b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Others_reider_stop.jpg

Економісти запропонували 5 механізмів для захисту власників землі. Українці, які не підтримують скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, бояться земельного рейдерства і того, що держава не зможе їх захистити. Про це в колонці для «Економічної правди» пише член Ради НБУ, професор Університету Пітсбурга Тимофій Мілованов.

В статті йдеться про 5 кроків, які на думку Мілованова, повинна зробити держава для підтримки власників земельних паїв та інших власників землі.

Зокрема, держава має дати можливість продавцю односторонньо скасовувати угодупротягом певного періоду. Наприклад, до отримання грошей та три місяці після отримання грошей.

Також держава повинна вимагати справжнього нового влсника землі оприлюднити своє ім’я. Також потрібно визначити критерії нового землевласника: фермер, відсутність зв'язків з Росією та кримінальних зв'язків, офіційний бізнес.

Також у колонці йдеться про достовірність та відкритість джерела грошей на придбання землі. Крім того, держава має створити інститут омбудсмена на ринку землі.

Він буде опікуватися правами продавців та покупців землі. Важливою частиною мусить бути захист непрофесійних учасників ринку від шахрайства та надання правової допомоги.

Щоби селяни не ставали жертвами агресивної правової поведінки покупців, можна стандартизувати угоду, вважає член Ради НБУ.

«Уявіть контракт, який напишуть для селянина юристи аграрного холдингу. Усі ризики будуть на селянині, а права — у холдингу», - пише Мілованов у своїй колонці.

Також для захисту землевласника від рейдерства треба створити аналог фонду гарантування вкладів. Він може виплачувати компенсації, видавати і повертати землю ошуканим продавцям паїв. Важливу роль відіграватиме Антимонопольний комітет, який повинен стежити за відсутністю змови і неринкового впливу на ціни та угоди.

Джерело: http://agro-business.com.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!