Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/news/2014/Business/12121.jpg'
There was a problem loading image 'images/news/2014/Business/12121.jpg'
12121.jpg

Голова управління юстиції Олег Тимченко прокоментував закон 2213-VIII про захист бізнесу від зловживань правоохоронців під час кримінального провадження, який набрав чинності 7 грудня

16 листопада 2017 року 312 народних обранців підтримали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». Розроблений Міністерством юстиції спільно з парламентарями та експертами документ запроваджує низку новел, які позбавлять бізнес від такого ганебного явища, як «маски-шоу».

Прийняття даного закону — це нова сторінка в історії нашої країни щодо забезпечення захисту прав і інтересів бізнесу. Фактично до цього моменту правоохоронці могли прийти і безпідставно паралізувати роботу будь-якої компанії. При цьому вони залишалися абсолютно безкарними. Прийнятий Закон ліквідовує таку можливість.

Згідно із законом запроваджується обов’язкова звуко- і відеофіксація проведення обшуку, а докази, отримані в ході обшуку та не зафіксовані технічними засобами, визнаються недопустимими. Також визнаються недопустимим і докази, отримані під час виконання ухвали про обшук, винесеної без технічної фіксації. Важливо і те, що докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, також не можуть бути використані в суді.

Закон забороняє вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності, окрім чітко встановлених випадків. Надважлива зміна, яка запропонована в законі — це обов‘язковість допуску до слідчих дій адвоката. Якщо він не буде допущений, то результати слідчої дії знову ж таки не будуть доказами в суді.

Також, особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Разом з тим, представники бізнесу отримають право на підтвердження реєстрації кримінальної справи.

Ще однією важливою ініціативою є запуск механізму аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів. Буде створена незалежна комісія, до складу якої увійдуть правозахисники, представники бізнес-асоціацій та органів державної влади. Вона розглядатиме завершені справи і даватиме оцінку законності діям правоохоронців щодо представників бізнесу. Цей законопроект має всі шанси прибрати найбільш масові прогалини, які дають змогу правоохоронним органам використовувати свої повноваження з метою тиску на бізнес.

Сенс закону «Маски-шоу стоп» не у тому, щоб якось звузити права правоохоронних органів, а у тому, щоб забезпечити баланс між захистом прав господарюючих суб‘єктів та громадян України із дотриманням законодавства з боку правоохоронних органів. Тобто в ідеалі повинні бути ефективні розслідування правоохоронців з дотриманням прав бізнесу.

Джерело: https://poltava.to

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!