filaret.jpg

Патріарх Філарет публічно закликав своїх прихильників повстати проти настоятеля ПЦУ Епіфанія.

Про це він заявив під час виступу на кафедральному соборі УПЦ КП 4 серпня, повідомляє спільнота "За українську церкву" в Facebook.

Філарет під час своєї промови кілька разів акцентував увагу на те, що він вже на понад 50 років служить Господу і зараз УПЦ КП переживає не найкращі часи. 

"Я звертаюся до вас. Я служив вам 53 роки в соборі, не пропускав жодної літургії, жодного служіння. Тому, я прошу вас - захистіть в першу чергу Київську патріархію і захистіть мене як патріарха... Звертайтеся до влади, протестуйте. Але протестувати потрібно проти Епіфанія, тому що все робиться під його управлінням", - заявив Філарет.

Патріарх також говорив про те, що Епіфаній перебував у змові з чиновниками часів Порошенко.

"Спільними зусиллями вони хотіли знищити Київський патріархат. У нас є свобода совісті і свобода релігії, а вони (чиновники колишнього президента Петра Порошенка, - ред.) не дають нам молитися, нас виганяють. Де ж свобода в Україні? Де Конституція, де закони? Закони зневажаються, і тому потрібно захищати закони і захищати нашу незалежну церкву Київського патріархату", - зазначив Філарет.

Також він заявив, що після знищення УПЦ КП прийде знищення України. Патріарх зазначив, що "Томос нічого, крім руйнування самого Київського патріархату, не дав". 

Як повідомляв "Апостроф", Після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня шляхом злиття Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної церкви між патріархом Філаретом і главою новоствореної церкви Епіфанієм почав назрівати конфлікт.

У травні 2019 року Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору, і заявив про намір відновити Київський патріархат. Філарет стверджує, що, якщо б Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст тексту Томосу, то не погодилися б на нього.

На початку червня Вселенський патріарх Варфоломій відреагував на слова Філарета і заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

20 червня в Києві у Володимирському соборіза ініціативою Філарета відбувся помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, на якомуприйняли постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати Томос. Збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на Об'єднавчому соборі влився в ПЦУ.

24 червня синод ПЦУ прийняв низку заходів щодо Філарета - його позбавили права керувати єпархією, але залишили в складі єпископату.

Джерело: https://apostrophe.ua

Недостатньо прав для коментування :(
Будь ласка, зареєструйтеся на сайті!