rada.jpg

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект нового Виборчого кодексу України, але він не знайшов підтримки більшості нардепів від Полтавщини

Сьогодні, 7 листопада Верховна Рада України прийняла у першому читанні новий проект Виборчого кодексу України. Далі народні депутати вноситимуть до нього правки, щоби Кодекс можна було прийняти в цілому. За основу проекту №3112-1 проголосували 226 нардепів, зокрема двоє — від полтавських округів. Решта утрималася або не голосувала чи була відсутня.

Округ Депутат Фракція Голосування
144 Сергій Каплін БПП «Солідарність» Відсутній
145 Юрій Бублик Позафракційний За
146 Юрій Шаповалов Відродження Утримався
147 Олег Кулініч Відродження Утримався
148 Костянтин Іщейкін БПП «Солідарність» Не голосував
149 Андрій Река Народний Фронт За
150 Костянтин Жеваго Позафракційний Утримався
151 Руслан Богдан ВО «Батьківщина» Не голосував

У проекті Виборчого кодексу передбачена зміна системи виборів в Україні з пропорційно-мажоритарної на пропорційну з відкритими списками. Такою була одна з рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи у 2010 році. Детально про нюанси реформи розповів головний експерт групи з виборчої реформи РПР, директор з розвитку ГО «Інтерньюз-Україна» Євген Радченко.

Новий Виборчий кодекс передбачає:

  1. Відмову від змішаної (пропорційно-мажоритарної) виборчої системи.
  2. Вибори у багатомандатних округах. У кожному окрузі розігрується більш, ніж одне депутатське місце.
  3. Самих округів більше, ніж один.
  4. Можливість голосувати за конкретних кандидатів. Виборець голосує не лише за партію, а й за кандидата від партії і визначає, хто саме з кандидатів стане депутатом.
  5. Пропорційну систему з відкритими списками.

Партія отримує кількість мандатів пропорційну до кількості виборців, які за неї проголосували. Хто з кандидатів від цієї партії стає депутатом, визначає виборець.

Парламентські вибори проводитимуться у 27 виборчих регіонах. Їхні межі загалом враховуватимуть межі областей.

Кожна партія висуватиме два типи списків: єдиний список кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі та списки кандидатів у відповідних виборчих регіонах, з яких формуватиметься єдиний список кандидатів.

У виборчих регіонах виборці голосуватимуть за відповідні регіональні списки, а не за єдиний список кандидатів. Громадяни не ставитимуть «галочки», виписуватимуть до виборчого бюлетеня порядковий номера списку. За бажанням, виборець зможе голосувати і за окремого кандидата, включеного до списку, за який він голосує. Для цього також треба буде вписати порядковий номер кандидата. Бюлетень, в якому не буде зазначено жодного порядкового номеру списку, вважатиметься недійсним.

Право на участь у розподілі депутатських мандатів отримуватимуть лише ті партії, за регіональні списки яких у загальнодержавному виборчому окрузі проголосувало щонайменше 4% виборців.

Після визначення партій, які подолали виборчий бар’єр, ЦВК визначатиме виборчу квоту. Це кількість голосів, необхідна для отримання одного мандата. Для цього кількість всіх голосів у загальнодержавному окрузі за всі регіональні списки партій, які подолали виборчий бар’єр ділитимуть на конституційний склад Верховної Ради України (тобто 450 місць).

Далі ЦВК визначатиме кількість мандатів, які отримуватиме кожен регіональний список партії. Кількість поданих за нього голосів у виборчому регіоні ділитимуть на виборчу квоту. Отримане число округлюватиметься до цілого числа. Ці мандати отримуватимуть кандидати від партії у виборчому регіоні, які отримали на свою підтримку найбільшу кількість голосів виборців.

Нерозподілені в округах місця партії отримає список кандидатів від цієї ж партії у загальнодержавному виборчому окрузі. Місця, відведені списку кандидатів від партії у загальнодержавному окрузі, заміщуватимуться у порядку черговості, визначеної списком. При цьому кандидати, обрані у виборчих регіонах, не враховуватимуться.

Варто наголосити, що остаточний варіант нового Виборчого кодексу України стане відомий вже після прийняття усіх правок та проекту в цілому.

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!