b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_20092018.jpg

20 вересня Торгово-промислова палата України у партнерстві з Посольством Франції в Україні та за підтримки Київської обласної державної адміністріції вже вдруге провела осінній діловий форум «Україна медова і світ», в якому взяв участь і Кластер «Меди Межиріччя».

Форум об’єднав бджолярів, виробників бждільницької продукції, експортерів, виробників обладнання, успішних підприємців, які зацікавлені в економічному розвитку України.

В пленарному засіданні, яке проходило під девізом «Медова Україна – разом формуємо позитивний імідж у світі» взяли участь багато спікерів, серед яких заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, радник з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні Ніколя Перрен, консультанти ФАО, ООН Михайло Малков й Анна Бурка та інші.

«Активний діалог, започаткований на минулому форумі продовжився. Українське бджільництво переживає період підйому. Проте, щоб цей успіх не став швидкоплинним, бджолярам та державі потрібно вдатися до системних кроків. Перші мають переходити на європейські стандарти виробництва, другі – створювати сприятливі умови для галузі. Саме для досягнення цієї мети ми і проводимо цей форум. Ми запланували його як комунікаційний майданчик для обговорення актуальних питань виробництва та реалізації українського меду», – сказав президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Йшлося про шляхи залучення інвестицій в медовий бізнес, кредитування виробників і страхування ризиків для бджолярів, аналіз світового ринку меду та його перспективи, впровадження дорожньої карти реформування галузі бджільництва в Україні, заходи щодо збереження здоров’я бджіл, організацію внутрішнього ринку меду тощо.

Організатори форуму запропонували запровадити в Україні відзначення Всесвітнього дня бджіл та проведення національного дня, присвяченого бджільництву, щорічно в кінці серпня – на початку вересня. За його результатами вони підготують звернення до відповідних органів державної влади для офіційного оформлення.

«Експорт українського меду б’є всі рекорди, зростає кожного року величезними темпами. Для України мед не тільки цінний продукт харчування, але й можливість активно просувати позитивний імідж нашої держави у світі. Адже Україна входить до п’ятірки найбільших експортерів-постачальників меду у світі, в Європі посідає друге місце після Німеччини», – сказав голова комітету АПК при ТПП України Олег Юхновський.

У рамках форуму також працювала виставка-презентація меду та продукції бджільництва, а також можна було одержати індивідуальні консультації французьких експертів для бджолярів.

За результатами форуму експертами буде напрацьовано рекомендації щодо організації виробників для ефективного відстоювання бджолярами своїх економічних інтересів, підвищення прибутковості ведення медового бізнесу, шляхів розширення внутрішнього ринку меду, популяризації продукції бджільництва в Україні.

Координаційний центр «Меди Межиріччя»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!