agressor.jpg

Відносини Заходу і Росії найближчим часом не зазнають істотних змін через образ мислення, який століттями складався у росіян.

Про це "Апострофу" розповів асоційований науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Chatham House, Великобританія) Джеймс Шерр.

За його словами, Росія вже сотні років є носієм мислення, яке не передбачає добросусідських відносин з іншими країнами і має агресивну вдачу.

"У наших відносинах з Росією не буде фундаментальних зрушень, поки критичне число людей там не зрозуміє, що це сутність проблеми і різниця між ними і рештою. У минулому це не було чимось унікальним – так мислили величезні імперії, Австро-Угорщина колись мала подібне сприйняття світу. Росія – єдина імперія з таким типом ментальності, яка до цих пір залишається в Європі", - вважає експерт. 

На думку Шерра, нинішні процеси в Росії лише віддаляють можливий компроміс із Заходом.

"По-перше, як я вже згадував, образ зовнішнього ворога став ще більш важливим для внутрішньополітичних цілей, ніж раніше, а, по-друге, їх сьогоднішнє сприйняття Заходу є дуже емоційним. Воно базується на глибокому обуренні і не менш глибокому почутті образи й зневаги, на відродженої в Росії на державному рівні гордині. Це дуже сильна і летка сполука, з якою не вдасться знайти компромісу – ви можете тільки захищатися від неї", - резюмував Шерр.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії починаються смута і бунти, а по Донбасу потрібно тверде рішення – західний експерт.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!