18 вересня Асоціацію «Кластер «Меди Межиріччя» відвідала делегація на чолі з Лораном Медорі, співробітником Інституту контрольованих за походженням найменувань Франції (INAO), який займається створенням, супроводом, розвитком і контролем територій з унікальною продукцією (йдеться не тільки про мед, а й про багато інших продуктів, таких як вино, оливкова олія, сири).
Особисто Лоран брав участь у створенні дуже багатьох географічних зазначень. До складу делегації також входили Дмитро Кушнір – підприємець, бізнес якого пов’язаний із супроводом українських фірм на ринок Франції, по сумісництву перекладач, Олена Березовська – координатор робочої групи з розвитку органічного виробництва та нішевих культур.
Метою візиту був огляд території, потужностей кластеру, обговорення та пояснення від експертів особливостей і необхідності захисту географічного зазначення.
Цей проект є європейським, працює в Україні більше року. Досі займався більшою мірою такими напрямками, як вино і сири, зараз відкрили медовий напрямок. Суть цього проекту, на першому етапі, дослідити можливість, наявність підґрунтя для створення географічного зазначення для меду. Йдеться про гармонізацію, тобто створення цих географічних зазначень у європейському контексті, на сьогодні є українське законодавство, є європейське законодавство, розуміння самої концепції відрізняється. Слід узяти основи розуміння концепції, які є в Європі, і співвіднести їх до України, щоб зрозуміти, чи є підстави для того, щоб створити географічні зазначення для меду в Україні.
У рамках проекту Асоціації «Кластер «Меди Межиріччя» відбулася дегустація різних видів меду, що були викачані на промисловій пасіці. До відома, Лоран Медорі – єдина людина, яка проводить професійні курси дегустації меду у Франції. Найбільше йому сподобався мед із буркуна.
Делегація із задоволенням відправилася на огляд потужностей, пов’язаних із медовою галуззю, а також медоносних культур, що вирощуються на території Семенівського району.
Координаційний центр «Меди Межиріччя»