384036566.jpg

Слідство вважає, що заступник начальника Полтавського теруправління ДСА Віталій Федько отримав обумовлений «відкат» в 248 тисяч, що склало 15% від загальної вартості ремонтів, які замовили підряднику.

Високопосадовцем Полтавського територіального управління Державної судової адміністрації, якого 14 січня затримали на хабарі в 100 тис. грн (загальна отримана сума 248 тис грн), є Федько Віталій Олександрович. По-перше, прес-служба Генпрокуратури України указала посаду хабарника — це заступник начальника теруправління ДСА. На офіційному сайті управління ДСА є тільки одна така посада, яку і обіймає згаданий Віталій Федько.

Сам Віталій Федько вимкнув свій мобільний телефон і не відповідає на дзвінки на робочий телефон.

Окрім цього «Полтавщині» із достовірних та компетентних джерел стало відомо, що затримали на хабарі саме цього посадовця. 

Віталій Федько ще не подав декларацію про доходи в 2018 році, тому можна проаналізувати його декларацію за 2017 рік.

Віталій Федько не має житла — він лише вказав решетилівську квартиру тещі (48,7 кв.м.). Натомість чиновник має земельні ділянки у Полтавському районі (1000 кв.м.) та у Семенівському (200 кв.м.). Ще однією земельною ділянкою у Кобеляцькому районі (1200 кв.м.) володіє його дружина.

Рухоме майно декларанта — більш строкате. Це автомобілі Volkswagen Passat 2005 р.в., УАЗ-3303 1987 р.в., катер Крим 1977 р.в., катер Bayliner Capri 1991 р.в., чотири причепа 1991-го, 1994 -го, 2005-го та 2008 років випуску відповідно.

Віталій Федько, як заступник начальника управління, отримав у 2017 році 398 тис. грн зарплати та 28 тис. грн пенсії. 95 тис. грн декларант отримав за продаж рухомого майна.

Віталій Федько задекларував 200 тис. грн готівки. Якщо порівняти декларацію 2017 року від аналогічної за 2015 рік (посада у Віталія Федька протягом цих років не змінювалась), то вони майже ідентичні, хіба що у позаминулому році посадовець вніс до декларації готівкові кошти.

В чому ж полягала суть хабара?

Ниточки до відповіді містяться у повідомленнях прес-служб правоохоронних органів. Наприклад, у Генпрокуратурі повідомили, що чиновник вимагав та отримав неправомірну вигоду від керівника одного з підприємств за безперешкодне підписання актів виконаних робіт, а також перерахування коштів на рахунок підприємства за вже виконані роботи. СБУ деталізувала суть справи — хабарник отримав 15% від загальної суми укладених договорів з ремонту приміщень судів. За вказану суму посадовець обіцяв сприяти у підписанні актів виконаних робіт та вчасного перерахунку коштів на користь підприємця.

А в Нацполіції уточнили, що заступник обласного управління почав вимагати кошти від керівника приватного підприємства із середини вересня 2018 року. 

Ймовірно, мова йде про так званий «відкат» — хабар особі, яка приймає рішення про витрачання коштів на підприємстві. Сума хабара розраховується від суми контракту. При цьому продавець товарів або послуг нерідко вкладає «відкат» в їх вартість, щоб не втрачати свій прибуток. Фактично хабар оплачує підприємство, на якому працює хабарник. Якщо це державна установа, як у нашому випадку, то на хабар відповідно йдуть державні гроші. Ця схема стандартна і застосовується в усіх галузях економіки.

Зазначимо, що питаннями замовлення послуг та робіт в теруправлінні займався саме Віталій Федько.

Хто із підприємців міг дати йому неправомірну вигоду? Відповідь слід шукати серед найбільших підрядників, які у 2018 році отримали і виконали замовлення від управління ДСА. Останнє підписало 83 договори, які пов’язані з проектуванням, будівництвом, ремонтом чи постачанням меблів, загальною вартістю 38,4 млн грн. 

Визначимо найбільших виконавців робіт:

  • 10,6% договорів отримав ФОП Сергій Степанько;
  • 8,5% — ФОП Ярослав Лобко;
  • 8,5% — ФОП Андрій Повзік;
  • 4,3% — ТОВ «БК «Євро Еліт Буд»;
  • 4,3% — ТОВ «ЕСКО-Лтава»;
  • 4,3% — ТОВ «Українська Альтернатива»;
  • 4,3% — ФОП Олексій Бондаренко.

Хто із них саме передав чиновнику 248 тисяч — однозначно можна сказати після початку судових засідань, які, ймовірно, проходитимуть у Києві, за місцем юридичної реєстрації Генпрокуратури, СБУ та Нацполіції, які проводять та контролюють це розслідування.

Насамкінець нагадаємо, що затриманого підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років і позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Джерело: https://poltava.to

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!