12125.jpg

Розвиток ОТГ, освітньої та медичної галузі — основні питання сьогоднішньої селекторної наради. Участь у ній взяли представники облдержадміністрацій усіх регіонів України.

Очолив селекторну нараду заступник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе: 

— Сьогодні обговорили хід реалізації проектів ДФРР. Направлені вони на розвиток ОТГ, освітньої та медичної галузей в сільських місцевостях.

Щодо розвитку освітньої галузі. То проектом передбачено створення сучасного освітнього середовища. На Полтавщині реалізовуватиметься він у 10 школах.

— Створення сучасного освітнього середовища передбачає термомодернізацію закладів та їхнє технічне оснащення: сучасні кабінети, STEM-лабораторії. Значення має і зовнішній вигляд школи та оснащеність подвір’я. На території закладу обов’язково має бути сучасний спортивний майданчики зі штучним покриттям, зелені насадження, квітники, — розповіла директор Департаменту освіти на науки Полтавської ОДА Олена Харченко.

Та не лише заклади зовні та зсередини повинні ставати кращими, а й самі вчителі. Адже навчаючись навіть на надсучасному обладнанні та в оновлених класах, школярі не розвиватимуться без прагнення того самих викладачів.

Що стосується розвитку медичної галузі, то проектом передбачено облаштування сучасних амбулаторій та ФАПів. 

— Нині на Полтавщині близько 360-ти медзакладів в селах. З них 100 плануємо повністю переобладнати, адже наразі вони абсолютно не відповідають вимогам, а решту — відремонтуємо. І в містах, і в селах люди мають отримувати однаково якісні послуги, — зазначив заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло.

Окрім представників облдержадміністрацій, на нараді присутні були і голови вже існуючих ОТГ. Кожній із них на розвиток інфраструктури передбачена державна субвенція. Аби нею скористатися, громади мають подати всі проектні заявки на розгляд Міністерству регіонального розвитку. 

— Ще не всі громади написали проекти. Через це скористатися субвенцією вони не можуть. Переважно, свої ідеї на розгляд Мінрегіону не подали ОТГ, які були створені цього року. А отже досвіду у написанні проектів в них немає, — зауважила директор Департаменту економічного розвитку та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко.

Проектні заявки на розгляд Мінрегіону ще не подали три ОТГ, але зробити це обіцяють вже до кінця тижня.

Зокрема на Полтавщині 18 ОТГ. На розвиток їхньої інфраструктури передбачена субвенція у розмірі 59,2 млн грн. Кому скільки перепаде залежатиме від кількості населення громади — чим більше жителів, тим більше коштів.

Джерело: http://poltava.to

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!