b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_tokaev.jpg

Спікер верхньої палати парламенту Казахстану, Сенату, Касим-Жомарт Токаєв склав присягу виконувача обов’язків президента країни.

Це сталося 20 березня, повідомляє "Радіо Свобода". 

Згідно з Конституцією Казахстану, Токаєв перебуватиме на цій посаді решту президентського терміну Нурсултана Назарбаєва, який оголосив про відставку напередодні.

Чергові вибори президента в Казахстані мають відбутися 2020 року. 

"Новая газета" з посиланням на "РИА Новости" повідомляє, що Токаєв запропонував перейменувати столицю Казахстану Астану на честь Назарбаєва.

"Вважаю за необхідне увічнити ім'я нашого великого сучасника – першого президента Республіки Казахстан Нурсултана Абишевича Назарбаєва", – заявив він. 

Також Токаєв запропонував перейменувати центральні вулиці усіх обласних казахських міст на честь першого президента.

Новий лідер Казахстану нагородив Назарбаєва відзнакою "Золота зірка" і присвоїв йому звання "Народний герой". 

Нагадаємо:

  • 19 березня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у зверненні до народу заявив, що подає у відставку.
  • 78-річний Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан з квітня 1990 року. У квітні 2015 року він був переобраний на п'ятий президентський термін на дострокових виборах. На них він набрав 97,75% голосів виборців
  • Нурсултан Назарбаєв, який керував Казахстаном майже 30 років, довічно залишиться головою Ради безпеки центральноазійської держави. Такий закон був ухвалений парламентом у 2018 року.
  • Назарбаєв також залишається головою владної партії "Нур-Отан".
  • 65-річний Токаєв є кар’єрним дипломатом, у минулому він був міністром закордонних справ і прем’єр-міністром. Він здобув освіту в Москві, вільно говорить казахською, російською, англійською і китайською мовами.
  • Джерело: https://www.pravda.com.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!