prokyror.jpg

Начальник департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк заявив, що неодноразово писав рапорти генпрокурору Юрію Луценку про брак слідчих для розслідування злочинів на Майдані, але зустрічей з ним не було.

Про це він заявив "Апострофу".

За словами Горбатюка, рішення про скорочення департаменту приймалося генеральним прокурором, але він ніяк його не мотивував.

"На підставі цих 60 осіб (скорочених, - ред.) було створено інше управління - управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями. Наскільки воно було важливим? Мені здається, що генеральний прокурор показав, що для нього пріоритетом є інша частина розслідування. У цілому в Генеральній прокуратурі працює вісім слідчих підрозділів, тобто слідчі підрозділи створюються, але для розслідування інших справ", - сказав він.

Горбатюк додав, що і є інші злочини, які вчиняються. Але на тлі заяв, що розслідування злочинів під час Майдану - справа №1, справа честі, має бути і відповідне ставлення до цієї справи.

"Або говорите, що ми в цьому випадку працюємо, як всі, і не чекайте особливого ставлення. Але звучать виступи, що це вкрай важливо (на мою думку, це дійсно так). Тому я постійно заявляю про проблему, що заважає або гальмує розслідування . І якщо суспільство очікує результат, то має бути особливе ставлення до цієї справи", - підкреслив він.

Начальник департаменту спецрозслідування ГПУ уточнив, що у нього немає особистих неприязних відносин з Луценком.

"Якщо ми говоримо про відсутність слідчих, то я писав рапорти неодноразово, в яких говорив, що необхідно і яка мінімальна кількість слідчих повинна працювати за цими справами. На інші випадки також реагую, де є якісь перешкоди або якісь дії заступників, які, на мою думку, є незаконними, тоді я звертаюся за захистом до генпрокурора. Якщо він не приймає законного рішення, то я вже реагую на його дії - з вимогою забезпечити виконання закону", - сказав Горбатюк.

Він зазначив, можливості комунікації з Луценко не має. Раніше робив спроби, але все закінчувалося на рівні приймальні, де говорили: "Добре, ми повідомимо вам", але ніхто не повідомляв.

"Одночасно в листопаді 2017 року генпрокурор в ЗМІ заявив, що вирішив не бачитися зі мною і спілкуватися зі мною виключно через листування, бо я: а) постійно говорю про проблеми, б) я нібито його вказівки не так виконую і критикую його, а це неконструктивно. Але мені здається, що генпрокурор отримує заробітну плату за те, що він в першу чергу займається проблемою розслідувань і її вирішенням", - сказав Горбатюк.

На його думку, якщо критика конструктивна, то треба прислухатися.

"Якщо ж, на його думку, я роблю якісь неправильні, протиправні речі, то від цього також не варто ховатися, а діяти відповідно до закону. Посада державного чиновника зобов'язує співпрацювати для досягнення результату. Я на своїй посаді не маю достатньо процесуальних повноважень, тому є ряд питань, які може вирішити тільки генпрокурор", - підсумував начальник департаменту спецрозслідування.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Порошенко може прискорити розслідування справ Майдану, але не приходом до суду - Сергій Горбатюк.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!