b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_081.jpg

У середу, 13 грудня, президент України Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Харкові.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Ми дійшли спільної думки, що історія не повинна впливати на стратегічний характер українсько-польських відносин. Потрібно пам'ятати героїв минулого, шанувати пам'ять невинних жертв, але твердо потрібно рухатися вперед, тому що історію ми вже не поміняємо, але повинні і можемо змінити сьогоднішнє і створити кращі умови для майбутнього, щоб ніколи і ніхто не міг вселити ні в серця українців, ні в серця поляків ненависть і ворожнечу", - заявив Порошенко за підсумками зустрічі.

Глава держави зазначив, що в ході переговорів вдалося домовитися про підвищення рівня комісії зі співробітництва в історичних питаннях.

"Рівень комісії повинен бути на рівні віце-прем'єрів. З нашого боку ми очікуємо, що це повинен бути віце-прем'єр Розенко", - сказав Порошенко.

Польську сторону представлятиме віце-прем'єр-міністр Петро Глинський.

Комісія збереться найближчим часом, щоб дати "зелене світло" науковому вивченню, ексгумації, збереженню пам'яток, недопущенню вандалізму.

"Існує безліч історичних героїв, які нас об'єднують, а не роз'єднують. Наприклад, маршал Йозеф Пілсудський, війська якого разом з військами Української Народної Республіки здобували гучні перемоги над російсько-більшовицьким нашестям в 20-х роках минулого століття", - заявив Порошенко.

У свою чергу, президент Польщі сказав, що зняття мораторію на ексгумацію буде першим кроком до поліпшення до двосторонніх відносин. Він також закликав політиків утриматися від різких заяв на історичну тематику.

Як повідомляв "Апостроф", раніше новий прем'єр Польщі висловився про зміну відносин з Україною.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!