filaret.jpg

Почесний патріарх Філарет під час створення ПЦУ не надав оригінали документів для ліквідації УПЦ (КП), тому церковні ієрархи в Україні допускали можливість виникнення нинішнього скандалу.

Про це "Апострофу" розповів глава Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій.

За його словами, УАПЦ також поки не ліквідована в державному реєстрі. 

"Поясню чому. Неправду говорили деякі державні чиновники, публічно заявляючи, що Київський Патріархат ліквідовано. Справа у тому, що почесний патріарх Філарет надав лише копії, а не оригінали документів, які необхідні для ліквідації. Коли мене попросили здати документи для ліквідації, я відповів, що до того часу, доки не побачу оригіналів з іншої сторони, не віддам своїх", - зазначив Макарій.

Митрополит також заявив, що відмовився від ордена Ярослава Мудрого, яким хотів нагородити його екс-президент Порошенко, оскільки передбачав подібні труднощі.

"Не хотів, щоб мене разом з Героєм України (патріарх Філарет, якого президент Порошенко нагородив цим званням у січні 2019 року, - "Апостроф") журналісти критикували за чвари у новій церкві. Якби тоді діючий президент Порошенко спитав моєї поради, то я б запропонував йому, що перш ніж присвоювати звання Героя України владиці Філарету, необхідно було останньому здати оригінали документів для ліквідації УПЦ (КП)", - зауважує священик.

Детальніше про скандал читайте в інтерв'ю "Апострофа" з главою УАПЦ митрополитом Макарієм: Якщо таке неподобство триватиме, ми можемо втратити Томос.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!