 2 виборами чесно сказав на нараді виборчого штабущо буду підтримувати іншу кандидатуру бо з того що обіцяли виборцям нічого не зроблено.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:17
Другий кандидат Лена повинна була виграти але все помінялось в ніч виборів мерша пів ночі була в них дома і під утро змінились результати по заводу і лена програла декілька голосів.Жалко з неї був би непоганий мер.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:22
ЇЇполітична і фінансова підтримка як керівник і політик виріс у мене на очах усе що умів і знав як синові передавав більше 10 років також знаю не як баба якась сказала а із середини і як усе насправді. І чому ми сьогодні не разом правду знаемо тільки ми вдвох а те що ти пишеш то все чіїсь домисли і від лукавого.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:27
А на рахунок екскурсії знаеш мені на стіл учора положили план проведення обжинок так ти знаеш усе мене грязюкою поливаеш а я всього навсого хлопець із Тарасівки мати 33 рокина цукрозаводі робітником тарного складу батько будівельник сам створив свою організацію за яку не стидно було б моїм батькам.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:32
Не я валяв завод але на сьогодні я надаю роботу більше ніж у сезон на заводі і тільки у Семенівці 147 працюючих.Сьогодні коли дефіцит працівників і е куди підти щоб ти не писав люди працюють і можу дати список на вибори ніколи нікому не говорив як голосувати і я горжусь своїми працівниками а вони організаціею яку вони разом зі мною створили.
-4 # Українець 20.07.2018, 20:38
Ана рахунок що все пропало вилазь із с воеї берлоги і до людей там де життя де емоції де свято де проблеми де горе де радість ти побачиш що у нас класна молодь але ми старші від них відвернулись а їм потрібна наша підтримка і тд. ТАК ЩО НА ЕКСКУРСІЮ ЯКЩО НЕ БОЯГУЗ ЯКЩО МІНІСТРИ ЇДУТЬ ЗА 8 ТИС КМ ЗНАЧИТЬ ЦІКАВО А ПОТІМ ПИШИ НА ЗДОРОВЯ СВОЕ БАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ ВСЕОДНО БАГАТО НАЙДЕШ ПРО ЩО ПИСАТИ.