b_385_225_16777215_0_0_images_news_2018_pasika_luxfon_com-27901.jpg

Рішення про відзначення цього Дня бджіл було прийнято ГА ООН 20 грудня 2017 року. Ініціатором виступила Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою.

Окрім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.

Мета Дня – підвищити обізнаність про важливість бджіл та інших опилювачів і допомогти вжити заходи для забезпечення виживання бджіл на благо всього людства.

В Україні бджільництво було відоме з давніх-давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було, й за медом доводилося лазити на дерева. Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина.

Мед уживали не тільки як цінний харчовий продукт, а і як обрядову страву. Медом і воском сплачували данину. У великій кількості вони йшли на експорт у близькі й віддалені країни – Візантію, Італію, німецькі землі, через Каспій – аж до країн Сходу. Літописні джерела зберегли відомості, що в 945 році княгиня Ольга при обміні дарунками з візантійським імператором Костянтином отримала від нього золото, срібло, дорогоцінний посуд, а йому дарувала віск, мед, а також челядь.

І нині наша країна належить до країн-лідерів із виробництва меду. У 2018 році, за даними Державної служби статистики, з України було експортовано 49,4 тис. тонн меду, у тому числі до країн Європи – 38,7 тис. тонн.

Координаційний центр «Меди Межиріччя»

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!