b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Business_1408729388-6649.jpg

В Україні з 1 січня 2019 року всі банки перед тим, як видавати кредити, зобов’язані перевіряти інформацію про свого клієнта у єдиному кредитному реєстрі.

Реєстр створив Національний банк, поповнюють його всі фінансові установи, про це йдеться в постанові регулятора №50. Туди потрапляють великі боржники (з боргом від 100 мінімалок – 417 700 грн). Українці, які потрапили в реєстр, більше не зможуть оформляти кредити у банках.

Читайте також: Банки зможуть ідентифікувати громадян за системою BankID

У реєстр внесуть ПІБ, дату народження, ІПН, інформацію про кредит, вид діяльності боржника, розмір прострочення, інформацію про пов’язаних із банком осіб, приналежність боржника до пов’язаних контрагентів і т. д.

У Національному банку впевнені, що запуск кредитного реєстру в тому числі дозволить знизити банківські ставки. Як заявила в ефірі одного з телеканалів заступник голови НБУ Катерина Рожкова, зараз банки змушені передбачати видатки на “погані” кредити і ризики неповернення. А чим вищі ризики, тим дорожче доведеться платити за кредит. Мовляв, реєстр поліпшить обмін інформацією та убезпечить фінансові установи від “поганих” клієнтів.

Джерело: https://news.finance.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!