b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_b8292acafd72142128a3481ac4b0abff_XL.jpg

В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гострішою стає проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь. Ентомологічними дослідженнями встановлено, що під дією пестицидів у бджіл погіршується пам'ять та інші розумові здібності.

Про це повідомили на сайті Буської РДА Львівської області.

За словами державного фітосанітарного інспектор Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Ольги П’ятниці, протягом останніх 3-5 років в Україні посівні площі під ріпак, соняшник та гірчицю зросли, тому частіше застосовуються інсектициди.

При цьому пестициди не вбивають бджіл, а роблять їх менш стійкими до пошкодження кліщами та несприятливих факторів навколишнього середовища. Тому однією із найбільших проблем пасічників є захист бджіл від отруєння пестицидами, або хімічного токсикозу.

Фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ.

У повідомленні повинна бути зазначена дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії його токсичності.

Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку: вивезти пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник.

Це захистить бджолосім’ї від отруєнь пестицидами.

pasika.pp.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!