b_385_225_16777215_0_0_images_news_2014_Politic_shamota.jpg

Три фракції готові проголосувати за зняття Олександра Шамоти із посади секретаря міськради, однак поки не мають депутата без політичних амбіцій

У 2014 році Майк Лофгрен опублікував есе «Анатомія глибинної держави» (Anatomy of the Deep State), у якому намагався визначити приховану, але реальну владу, як гібрид корпорацій та структур нацбезпеки США. Цей термін далі почали використовувати у розумінні теорії змови.

«Глибинна рада»

Якщо спробувати використати цей термін до Полтавської міської ради, то, звичайно, ми не побачимо тут корпорацій та спецслужб, але у якості теорії змови наша полтавська «глибинна рада» має вид непублічних домовленостей між публічними політиками, які складають переформатовану після вересня 2018 року депутатську коаліцію. І ця наша «глибинна рада» вже прийняла рішення про звільнення секретаря Полтавської міськради Олександра Шамоти, представника СДП. Про розвиток та причини такого сценарію «Полтавщина» писала у лютому.

25 березня голова найбільшої фракції у міськраді «БПП «Солідарність» Андрій Матковський відкрито заявив, що голоси для такого звільнення вже є.

Головні публічні претензії Андрія Матковського — піар Олександра Шамоти на тих речах, до яких він не є причетним. Самостійно цю тезу можна розвинути у вже заданому дискурсі «глибинної ради» — «Шамота на посаді в.о. міського голови нарощує свій особистий політичний рейтинг перед виборами міського голови, на крісло якого претендуємо і ми».

Відомо, що готові голосувати за відставку Олександра Шамоти три фракції міськради — згадана «БПП «Солідарність» (8 депутатів + Сергій Луценко), «Рідне місто» (7 депутатів), «Батьківщина» (5 депутатів). Всього 21 депутат. Для результативного голосування потрібно 22 голоси. Є інформація, що цей голос (голоси) є, навіть без залучення депутатів «Совісті України», які, за словами Андрія Матковського, готові проголосувати за таку відставку.

Як обрати НеШамоту?

Сам Олександр Шамота, звичайно, у курсі намірів своїх колег звільнити від нього посаду секретаря міськради. На своїй сторінці у Facebook 11 квітня, коментуючи інформацію про наміри зняти голову Полтавської облради Олександра Біленького, він порадив змовникам зареєструвати проект про недовіру за 20 днів до голосування, інакше рішення не буде законним. 

Однак, якщо рішення про звільнення Олександри Шамоти вже прийняте, то реалізація цього сценарію гальмується тим фактором, що коаліція не має альтернативної кандидатури. Якщо головні претензії до нинішнього секретаря викликані його політичними амбіціями, то такі ж вимоги ставлять й до своєрідного і майбутнього НеШамоти. Хто може бути позбавленим цих амбіцій, «сірим» навіть не політиком, а просто людиною-функцією?

Можливо, такого невиразного депутата дійсно можна знайти і наказом по партії поставити його перед фактом. Однак відомо, що, наприклад, депутати від «Рідного міста» не будуть голосувати за секретаря з лав «БПП «Солідарність», або вірніше від «Команди Матковського». Про це ще у серпні натякав лідер партії «Рідне місто» Олександр Удовіченко, який вважав, що свого часу Андрій Матковський підбурив Олександра Мамая викинути його із владних балансів коаліції. Вже після свого зняття таку пропозицію підтвердив сам Олександр Мамай. Напевно, і депутати від «БПП» не готові голосувати за кандидатуру від «Рідного міста». Свої амбіції мають «Самопоміч» та «Свобода».

Старі образи та недовіра партнерів по коаліції створюють ситуацію, коли депутати від певної політсили не будуть голосувати за представників іншої, і це не залежатиме від того — є у такого депутата політичний рейтинг або немає.

По-друге, порушення нинішньої гармонії в пропорціях заступників міського голови — це підсилення посадою секретаря однієї політичної сили і, відповідно, послаблення усіх інших. Навряд хтось готовий підсилювати своїх майбутніх конкурентів перед виборами міського голови. Адже хто б і скільки б не говорив про добробут Полтави, «глибинна рада» має тут свої глибинні мотиви.

На сьогодні можна констатувати, що Олександр Шамота, попри претензії до нього від політичних партнерів, може й далі бути в.о. міського голови на посаді секретаря Полтавської міськради. Адже пошук його опонентами альтернативної кандидатури — складніший за саме звільнення.

Хіба що зміни прийдуть з боку Верховного суду України, якщо погодиться розглянути позов Олександра Мамая, а потім і задовольнить його в частині поновлення на посаді міського голови Полтави. Це знову включить його в політичний процес у міськраді і «глибинна рада» почне шукати інші конфігурації в рамках інших підкилимових домовленостей.

Джерело: https://poltava.to

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!