kojara.jpg

Екс-міністр закордонних справ та колишній член "Партії регіонів" Леонід Кожара стверджує, що представники Заходу тиснули на екс-президента Віктора Януковича щодо реагування на Євромайдан.

Про це він заявив в Оболонському райсуді Києва, де виступає свідком захисту у справі щодо Януковича про державну зраду.

На запитання, чи були ознаки втручання країн Євросоюзу та США у справи України 4 роки тому, Кожара відповів: "Були такі ознаки".

"По двох основних лініях – нав’язування керівництву України певних сценаріїв щодо врегулювання подій і недопущення вжиття керівництвом України заходів, передбачених законодавством, щодо забезпечення безпеки і демократичного процесу в центрі Києва", – уточнив екс-голова МЗС.

На запитання, які це були особи чи країни, свідок заявив: "Можу повідомити лише в закритому режимі".

"Це не є державною таємницею, але стосується лідерів європейських та інших країн – і це впливатиме на стан національної безпеки і міжнародного статусу України", – уточнив Кожара.

Адвокат Віталій Сердюк клопотав про проведення закритого засідання на одне питання – без преси і без трансляції  відповіді саме на це питання, але суд відмовив у закритому судовому засіданні.

Коли захисник Януковича залишив на розсуд свідка уточнення прізвищ представників інших країн, які тиснули на екс-керівництво країни, Кожара сказав: "Із внутрішніх переконань не маю права розкривати інформацію, яка вплине на міжнародне становище країни".

Екс-міністр також розповів, що міжнародні посередники – представники Німеччини, Франції та Польщі – залучалися до переговорів 20-21 лютого 2014 року і підписання угоди між владою та опозицією. Уповноважений президентом Росії відмовився підписувати угоду.

"Янукович фактично прийняв сценарій, які запропонували європейські посередники, і схему угоди, яку вони запропонували", – заявив Кожара.

Він нагадав, що влада і опозиція тоді погодилися, що Верховна Рада проголосує спеціальний закон щодо повернення Конституції 2004 року, яка повертала форму правління до парламентсько-президентської. Також Янукович погодився на дострокові вибори.

Міжнародні посередники – зокрема, Франк-Вальтер Штайнмаєр і Радослав Сікорський – пильнували за виконанням угоди, сказав Кожара.

Екс-голова МЗС також розповів, що 21 лютого до першої дня Янукович вів переговори з європейськими посередниками й опозицією, а потім відбув до Харкова.

Говорячи про передумови кризи, свідок сказав, що "станом на листопад 2013 року Україна не була готова укласти угоду про асоціацію з ЄС, оскільки миттєво ми втрачали десятки мільярдів доларів від торгівлі з іншими державами, з якими мали угоди про зони вільної торгівлі".

Кожара сказав, що знизити конфліктність зон вільної торгівлі з ЄС та з Росією не вдалося через позицію ЄС.

Він вважає, що Україна таки втратила після підписання угоди про асоціацію з ЄС: "У порівнянні обсягів зовнішньої торгівлі станом на 2013 рік і станом на кінець 2017 року зовнішня торгівля України впала більше, ніж в два рази. Прямі втрати залучення іноземної валюти обчислюються десятками мільярдів доларів".

Джерело: https://www.pravda.com.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!