filaret.jpg

В "Українській православній церкві Київського патріархату" заявляють про "репресії" проти учасників "собору", що відбувся 20 червня, та низку "відверто злочинних дій".

Про це йдеться у заяві "УПЦ КП" від 23 червня.

Відповідно до повідомлення, ввечері 20 червня з гуртожитку "був виселений студент богословської академії Антон Павленко, якого напередодні за підтримку патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, виключили з академії": "Павленка навіть не пустили в корпус на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Києва, який юридично належить Київській патріархії".  

Також в "УПЦ КП" заявили, що прихильники ПЦУ "рейдерськи захопили приміщення Свято-Феодосіївського монастиря Києва, який має статус ставропігії та напряму підпорядковується Філарету", а також виселили архімандрита Андрія (Маруцака), який взяв участь у "соборі" 20 червня.  

"21 червня захоплено приміщення Успенського храму на Пирогощі  у Києві, який належить УПЦ КП", - заявляють у Філарета. 

"Звертаємося до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням захистити права та свободи вірних УПЦ КП, надати правову оцінку протиправним діям представників ПЦУ, гарантувати невтручання у внутрішнє життя УПЦ КП, унеможливити церковне рейдерство", - йдеться у заяві. 

Нагадаємо:

  • Колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет останнім часом почав конфліктувати із предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм.
  • За словами Філарета, обрання Епіфанія стало можливим, бо Філарету було обіцяно збереження влади у церкві. Однак цю "обіцянку" порушили.
  • Через це Філарет останнім часом виступав з критикою керівництва ПЦУ, Константинополя та навіть томосу про автокефалію.
  • На 20 червня він скликав "помісний собор", який "постановив відновитиіснування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України".
  • На з’їзді 20 червня підтвердили, що главою УПЦ КП залишається Філарет. 
  • На початок з'їзду на "соборі" не було жодного українського архієрея. Більшість із архієреїв колишньої УПЦ КП, яка на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року влилась у ПЦУ, проігнорували заклики патріарха Філарета.
  • У той же час у керівництві ПЦУ заявляють, що Філарет не має права скликати жодний собор, а зібрання у Володимирському соборі буде неканонічним і означатиме церковне розділення з усіма канонічними та юридичними наслідками.
  • 22 червня Православна церква України тимчасово заборонила служіннядвом священнослужителям за "дії, спрямовані на розділення церкви". 
  • В указі за підписом глави ПЦУ Епіфанія йдеться, що насельника Свято-Феодосійського ставропігійного чоловічого монастиря архімандрита Андрія (Маруцака) заборонено у священнослужінні строком на 3 місяці, починаючи з 22 червня.
  • Джерело: https://www.pravda.com.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!